„Mic dejun la Margina”: tradiţii de secole şi bucate alese. Cum puteţi...

„Mic dejun la Margina”: tradiţii de secole şi bucate alese. Cum puteţi avea parte de o excursie de neuitat

0
DISTRIBUIȚI

Tradiţii din secolul al XII-lea, aer curat şi bucate tradiţionale delicioase – de asta vor avea parte toţi cei care doresc să viziteze comuna timişeană Margina. Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Timiş organizează împreună cu Primăria Margina „Mic dejun la Margina”, o excursie care ţine patru sau cinci orice şi în care turiştii au şansa de a descoperi frumuseţile localităţii. Practic, vizitatorii trebuie să suporte costul transportului până în localitate, de unde sunt preluaţi de reprezentanţii infocentrului, care pot fi contactaţi la numerele de telefon 0377.101.160 sau 0723.124.952.

„Se pleacă în căruțe din fața Infocentrului Turistic din Margina, unde se servește un mic dejun tradițional (jumere, slănină, cârnați afumați, cârnați din chișcant, carne din chișcant, unsoare pe pâine cu boia, ou fiert, miere de prună, lapte de vacă, brânză de vacă, cașcaval de vacă, brânză de oaie, brânză de capră, iaurt de casă, ceapă verde/roșie, ridichi, pâine de casă, mălai, plășinte cu mac/nucă, dulceață și răchie de prună).


Prima oprire se face la Muzeul Satului din Sintești unde domnul învățător Emil Mert ne va prezenta cele peste 100 de exponate. Este vorba despre obiecte tradiționale locale precum îmbrăcăminte, mobilier, instrumente muzicale (prin anii 1950 au existat o fanfară și un cor renumite în Sintești), care amintesc despre istoria locului. Apoi, cu un popas surpriză, ne îndreptăm spre Casa tradițională din Zorani, îngrijită și prezentată de familia Codrea. Mai departe, traseul duce – peste deal – spre Biserica de lemn din Groși și se încheie cu un popas la stâna lui Ovidiu Crișan, unde se va servi un prânz ca la stână (mămăliga cu tochitură la ceaun, brânză și răchie de prună). Pe drumul de întoarcere se poate face oprire la Biserica de lemn din Margina, iar excursia se încheie de unde am plecat, în fața Infocentrului Turistic din Margina”, au explicat reprezentanţii asociaţiei.

În total, pentru promovarea excursiei, asociaţia a tipărit 3.000 de pliante, câte 1.000 în fiecare limbă: germană, engleză şi română. Pliantele au costat circa 1.200 de lei.

Foto: Arhivă (laconac-traditie.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.