Oncolog timișorean: Pacientele cu antecedente familiale de cancer de sân și de...

Oncolog timișorean: Pacientele cu antecedente familiale de cancer de sân și de ovar trebuie să facă o testare genetică. Cu ce probleme se confruntă

0
DISTRIBUIȚI

genetica

Cancerele ar putea fi descoperite mult mai timpuriu dacă s-ar realiza testări genetice, atrag atenția oncologii. Din păcate, prea puțini medici din România recomandă o testare genetică, care ar fi necesară mai ales în cazul pacientelor cu istoric de cancer ovarian sau mamar în familie, pentru că este foarte scumpă, nefiind decontată de Casa Națională de Sănătate. Cu ajutorul acestor testări genetice pot fi identificate eventuale mutații specifice, asociate acestor forme de neoplasm, astfel încât specialistul să poată recomanda cel mai bun tratament.

„În România este destul de dificil de a face și de a recomanda o testare genetică. Tocmai din cauza motivelor financiare, nu mulți pacienți își permit o testare genetică, având în vedere că nu este rambursată de Casa Națională de Asigurări, iar atunci este destul de greu să propui unui pacient să facă această testare.


Însă trebuie făcută și recomandată cu mult discernământ la anumite paciente pe care le considerăm a fi aflate în grupe de risc, paciente cu cancer de sân sau cancer de ovar cu antecedente familiale de cancer de sân și de ovar. Trebuie purtate discuții ample cu pacientele pentru a realiza un istoric corect al acestora și pentru a recomanda o testare genetică ulterior”, spune Roxana Scheușan, medic oncolog din Timișoara.

Medicul timișorean a participat, în această săptămână, alături de mai mulți oncologi din țară, la dezbaterea „Știință și Emoție”, desfășurată la București, în cadrul căreia s-a discutat despre sănătatea feminină din punctul de vedere al afecțiunilor oncologice.

Pe plan global, aproape un sfert de milion de femei sunt diagnosticate, anual, cu cancer ovarian, iar 140.000 de femei mor anual, din această cauză. Doar 45% dintre femeile cu această boală supraviețuiesc mai mult de cinci ani de la diagnostic, în comparație cu 89% dintre femeile depistate cu cancer de sân, mai arată datele. Aproximativ 15% dintre cazurile de cancer ovarian au o cauză genetică, iar la femeile fără antecedente în familie, vârsta înaintată este factorul principal de risc.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește mortalitatea asociată cancerelor feminine. 20.200 de femei din țara noastră își pierd viața în fiecare an din cauza cancerului, iar cele mai multe dintre aceste decese sunt asociate cancerelor ginecologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.