Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara are nevoie de aproape un milion...

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara are nevoie de aproape un milion de euro în plus pentru a-și desfășura activitatea în condiții optime. Cine poate debloca situația UPDATE Vezi reacția primarului Robu

0
DISTRIBUIȚI

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara in faliment solutie

Aproape un milion de euro. Aceasta este suma minimă de care are nevoie Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara în plus, în acest an, pentru a-și desfășura activitatea în condiții optime și pentru a nu mai acumula datorii. Vă reamintim că reprezentanții unității medicale, singura de altfel de acest gen din vestul țării, au anunțat, ieri, că nu vor semna contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș pe 2017, care ar trebui să fie valabil de la 1 aprilie, pentru că suma propusă este prea mică. În aceste condiții, de luni, 3 aprilie, vor fi asigurate doar urgențele, iar pacienții care ar trebui internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara vor fi trimiși la spitalul de copii, spitalul municipal sau județean.

Voichița Lăzureanu, directorul spitalului de la Pădurea Verde, ne-a declarat că, în această dimineață, s-a întâlnit cu primarul Robu și directorul CJAS Timiș, pentru a discuta despre situația în care se află unitatea medicală, care a acumulat deja datorii de aproape șase milioane de lei. Asta pentru că CJAS Timiș a decontat serviciile medicale pentru mai puțini pacienți decât cei tratați. Lăzureanu spune că singura care poate decide suplimentarea fondurilor este comisia națională de mediere a CNAS.

“Nu s-a găsit nicio soluție, așteptăm comisia națională de mediere de la nivelul Casei Naționale de Sănătate. Am avut, în această dimineață, o întrevedere cu domnul primar și doamna președinte de la CJAS Timiș și am lăsat un memoriu în care ne solicităm în continuare aceleași drepturi. Dar acea comisie de mediere este la nivel CNAS, avem doar promisiunea că se va întruni, nu știu când, nu știu unde. Domnul primar și cu mine avem promisiuni din partea CJAS Timiș că se va întruni acea comisie națională de mediere. Ei sunt singurii care pot să suplimenteze fondurile”, ne-a explicat Voichița Lăzureanu.

Potrivit directorului Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, doar în primele trei luni ale acestui an s-au strâns datorii de aproape un milion de lei, pentru că nu au fost decontate toate serviciile medicale oferite.


“Pe primul trimestru din 2017 avem depășire de contracte de un milion de lei. Automat îmi trebuie patru milioane pe an în plus, dacă este nivelul ăsta. Este epidemie și nu am de unde să știu dacă nu cumva luna viitoare vor veni de două ori mai mulți pacienți decât acum. Nu vom semna contractual cu CJAS Timiș dacă suma nu va fi suplimentată. De luni, vom consulta pacienții, iar cei care au nevoie de internare vor fi trimiși la spitalul de copii, respectiv spitalul municipal și spitalul județean, dacă sunt adulți, să se descurce”, a mai precizat Voichița Lăzureanu.

UPDATE Nicolae Robu, primarul Timișoarei, a declarat, vineri, în cadrul conferinței de presă organizată la PNL Timiș, că municipalitatea nu va aloca fondurile necesare pentru plata datoriilor de 5,8 milioane de lei, care reprezintă serviciile medicale validate la Spitalul de Boli Infecțioase, dar nedecontate de CJAS Timiș, din 2013 și până în prezent.

“Spitalul de Boli Infecțioase are mari probleme, întrucât contractul pe care ar trebui să-l semneze cu CJAS Timiș este inacceptabil. Persoanele din CJAS Timiș de aici și de la București sunt cooperante, problema este că reglementările în vigoare se dovedesc a nu face față unor realități care se întâmplă. Concret, principala problemă este următoarea: la spital au fost în fiecare an, din 2013 până acum, mult mai mulți bolnavi decât s-a admis la decontare și spitalul nu face față acestor cheltuieli. Acum, spitalul are de primit 5,8 milioane de lei de la CJAS Timiș pentru serviciile medicale validate, dar nedecontate, într-un domeniu extrem de sensibil. Am înțeles că din partea CJAS Timiș există toată bunăvoința, dar nu poate să soluționeze problema pentru că operează cu niște formule, cu niște prevederi reglementative foarte rigide. Trebuie să se rezolve urgent această problemă. Nu putem să dăm bani de la bugetul local pentru a acoperi aceste sume, pentru că nu ne scăldăm în bani. Timișoara ș-așa nu primește bani de la bugetul de stat, acm chiar să ajungem să și plătim noi serviciile medicale, când la bugetul asigurărilor de sănătate sunt contribuții majore ale Timișului, mi se pare că ar fi prea de tot. Nu avem cum să acceptăm așa ceva și vom protesta dacă ni se cere să facem așa ceva”, a declarat Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.