Alpinistul timișorean Horia Colibășanu, tot mai aproape să cucerească Everestul: a ajuns...

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu, tot mai aproape să cucerească Everestul: a ajuns la 6.400 metri altitudine. Cum se simte

0
DISTRIBUIȚI

horia colibasanu

Horia Colibășanu a plecat, la începutul lunii aprilie, în cea mai performantă expediție românească pe vârful Everest (8.848 metri), cel mai înalt punct de pe Pământ. Asta pentru că vrea să-l cucerească fără oxigen suplimentar și ajutorul șerpașilor.

Recent, alpinistul timișorean a ajuns în tabăra de bază avansată, din munții Himalaya, aflată la o altitudine de 6.400 metri. Aici va începe organizarea ascensiunii spre vârf, care este programată să aibă loc peste aproximativ patru săptămâni.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții lui Horia Colibășanu, condiția fizică a sportivului este foarte bună conform ultimelor testări pe care le-a făcut în tabăra de bază.


Astfel, pentru că se simte foarte bine, principala sa preocupare este acum aclimatizarea și comunicarea cu ceilalți alpiniști care vor urca spre vârf în aceleași zile.

“Am ajuns în tabăra de bază avansată de unde începe organizarea pentru ziua/zilele de vârf. O să mă aclimatizez aici în următoarea perioadă, voi face aproape zilnic urcări pentru antrenament și o să mai cobor în tabăra de bază înainte de ziua de vârf ca să mă odihnesc. Pentru mine este foarte important acum să aflu care sunt expedițiile mai mari, cu șerpași și în care se folosește oxigen suplimentar, ca să organizez plecarea spre vârf înaintea acestora. Eu neavând oxigen și ajutor suplimentar e important să nu fiu în coada expedițiilor pentru că expunerea la această altitudine îmi va consuma resursele. Împreună cu Ralf Dujmovits, pentru că amândoi urcăm în aceleași condiții de performanță, o să pregătim plecarea și o să discutăm cum abordăm traseul. Mă simt bine și sunt încrezător în obiectivul din acest an”, a spus Horia Colibășanu.

Referitor la traseu, alpinistul timișorean a mai menționat că va avea în total patru tabere intermediare la mare înălțime. “În aceste tabere ne odihnim și ne alimentăm. Chiar mi-am propus să-mi fac un ceai în ultima tabăra la 8300m. Nu pentru că sună grozav, ci pentru că trebuie să mă încălzesc și să mă hidratez”.

Anul acesta, are loc cea de-a 19 expediție internațională a lui Colibășanu, Everest fiind al optulea vârf de peste opt mii de metri pe care sportivul dorește să îl aibă în palmares.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.