Regizorul Ion Ardeal Ieremia: „Agenda culturală a primăriei este programul cultural al...

Regizorul Ion Ardeal Ieremia: „Agenda culturală a primăriei este programul cultural al PNL”. În ce situație DELICATĂ s-ar fi aflat dacă nu ar fi fost alocați banii pentru cultură VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Agenda culturală a Timișoarei a fost în principalul subiect de discuție în această seară la PRESSALERT LIVE, acolo unde, în studioul HDV, invitat a fost regizorul și consilierul local PSD Ion Ardeal Ieremia. Luni, în data de 23 aprilie, au fost alocați banii pentru cultura orașului de pe Bega. Totul la foc automat.

E redundant să mai se menționeze că Timișoara se pregătește pentru a fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Practic, agenda culturală, un capitol atât de important pentru Timișoara, nu a fost dezvătută nicio secundă. „Dumnezeu știe de ce”, a exultat Ion Ardeal Ieremia. „Îmi aduc aminte că, pe vremea când nu eram consilier local, fix acum un an, agenda a fost votată cu chiuieli și cu scandal, iar Robu îi acuza pe cei de la PSD că blochează agenda cultural a Timișoarei. Luni a fost votată într-o manieră heirupistă. Am fost într-o situație delicată, fiind în același timp angajat al Teatrului Național Timișoara, care a aplicat pentru finanțarea Galei Uniter și a Festivalului Internațional de Teatru și care a întârziat să apară. La două săptămâni până la organizarea Galei Uniter, dacă nu ar fi fost votată agenda, riscau să se piardă evenimentele”, a povestit consilierul local PSD Ion Ardeal Ieremia.

Tot la acest capitol, invitatul PRESSALERT LIVE a ținut să menționeze că „agenda culturală a Primăriei Timișoara este programul cultural al unui singur partid, acela din care eu nu fac parte, al PNL-ului. Nu doar că nu a fost discutată în comisia pentru cultură, cum prevede regulamentul. Mai mult, a intrat pe anexă, fiindu-ne trimis pe e-mail cu două ore înainte de ședință. Eu am luat cuvântul când s-a supus la vot aprobarea anexei de pe ordinea de zi, spunându-le domnilor consilieri și administrației că e prima dată când nu mi-aș fi dorit să nu fiu angajat al Teatrului Național Timișoara, fiind în situația în care nu pot vota conform conștiinței mele.


Dacă aș fi votat împotriva agendei cultural, Teatru Național Timișioara s-ar fi trezit fără un festival internațional doar din cauza acestor indivizi”.

Un alt element notabil în opinia invitatului Ion Ardeal Ieremia este introducerea unui amendament cel puțin suspicios. „Dacă ar fi să ne întoarcem puțin la o elementară democrație, la relație de încredere și de parteneriat, care ar trebui să existe în consiliul local pentru interesele majore ale orașului, vă pot spune că, mai mult decât atât, s-a introdus în amendament la agenda ivită pe e-mail, pentru finanțarea unui festival de cinematografie est-europeană și care observ acum, în mediile cultural și media, că a stârnit sentimente de frustrare și gelozie. Nu e nicio problemă că e unul în plus, problema e această atitudine, la anexa care s-a introdus un amendament care are o sumă de finanțare substanțială, de 40.000 de euro, în timp ce alte ONG-uri sunt lăsate să putrezească”, a susținut consilierul local PSD Ion Ardeal Ieremia.

Regizorul Ion Ardeal Ieremia nu l-a scutit de reproșuri pe viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, ținând cont și de suma mică alocată artiștilor independenți. „Anul trecut, în 21 iulie 2016, domnul viceprimar Diaconu a făcut niște promisiuni legate de înființarea unui consiliu consultativ de operatori culturali independenți, că va face un comitet pentru a avea sub control pulsul, tendința artei timișorene, însă nici măcar până acum nu a fost făcut nimic. Agenda culturală este un instrument politic prin care partidul își etalează standardul cultural. Cred că această administrație refuză reformarea în domeniul cultural”, a specificat Ion Ardean Ieremia.

Tot pe agenda culturală nu mai puțin de 450.000 de lei au fost dedicate evenimentelor din 3 august care marchează intrarea Armatei Române în Timișoara, în timp ce pentru evenimentele de la Revoluție doar 100.000 de lei. JazzTM, care reunește artiști de prin rang timp de 3 zile, a primit 800.000 de lei. „Unde se va desfășura, mai ales dacă o să plouă? Este o aberație a strategului cultural al Timișoarei! Problema mai e și altundeva. Gottlob are o sală de cinema nouă, în care a investit 100.00 de euro, bani europeni. Festivalul Ciao, Cinema! s-a desfășurat parțial la Gottlob, parțial la Grădina de Vară din Timișoara. Dacă ar fi fost vreme ploioasă nu s-ar mai fi ales nimic. Unde se poate expune arta contemporană? Timișoare are o galerie capabila pentru o expoziție de anvergură? Nu! Și ne pierdem în festivaluri și chirvaiuri”, a opinat regizorul Ion Ardean Ieremia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.