„Satul de marmură” din vestul țării, minunea cu un singur locuitor, ar...

„Satul de marmură” din vestul țării, minunea cu un singur locuitor, ar putea fi transformat într-o atracție turistică

0
DISTRIBUIȚI
satul de marmura
Foto: Vakarcs Lorand

Alun, „satul de marmură” din vestul țării cu un singur locuitor, unic în România, ar putea fi readus la viață mulțumită unui grup de tineri care și-a propus să cumpere nu doar o casă, ci întreg cătunul.

Alun se află în județul Hunedoara și este cel mai îndepărtat cătun din Ținutul Pădurenilor. Satul unic în România pare rupt din rai și datorită unui element cheie: marmura.

Astfel, drumul spre sat, lung de aproape zece kilometri, este din marmură, fundațiile caselor și șurile din gospodării sunt din marmură, iar la Alun se află și o biserică realizată tot din marmură. De asemenea, cu celebra marmură de la cariera din Alun a fost construită și Casa Poporului din București.

Din păcate, cătunul din vestul țării este aproape abandonat, având în prezent un singur locuitor. Restul au plecat la oraș din cauza drumurilor proaste și a lipsei locurilor de muncă. În total, zeci de case sunt părăsite, fosta școală s-a transformat în ruină, iar biserica din lemn din sat este închisă de aproape 30 de ani.
Satul Alun ar putea fi readus la viață mulțumită unui grup de tineri care și-au propus să cumpere întreg cătunul, iar apoi să-l transforme într-una dintre cele mai importante atracții turistice din zonă. Astfel, a fost inițiat proiectul „Cătunul”, cu scopul salvării satului unic în România.

„Vă aduceți aminte când am postat anunțul: caut nouă nebuni ca și mine să cumpărăm o casă de vacanță.


Ei bine, niște oameni cu spirit civic și «afaceristic» au luat-o în serios și în loc de o casă, vor să «cumpere» un sat întreg, sat care are undeva la 30 de case. Sat pe care vrem să-l aducem la viață, să-i redăm culoarea, să-l aducem la lumină și o să fie cel mai vizitat loc din România. Garantez! Satul Alun trebuie salvat, trebuie scos la lumină, mai ales vechile meșteșuguri care mor în fiecare zi”, a explicat, pe o rețea de socializare, Denise Tama, unul dintre fondatorii proiectului „Cătunul”.

Concret, tinerii își propun să realizeze un drum paralel celui de marmură, să restaureze casele și școala din sat, dar și să construiască alte locuințe noi. Însă, pentru toate acestea este nevoie de fonduri, astfel că inițiatorii proiectului doresc să acceseze fonduri europene, dar și să strângă bani din donații.

„Ne propunem să construim locuințe cu ajutorul voluntarilor, prin programul «o casă într-o zi», pe lângă conservarea și exploatarea în parteneriat a proprietăților existente. Tendința este să obținem o structură autosustenabilă de lungă durată, atât prin implementarea unei dezvoltări bazate pe resursele locale, cât și prin aportul de tehnologie la elementele de arhitectură clasice. De exemplu: mori de apă pentru generarea electricității, panouri fotovoltaice. Ideal al fi ca această localitate mică să fie prima din țară care introduce venitul minim garantat”, a declarat, pentru PRESSALERT, Cristian Jurca, inițiator al proiectului.

Alun, supranumit și „satul de marmură”, se află în comuna Bunila, din județul Hunedoara, într-un peisaj pitoresc. În urmă cu aproape o jumătate de secol, în acest cătun locuiau peste 100 de familii. Ultima casă a fost construită în anii ’60, lângă cariera de marmură de la marginea satului.

În satul Alun se află și o biserică unică în România și a doua din Europa. Lăcașul de cult din cătunul aflat în Ținutul Pădurenilor a fost construit în totalitate din marmură extrasă din cariera de lângă sat, între anii 1937 – 1939. În sat se găsește și o biserică din lemn, declarată monument istoric, veche de peste 300 de ani.

Foto: Vakarcs Lorand

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.