Horațiu Rada: „Multinaționalele au creat locuri de muncă, dar au făcut și...

Horațiu Rada: „Multinaționalele au creat locuri de muncă, dar au făcut și un defavor”. Ce spune omul de afaceri despre lipsa forței de muncă VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Horațiu Rada, managerul Cons Electrificarea Instal, a vorbit în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, despre efectele lipsei forței de muncă, dar și despre creșterea salariilor care, crede el, trebuie făcută doar pe baza unor inițiale rezultate.

„Este nevoie de o asemenea lege a salarizării, dar problema nu e pentru cine creștem și cu cât. Înainte de a mări salariile, trebuie făcută analiză a eficienței sistemului în care o facem, care este o mare problem. Ei știu să ceară, să-și apere drepturile, cei de la buget, în comparație cu mediul privat”, a specificat omul de afaceri Horațiu Rada.

Invitatul emisiunii PRESSALERT LIVE este de părere că tineretul de astăzi ar trebui să aibă mai multă răbdare și că acordarea de sporuri pentru persoanele care vin din altă zonă ca să muncească reprezintă o decizie important. „Este o măsură foarte important dată pentru cei ce vin din alte părți ca să lucreze aici, dare u nu am reușit să aduc nicio persoană care să lucreze ca electrician, cu toate că asigurăm cazare, instruire, calificare cu diploma. În toate sferele e deficit de personal. Tineretul nu mai are răbdare, legea salarizării unice a făcut să bulverseze piața forței de muncă private. Angajații vor mai mult fără să facă nimic în plus. Aceste creșteri salariale care s-au anunțat sunt necesare într-un ritm care nu mi se pare foarte mare în condițiile în care avem eficiență în spate. În momentul de față cheltuiala cu forța de muncă nu înseamnă doar creșterea salariului și remunerare, ci instruire și alte chestiuni asemănătoare”, a fost de părere Horațiu Rada.

Cât despre pretențiile pe care le are o persoană ce vine să se angajeze, managerul Cons Electrificarea Instal a spus că „majoritatea își doresc salarii mari fără să fie trecute pe cartea de muncă, spun că nu îi interesează pensia, doar banii la negru”.

Omul de afaceri crede că multinaționalele au rolul lor bine determinat.


„Multinaționalele își au rolul lor bine definit în societate. Au angajat, au creat locuri de muncă, dar au făcut și un defavor prin deprofesionalizare. Acum există problema lipsei forței de muncă. S-au demarat anumite proiecte pilot prin care încercăm, cu liceele din Timișoara, să avem parteneriate, să instruim, să le dăm burse elevilor. Anul acesta am semnat un contract cu fostul Liceu Energetic, în care copiii și-au exprimat intenția de a se face electricieni. A apărut in impediment pe parcurs, nu este suficient să-ți dorești, e nevoie de niște abilități, de niște teste, să fii apt să lucrezi la înălțime. Selecția am propus să se facă din clasa a X-a, fiecare poate să fie încadrat într-o anumită meserie, doar că la un moment dat trebuie să existe un minimum de selecție”, a declarat Horațiu Rada în studioul HDV.

Cât despre reacția părinților, Horațiu Rada a spus că cei mai mulți nu provin din Timișoara, ci din comunele alăturate. „Categoria de părinți și copii ce își doreau să vină în această zonă a serviciilor nu era din Timișoara, ci din Variaș, Gelu și alte localități din zona limitrofă a Timișoarei. Se spune că un copil educat vine cu cei 7 ani de acasă iar acolo, la țară, există un respect față de o persoană mai vârstnică, față de muncă. Trebuie educați spre această zonă, Acum avem o campanile destul de agresivă vizavi de recrutarea forței de muncă. Forța de muncă activă care se poate converti profesional este în zona satelor. Oameni care își doresc să muncească. Avem persoane care s-au întors din Italia, Spania, Germania și lucerază aici”, a speficiat Horațiu Rada managerul Cons Electrificarea Instal.

Cât despre salariul cu care poate rămâne un tânăr în mână, acesta a spus că „taxele pe care le plătește angajatorul sunt undeva la 1.700 de lei, la un salar de 1.450 de lei. Se adaugă tichetele de masă, care sunt 15 lei pe zi, iar pe lună ajung la 300 de lei. Un începător rămâne în mână cu 1.400 de lei, la care se adaugă diverse sporuri. Un angajat calificat, în funcție de gradul de pregătire, ajunge cu salariul undeva la 900 de euro, iar dacă punem sporuri, poate fi și mai mult”, a declarat omul de afaceri Horațiu Rada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.