Primăria Timișoara are la dispoziție 56 de milioane de euro, bani europeni....

Primăria Timișoara are la dispoziție 56 de milioane de euro, bani europeni. Cum va fi folosită cea mai mare parte din sumă

0
DISTRIBUIȚI

adr vest

150 de milioane de euro – atât au la dispoziție orașele Timișoara, Arad, Reșița și Deva, sumă care a fost alocată de Uniunea Europeană prin axa prioritară 4 a Regio-Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Primăria Timișoara are pe mână cei mai mulți bani, aproape 56 de milioane de euro, 45 putând fi cheltuiți pe subaxa 4.1 – mobilitate urbană.

„În cadrul Programului Operațional Regional urmează abordarea de a finanța orașele ca motor al dezvoltării inteligente. Avem această axă 4, care alocă o mare parte din sumă pentru zona de dezvoltare urbană, respectiv celor patru municipii reședință de județ, cu precizarea că și celelalte orașe sunt eligibile, doar că ele sunt în altă axă de finanțare. Aici discutăm de 150 de milioane de euro pe axa 4, împărțite între cele patru orașe. Această alocare între cele patru orașe este făcută pe o formulă care are la bază că jumătate din bani sunt împărțiți în mod egal, iar diferența de 75 de milioane de euro e împărțită în funcție de populația municipiului”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest, astăzi.

Potrivit reprezentanților ADR Vest, Timișoara are la dispoziție 56 de milioane de euro, Reșița – 29 milioane euro și Deva – 27 milioane euro. Directorul ADR Vest a precizat că o precondiție pentru accesarea finanțărilor dedicate dezvoltării durabile din cadrul Regio-POR 2014 – 2020 este constituirea Autorităților Urbane.


Astfel, miercuri, la sediul ADR Vest, primarii orașelor Timișoara, Arad, Reșița și Deva au semnat patru acorduri de delegare, o etapă necesară în vederea realizării Autorităților Urbane, care vor funcționa în cadrul primăriilor. Aceste autorități vor avea un statut similar organismelor intermediare, urmând a fi acreditate și auditate. Ele vor trebui să elaboreze și să utilizeze proceduri de selecție a proiectelor. Astfel, autoritățile urbane din cadrul primăriilor vor selecta și prioritiza proiectele pentru care solicită finanțare nerambursabilă prin axa 4 a Regio-POR 2014-2020.

„Este important că se dă drumul la o axă importantă, din cele zece axe ale POR pe 2014-2020. Și anume, axa 4, cu cele patru subaxe de mobilitate urbane, regenerarea terenurilor degradate, susținerea comunităților dezavantajate și educație. Timișoara are 55,87 mililoane de euro alocate pentru toate cele patru priorități de investiții, suma cea mai mare fiind pe 4.1 mobilitate urbană. Ne convine asta pentru că cele mai mari proiecte pe care le avem sunt pe dezvoltarea mobilității urbane în Timișoara”, a precizat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Primarul Reșiței, reședința județului Caraș-Severin, Ioan Popa, a afirmat că își dorește ca tramvaie să circule din nou pe străzile orașului. „Cu siguranță, primarul ca și instituție publică sau ca și persoană poate să dinamizeze sau nu absorbția de fonduri europene. Unele primării se implică, altele se implică mai puțin. Reșița a suferit pentru că în anul 2011, tramvaiele au fost scose din circuit și vrem să punem tramvaie noi în funcțiune. Avem 24 de milioane de euro strict pe această axă de mobilitate urbană și ne propunem să reabilităm și să cumpăram tramvaie. Probabil vom avea nevoie de mai mulți bani”, a precizat Ioan Popa.

Totodată, și Mircia Muntean, primarul Devei, reședința județului Hunedoara, a adăugat că cel mai important proiect este reabilitarea transportului public local.

„Avem aproape 31 de milioane de euro disponibili pentru subaxa 4.1 și ne propunem să reabilităm infrastructura transportului cu tramvaiul, vrem să cumpărăm tramvaie noi, să reabilităm tramvaie și să realizăm un pod peste râul Mureș. Din păcate, această autoritate urbană trebuia realizată în anul 2014, nu acum. Va fi o presiune fantastică pe primării ca să comprimăm tot acest timp pierdut”, a precizat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.