Secretele unei comune cu doar 400 de locuitori. Vezi cum și-a ajutat...

Secretele unei comune cu doar 400 de locuitori. Vezi cum și-a ajutat Patriarhul Daniel satul natal și ce poți vizita în zonă FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Mânăstirea Dobrești în construcție

Comuna Bara, aflată în partea de nord-vest a județului Timiș, într-o zonă liniștită, printre colinele molcome de la poalele dealurilor Lipovei, este alcătuită din cinci sate în care trăiesc mai puțin de 400 de locuitori.

Sate precum Lăpușnic sau Spata sunt aproape pustii, iar atmosfera care domnește peste tot este cea a unei lumi ancestrale, aproape fără vreo legătură cu frământările și problemele acestui început de secol. Și totuși, sunt locuri care au o istorie a lor și unele merită văzute.

Satul Patriarhului

Satul Dobrești, care aparține de comuna Bara, este locul de naștere al celui care este acum Prea Fericitul Patriarh Daniel, pe numele său de mirean Dan Ilie Ciobotea, cu o ascensiune spectaculoasă în ierarhia bisericească. Familia sa fusese înstărită iar mama lui cu deosebire, a fost o femeie care nu și-a pierdut credința în Dumnezeu nici după ce regimul comunist le-a luat întreaga avere.

Daniel Ciobotea în Elveția

Fiul ei, Dan, s-a arătat la fel de evlavios încă din anii de școală și dorea să se facă preot. Dan Ilie Ciobotea a absolvit Institutul Teologic, și-a susținut doctoratul la Institutul Teologic București, timp de mai bine de un deceniu și-a continuat studiile în Franța, Germania și Elveția, la facultăți protestante și catolice și în anii ’80 a fost lector la institutul ecumenic elvețian din Bossey, fiind și un apropiat al capilor bisericii românești.

Anii îndelungați petrecuți în străinătate în acea perioadă și promovarea rapidă i-a făcut pe mulți să-l suspecteze de legături cu fosta securitate. La 36 de ani a intrat în monahie, sub numele de Daniel, a fost episcop vicar al Timișoarei și în scurt timp a ajuns mitropolit al Moldovei și Bucovinei, iar în 2007, patriarhal bisericii ortodoxe române.

Cea mai nouă mănăstire din Timiș

Satul natal era pe cale de dispariție, dar încă din anii în care era mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a început să se preocupe de construirea unei mănăstiri și a unui așezământ pentru pelerini la Dobrești, unde dorea să ridice un lăcaș de cult asemănător vestitelor mănăstiri din nordul Moldovei.

Ocrotitorii noii mănăstiri sunt Cuvioasa Sfântă Parascheva, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Pe lângă pământuri ale familiei, mitropolitul Daniel a mai cumpărat și alte suprafețe de teren pentru construirea complexului monahal, a renovat casa părintească și a donat-o mănăstirii pentru a fi casă de oaspeți și a mai cumpărat, o casă de locuit pentru călugării veniți de la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț ca să întemeieze aici o obște monahală.

În 2005, când a fost sfințit locul în care avea să fie ridicată mănăstirea și a fost așezată piatra de temelie, au venit peste 2.000 de oameni, câți nu mai văzuse vreodată satul într-o singură zi. Cea mai nouă așezare monahală din județul Timiș adună înalte fețe bisericești și mulți credincioși mai ales cu prilejul sărbătoririi hramurilor mănăstirii, iar frumusețea locurilor și atmosfera de pace care dăinuie în aceste locuri va reuși, poate, să scoată așezarea din anonimat și să o transforme într-un loc de pelerinaj.

Iubitorii de turism ecumenic și de monumente religioase mai pot vedea la Bara și în satele aparținătoare Lăpușnic, Dobrești, Spata și Rădmănești vechile biserici ortodoxe românești construite în secolul al XIX-lea sau începutul secolului trecut. La Dobrești se mai află o veche biserică de lemn ridicată în 1832, monument istoric, construită din bârne cioplite din lemn de stejar și cu iconostasul pictat în 1852 de cunoscutul pictor bănățean Ion Zaicu.

Rezervația Rădmănești

Rezervația fosiliferă Rădmănești

În satul Rădmănești, chiar la limita cu județul Arad, se găsește și o rezervație paleontologică protejată de interes național, în care s-au păstrat depozite fosilifere din perioada terțiară, cu o vechime de milioane de ani. Pe o suprafață de patru hectare au fost identificate depozite de faună fosilă de moluște, asemănătoare cu cele din rezervația fosiliferă Zăbalț, din comuna vecină aflată în județul Arad.

Locul a fost descoperit în 1870 de savantul T. Fuchs, care a identificat aici 52 de specii de moluște, dintre care unele sunt foarte rare sau unice, astfel încât este considerat unul din cele mai interesante depozite din bazinul pontic.

Surse foto: adevarul.ro.


gandul.info.ro, mitropolia-banatului.ro, renasterea.ro, manastireadobresti.ro, wikipedia.org, turismbethaisen.ro, turismbalint.ro, vestour.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.