INEDIT Turiștii pot admira în Banat un Sequoia uriaș. Unde se află...

INEDIT Turiștii pot admira în Banat un Sequoia uriaș. Unde se află și ce vârstă are

1
DISTRIBUIȚI
sequila
Sequila gigant în Banat.

Turiștii care ajung în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, din Banat, se pot fotografia la umbra unui copac gigant, care are o înălțime de 45 de metri, iar două persoane nu-i pot cuprinde trunchiul cu brațele.

Este vorba de un exemplar rar de Sequoia care crește în pădurile din județul Caraș-Severin, ce are o circumferință de aproape șase metri, iar specialiștii cred că are aproximativ 200 de ani. Pentru că este un arbore rar, sequila a fost declarat monument al naturii.

Potrivit reprezentanților Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în țara noastră există foarte puține exemplare de sequila. Unul dintre acestea se găsește într-o pădure din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, la o altitudine de aproape 700 de metri, și care s-a dezvoltat prefect în mediul natural.

“Un exemplar rar de Sequoia crește în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, adaptându-se perfect la condițiile climatice din țara noastră, la o altitudine de aproape 700 de metri. Exemplarul are 45 de metri înalțime, o circumferință de 5,7 metri, specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva estimând vârsta la aproximativ 200 de ani. Nimeni nu știe istoria acestui copac gigantic, specia fiind una de origine nord-americană. În România există foarte puține exemplare de Sequila, însă cel din Parcul Semenic – Cheile Carașului este unul din puținele care s-au dezvoltat în mediul natural, într-o pădure”, transmit reprezentanții Romsilva.

Turiștii se pot fotografia sub acest copac uriaș dacă-și propun să viziteze peștera Comarnic, una dintre cele mai mari și mai spectaculoase caverne din România. Sequila se află lângă cantonul silvic Naveș, pe drumul forestier ce trece prin fața peșterii care se găsește pe raza comunei Carașova, din județul Caraș-Severin.

Arborii giganți de Sequoia sunt printre cei mai înalți de pe Pământ, cei mai mulți se găsesc în California, în Munții Sierra Nevada, la o altitudine de peste 2.000 de metri.


Sequila poate trăi mii de ani, iar la maturitate ajung și la 145 de metri înălțime și o circumferință a tulpinii de 38 de metri. Cel mai înalt arbore din lume este Hyperion, un sequila care are 115 metri înălțime. Uriașul copac a fost descoperit în urmă cu 11 ani în “Redwood National Park”, însă locul exact este ținut secret.

În perimetrul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului sunt incluse un număr de opt rezervații naturale. Principalele atracții turistice care pot fi vizitate sunt peșterile Comarnic, Răsuflătoarei, Popovăț sau Exploratorii ’85. De asemenea, în acest parc național se găsesc și Izvoarele, Nerei, Izvoarele Carașului și Cheile Carașului, aflate la 12 kilometri de Reșița, în care se află unele dintre cele mai frumoase peisaje carstice din România. Cheile Carașului impresionează turiștii printr-o succesiune de fenomene carstice deosebite: stânci abrupte, peșteri, chei, cascade, doline.

În Parcul Național Semenic – Cheile Carașului se află și Lacul Buhui, situat la o altitudine de 640 de metri, fiind primul lac de acumulare artificial amplasat pe calcare din România. Tot pe aceste meleaguri se află și cel mai lung curs subteran de apă din țara noastră, nu mai puțin de 3.200 de metri din lungimea râului Buhui curge în subteran.

Foto: Ziz Zag prin România

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.