APTITUDINI Psihologul de la fileu: povestea internaționalei muntengrence Andrea Lakovic, prima străină...

APTITUDINI Psihologul de la fileu: povestea internaționalei muntengrence Andrea Lakovic, prima străină de la UVT Agroland Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
Andrea Lakovic, în centrul Timișoarei

Prima jucătoare străină transferată de UVT Agroland se dovedește mai mult decât o mutare inspirată. Andrea Lakovic Jukic a venit la Timișoara după o experiență în Germania și a devenit rapid o piesă de bază pentru obiectivul ambițioasei grupări bănățene. Voleibalista din Muntenegru își poate ajuta colegele și prin abilitățile din afara terenului: e licențiată în psihologie generală după ce a evoluat la echipa Universității Internaționale din Florida.

Andrea Lakovic s-a născut la Bar, un orășel vânat de turiști în sezonul estival. La fel ca în celelalte țări din fosta Iugoslavie băieții din Muntenegru sunt mai atrași de fotbal și baschet în primul rând. Pentru ea sportul de sub fileu a avut magnet. ”În orașul meu voleiul primează. Când am început să joc în campionatul din Iugoslavia veneau sportivi din Rusia, Bulgaria sau Ucraina, era de top în Europa. Aveam 13 ani când am văzut volei la TV și i-am spus tatălui meu că asta vreau să joc, până atunci nu practicasem alt sport. Ne-am interesat unde să merg, am căutat antrenori și asta a fost”, povestește Andrea.

În 2006 Muntenegru s-a separat de Serbia, însă tânăra voleibalistă, care are mamă sârboaică și tată muntenegrean, simte că pentru ea nu se schimbaseră multe lucruri. Impactul s-a simțit la nivel sportiv. Selecționată încă de la vârsta de 15 ani, voleibalista a trecut într-un nou lot național. În timp ce cu Luka Bar, echipa locală pentru care evolua, a luat tot în țara nou formată: campionatul și Cupa Muntenegrului în 2006 și 2007.

Aventură americană universitară

Cu trofee câștigate în timpul liceului pentru Andrea Lakovic a apărut oportunitatea de a pleca în Statele Unite. ”Terminam liceul și m-am sfătuit cu unul dintre primii mei antrenori. Majoritatea jucătoarelor tinere aleg să-și înceapă rapid cariera profesionistă și nu apucă să-și încheie studiile la timp. Mi-a spus că știe un antrenor în SUA care caută o jucătoare pe poziția mea și că e o idee bună să termin și școala. A fost o șansă grozavă. Am primit o bursă pentru sport. Am avut totul plătit: școala, cazarea, excursiile, echipamentul necesar. A fost astfel obligatoriu pentru mine să închei școala și să joc și volei”, rememorează Andrea.

Voleibalista muntenegreană avea să îmbrace cu succes echipamentul ”Panterelor” de la Florida International University. ”A fost o mare provoare. Aveam 18 ani și plecam singură în lume. Nu știam bine engleza pentru că în școală profesorii nu ne învățau prea multe. Acolo a fost diferit, am avut un antrenor foarte strict, căruia îi plăcea disciplina. Trebuia să studiezi în același timp. Nu aveai practic timp de pierdut, de exemplu ca să ieși în oraș și să faci altceva. Am apucat să petrec în stil american, dar am avut prioritățile mele”, subliniază Andrea Lakovic.

Pe lângă titlurile din ”Conference” și numeroasele distincții personale, sportiva a obținut o diplomă importantă în America.


A absolvit psihologia generală la Florida International University din Miami. ”Pentru mine e foarte interesant, studiezi mintea, sufletul, comunicarea cu oamenii. Nu e ca și cum ai fi un doctor, dar poți să salvezi persoane într-un alt mod. Eu am studiat psihologia generală. Inslusiv cea legată de sport, pentru mine această parte m-a ajutat cu adevărat să depășesc obstacole în viață. Nu am aplicat multe cunoștințe asupra colegelor pentru că am studiat o perioadă, apoi începi să aplici, dar atunci când ajungi să ai experiență înțelegi mai multe lucruri”, explică Andrea.

Atrasă de proiectul bănățean

Cariera ei a continuat pe Bătrânul Continent. Mai întâi trei ani în Elveția la TSV Powercats Dudingen, echipă cu care a evoluat în CEV Cup și cu care a fost finalistă a Cupei din Țara Cantoanelor. Apoi a urmat un sezon în Germania, unde a cucerit medalia de bronz cu USC Munster. Sosită în toamna trecută la Agroland Timișoara, jucătoarea muntenegreană s-a integrat perfect în echipa pregătită de Bogdan Paul.

”Pentru mine a contat mult proiectul prezentat. Avem un antrenor cu foarte multe cunoștințe, cu care mai pot progresa. Jucătoarele tinere învață multe de la noi și au șansa de a se dezvolta ca sportive și persoane de asemenea. Cele mai în vârstă au multă experiență și cunosc bine lumea voleiului.  Nu a fost foarte greu să mă integrez pentru că fetele m-au ajutat. Nu știu limba, învăț acum, tinerele colege m-au primit foarte bine, m-au făcut să mă simt parte din această familie”, subliniază ”centrul” în vârstă de 28 de ani.

Rezultatele se văd în teren, acolo unde Andrea Lakovic reușește meci de meci procentaje de peste 60% la capitolul puncte câștigătoare. Iar Agroland nu acceptă să nu promoveze în elită în acest sezon. ”Pentru mine contează să câștigăm toate meciurile. Clujul e un rival, dar noi suntem puțin mai buni să spunem. Toată munca, transpirația din acest sezon, trebuie să dea rezultat. Trebuie să fim concentrate și să intrăm cu gândul să ne facem treaba pentru care suntem aici”, adaugă cu modestie voleibalista care ajunge la peste trei metri înălțime în săritură. Andrea Lakovic și-ar dori să rămână la Timișoara în Divizia A1 și nu ar spune nu unui alt post la încheierea carierei de jucătoare. ”M-am gândit să mă implic în psihologia sportivă pentru că vreau să rămân în domeniu. Voleiul e o parte din viața mea și nu pot renunța așa ușor. Mai vreau să joc câțiva ani și apoi cred că mi-ar plăcea să fiu psiholog sportiv”, a concluzionat internaționala muntenegreană.

Îndrăgostită de Timișoara

Deși a călătorit din Florida până în California și a urcat unul dintre vârfurile cele mai înalte din Alpi, lângă Grindelwald (Elveția), Andrea Lakovic spune că orașul de pe Bega o încântă tot mai mult în fiecare zi. ”Timișoara e foarte dezvoltată, chiar îmi place foarte mult. Oamenii și mentalitatea de aici mi se potrivesc. Chiar iubesc acest oraș. Când mă plimb descopăr clădiri istorice și mă îndrăgostesc cu atât mai mult de el. Am călătorit prin toată lumea și acesta e unul dintre cele mai frumoase orașe în care am fost”, mărturisește Andrea.

BARAJ

Agroland Timișoara a câștigat fără probleme Divizia A2 vest și va disputa între 28-30 aprilie, la Cluj, turneul semifinal de accedere între cele patru echipe care vor lupta pentru promovarea în A1.

”Personal sper să ne batem curând cu echipele de top din România. Eu cred că încă mă pot dezvolta ca jucătoare alături de actualul antrenor”, Andrea Lakovic, centru UVT Agroland Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.