Investitorii italieni din Timiș, propunere șoc: cine NU ar trebui să beneficieze...

Investitorii italieni din Timiș, propunere șoc: cine NU ar trebui să beneficieze de ajutor de șomaj

3
DISTRIBUIȚI

femei afacere

Investitorii italieni din Timiș, care se confruntă și ei cu problema găsirii forței de muncă, au venit cu o propunere radicală – absolvenții de liceu care se prezintă la trei interviuri și nu acceptă nicio ofertă de angajare să nu mai primească ajutor de șomaj.

De anul trecut, Camera de Comerț Italiană din România are filială și în județul Timiș, deschisă la Timișoara. Asta pentru că în județul nostru sunt foarte multe firme italiene – aproape 3.500. Vincenzo Moderno, reprezentantul din Timiș al Camerei de Comerț Italiene din România, spune că majoritatea acestor firme se confruntă cu o mare problemă: lipsa de personal. Vincenzo Moderno vine și cu o soluție pe care o propune autorităților din România, după modelul italian. Și anume, absolvenții de liceu să primească ajutorul de șomaj de la stat doar dacă nu-și găsesc un loc de muncă.

“Din punctul meu de vedere, ajutorul de șomaj ar trebui să fie dat doar dacă nu sunt locuri de muncă la dispoziție. Absolvenții de liceu să nu mai poată spună nu, acest loc de muncă nu-mi place și acesta este motivul pentru care nu mă duc la locul de muncă. În Italia, dacă te duci la trei interviuri și nu accepți niciun loc de muncă, nu mai primești ajutor de șomaj. Asta este sigur o modalitate foarte bună pentru a rezolva problema lipsei de personal. Firmele italiene din județul Timiș au nevoie de forță de muncă, dar nu sunt persoane dispuse să lucreze, nu se găsesc oameni.


Când termină liceul și dau BAC-ul, absolvenții primesc acest șomaj, nu-i interesează să meargă la muncă”, explică Vincenzo Moderno.

Potrivit reprezentantului filialei Timiș a Camerei de Comerț Italiene din România, o altă problemă de care se plâng investitorii străini din județul nostru este infrastructura proastă. Cu toate acestea, firmele italiene continuă să vină în Banat. Doar în primele două luni ale acestui an, 15 firme noi și-au deschis filiale la Timișoara. Ce le atrage? Distanța destul de mică între cele două țări, dar și faptul că limba italiană se aseamănă cu limba română.

“Le atrage pe firmele italiene în vestul țării vecinătatea cu Italia. Aeroportul din Verona încă mai este la Treviso, iar într-o oră firmele din Italia pot să vină aici cu avionul. De asemenea, le atrage și faptul că pot să ajungă cu mașina în Italia din județul Timiș în nouă, zece ore . Trebuie să ne gândim că primele firme care au venit aici, în România, au venit din județul Treviso, aflat la o distanță de nouă ore de județul Timiș. Le atrage și posibilitatea de a externaliza serviciile în străinătate și faptul că limba română se aseamănă foarte mult cu limba italiană”, a afirmat Vincenzo Moderno.

În ultimii doi ani, Italia continuă să se mențină pe primul loc în top 10 al țărilor investitoare din județul Timiș, după numărul de companii. Astfel, reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș transmit că, la sfârșitul anului 2015, în județul nostru își desfășurau activitatea 3.461 de firme italiene, iar la sfârșitul anului precedent, numărul lor era 3.440. Principalele domenii în care investesc firmele italiene din județul Timiș sunt agricultura, industria ușoară și construcțiile.

Italia este urmată de Germania, cu 1.440 de firme la sfârșitul lui 2015 și cu 1.368 la finele anului precedent. Pe locul trei se află Austria, în județul Timiș funcționând 541 de companii în 2015 și 516 în anul 2016. De asemenea, Italia se află pe locul patru în ceea ce privește valoarea investițiilor în județul Timiș, cu 471 milioane lei.

În total, aproximativ 20.000 de italieni trăiesc în județul Timiș.

3 COMENTARII

  1. PROPUN SA ADUCA ITALIENII, LICEENI DIN SICILIA, CEA MAI SARACA ZONA DIN ITALIA, CARE ORICUM SUNT SOMERI…
    IN PERIOADA INTERBELICA ITALIENII ERAU BUNI DE MUNCA IN ROMANIA !

  2. Propun italienilor ca daca nu le convine regulile din Romania sa isi faca bagajele si sa plece la ei in Italia..Le dau si adresa unei agenti de turism daca au nevoie!! Dupa ce ca vin aici si platesc taxele la 16% si in italia se plateste la 63.3% si vor sa plateasca doar minimul pe economie(nici ala) mai fac si propuneri…Nu le convine arrivederci e grazie!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.