Investitori din America, cu cifre de afaceri de miliarde de dolari, în...

Investitori din America, cu cifre de afaceri de miliarde de dolari, în vizită în Banat. Ce fabrică unică în țară s-ar putea realiza

0
DISTRIBUIȚI

Mai mulți investitori din Statele Unite ale Americii, cu cifre de afaceri anuale de miliarde de dolari, precum și din Germania s-au aflat, în ultimele trei zile, în județul Caraș-Severin. Aceștia s-au întâlnit cu primari, președinți și vicepreședinți de consilii județene din vestul țării pentru a discuta despre investițiile care pot fi făcute în Banat.

Primarul Reșiței, Ioan Popa, a declarat, la finaul întâlnirilor de afaceri, că s-ar putea materializa două proiecte importante pentru județul Caraș-Severin. Primul se referă la producerea de mașini electrice în Reșița, în cadrul unei fabrici unice în țară.

“Am avut o întâlnire extrem de concentrată. A participat la întâlnire și Freundenberg, o companie germană care are undeva la 48.000 de angajați în lume, undeva la opt miliarde de euro cifră de afaceri anuală, peste 500 de filiale, dintre care două în România. Am mai avut un cluster, aCar, care este coordonat de Universitatea Tehnică din Munchen. Ei lucrează cu Bosch, Siemens și Drexlmaier la un concept de mașină electrică.


Au un prototip deja funcțional și caută o locație și parteneri cu care să facă produse de serie în Europa de Est și cu care vom merge, cu siguranță, mai departe. Eu văd o foarte bună oportunitate aici pentru oraș. Ca în loc să așteptăm să vină companii și să ne scoată din situația în care suntem, poate chiar să intrăm într-o colaborare și să căutăm să ne finanțăm astfel încât să facem împreună cu acest cluster, să producem la Reșița mașini electrice”, a afirmat Ioan Popa.

O altă companie interesată să investească în județul Caraș-Severin a fost Zoetic Energy, care implementează noi soluții energetice hidromecanice. Compania ar putea realiza turbine hidrocinetice la Reșița, care sunt subacvatice și se folosesc pentru a recolta energia dezvoltată de curenții din apă.

“În ceea ce privește Zoetic, am identificat două potențiale acțiuni ulterioare, care pot să fie pozitive pentru Reșița. Am vizitat Uzina Constructoare de Mașini (UCM) din Reșița și există posibilitatea ca împreună cu acea companie germană cu care dânșii au dat drumul la prototipurile de turbine hidrocinetice, acestea să fie executate la UCM. Pentru că dacă piața este în expansiunea pe care dânșii o estimează, cu siguranță vor avea nevoie de capacități de producție. A doua parte pozitivă este faptul că am vizitat Porțile de Fier 1 și a apărut această idee poate de a implementa acest gen de flotoare de turbine chiar și pe Dunăare, la Porțile de Fier și pe alți afluenți sau pe alte bazine hidrografice din România”, a detaliat Ioan Popa.

La întâlnirea cu antreprenorii și investitorii străini au participat și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, dar și președinți și vicepreședinți de consilii județene din vestul țării. Reprezentanții companiilor străine au vizitat, marți, și o parte dintre obiectivele turistice din județul Caraș-Severin, printre care și stațiunea Văliug – Crivaia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.