INEDIT Un Campionat Mondial de ciocnit ouă se desfășoară de 27 de...

INEDIT Un Campionat Mondial de ciocnit ouă se desfășoară de 27 de ani la doi pași de Timișoara. Vezi câtă lume participă FOTO

0
DISTRIBUIȚI

În așteptarea Sărbătorilor Pascale, satul sârbesc Mokrin, din vecinătatea orașului Kikinda, se pregătește intens pentru campionatul mondial de ciocnit ouă, care, deși neoficial, este cunoscut deja în întreaga lume și a ajuns la a 27-a ediție, având, chiar la intrarea în localitate, un monument dedicat ouălor.

Campionatul este jurizat de buni cunoscători ai ouălor, deoarece are câteva reguli stricte, care nu pot fi încălcate cu nici un preț. Ouăle care participă la concurs trebuie să fie doar de găină, membrii juriului fiind cei care verifică „autenticitatea” acestora. Participanții la campionat le aleg cu mare grijă și verifică tăria cojii după sunetul care se aude în urma lovirii lor de dinți, ceea ce presupune încercarea a mii de ouă de către concurenți. Ouăle se ciocnesc în vârf, iar când coaja unuia crapă, cel rămas întreg se calfică pentru etapa următoare, până se ajunge la finală. Oul câștigător se taie în două, pentru a se verifica dacă nu cumva s-au folosit „tehnici ajutătoare” pentru a mări rezistența cojii, după care o jumătate a oului este mâncată de câștigător iar cealaltă de arbitru. Dacă cei doi supreviețuiesc acestei probe supreme, câștigătorul intră în posesia trofeului și se poate lăuda că are cel mai tare ou din lume. La campionat participă, în medie, în jur de 300 de competitori, majoritatea din Serbia, dar la ediții anterioare au fost prezenți și concurenți mai excentrici, din China sau Africa de Sud. La Timișoara, evenimentul a fost promovat de organizatorii din Kikinda și Mokrin la consulatul general al Republicii Serbia, care a avut drept oaspeți mai mulți copii de la grădinița cu predare în limba sârbă și din clasele primare ale Liceului „Dositei Obradovici”, aflând, astfel, mai multe lucruri despre acest obicei al satului sârbesc.

Pregătirile pentru campionat au început încă din 7 aprilie dar partea cea mai importantă a programului, întocmit în colaborare cu biserica ortodoxă sârbă și adaptat acestei mari sărbători a creștinătății, începe în Vinerea Mare. Celor care vor să participe la campionat sau să petrească sărbătoarea Sfintelor Paști la Mokrin, unde se poate ajunge de la Timișoara prin punctul de frontieră Lunga-Nakovo în mai puțin de două ore, organizatorii le oferă un program pe cât de diversificat, pe atât de interesant.

Vineri și sâmbătă, între orele 9.00 și 15.00, are loc înscrierea competitorilor la campionat. Tot vineri, după o paradă a cailor în cinstea ouălor vopsite, oferită de clubul de echitație din Mokrin, începe vopsirea și încondeierea ouălor în casele mokrinenilor, precum și încondeierea monumentului ouălor de la intrarea în localitate, iar în gospodăria lui Iela Beloș, mai multe femei vor prezenta vechi obiceiuri. La ora 12.00, invitații și vizitatorii sunt primiți la primărie și întâmpinați în piața satului, după-amiază, la ora 17.00, va fi vernisată o expoziție a copiilor având drept temă ouăle de Paști, iar de la ora 21.00 la casa de cultură va avea loc o seară literară și va putea fi vizitată o expoziție de artizanat.


Muzeul localității va fi, la rândul lui, deschis.

Campionatul de ciocnit ouă va începe duminică, la ora 9.30, în amfiteatrul din piața satului, cu concursul juniorilor și va fi urmat, la ora 10.30, de concursul seniorilor. Cei mai buni concurenți vor urca pe scena mare, pentru superfinala campionatului, iar la ora 18.00, după verificarea ouălor câștigătoare, va avea loc ceremonia de înmânare a premiilor și diplomelor.

Tot în cursul după-amiezii, doritorii se vor putea plimba pe străzile din Mokrin cu căruța trasă de caii de la clubul de echitație al localității iar seara, de la ora 20.00, la casa de cultură va avea loc un concert susținut de ansamblul cultural-artistic din localitate. Tot aici poate fi vizitată și “Mokrin House”, unde au fost găzduiți deja mii de oaspeți din aproximativ 25 de țări din toate colțurile lumii, care au participat la diferite manifestări. Se remarcă mai ales prin atmosfera sa rustică și mâncarea tradițională sănătoasă și gustoasă, specialitatea locală în care excelează fiind o brânză care se produce de secole și este considerată drept una dintre cele mai bune din întreaga Serbie și nu numai.

În toate aceste zile, la biserica ortdodoxă din localitate vor fi oficiate slujbele religioase legate de marea sărbătoare, care vor culmina cu slujba din noaptea de Înviere și cele din prima zi de Paști.

Foto: Titus Bălan, Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.