Schimbare de mentalitate: migranții nu mai vor să plece din România spre...

Schimbare de mentalitate: migranții nu mai vor să plece din România spre vestul Europei. Cum au fost ajutați 230 de refugiați și străini să se integreze

0
DISTRIBUIȚI

În România se află peste 20.000 de migranți, dintre care 3.100 în județul Timiș, iar mai multe asociații, sprijinite de stat, și nu numai, depun eforturi pentru a-i integra. Astfel, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de peste un milion de lei, 230 de străini cu drept de ședere în România și refugiați din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți au primit o mână de ajutor în plus, timp de un an.

Aceștia au participat la cursuri de învățare a limbii române, au beneficiat de consiliere juridică, au fost sprijiniți să-și găsească un loc de muncă, dar și financiar, prin subvenționarea unor costuri. De asemenea, în cadrul proiectului au fost formaţi şi angajaţi șase mediatori interculturali, create reţele judeţene de voluntari şi au fost organizate cursuri de formare pentru reprezentanţii instituţiilor publice din cele șase judeţe cu atribuţii în domeniul asistenţei migrantilor.

Proiectul a fost implementat, la nivel național, de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom), iar în această lună a ajuns la final.

“Noi oferim servicii specifice de integrare a străinilor care au un drept de ședere în România legal. Vorbim de străinii care vin aici pentru studii, poate vin pentru o căsătorie cu un cetățean român sau poate sunt pentru muncă, voluntariat, etc.


sau persoanele care beneficiază de un drept de ședere în urma dobândirii unei forme de protecție, refugiații care sunt recunoscuți de statul român. Noi am lucrat cu aproximativ 200 de persoane care au necesitat asistența noastră directă și noi le oferim consiliere socială, juridică, pot participa la cursurile de limba română oferite de ONG-ul nostru, dar ei pot participa și la cursurile de limba română oferite de inspectoratele școlare județene. De asemenea, le oferim pachete financiare, dacă sunt urgențe, și mulți dintre oameni până învață limba, până identificăm un loc de muncă, au nevoie de un ajutor financiar cu care să pornească. Noi avem și cursuri de acomodare culturală, prin care le prezentăm cultura noastră, modul în care facem anumite lucruri sau aspecte legate de transportul în comun, tocmai pentru ca oamenii să se acomodeze”, a declarat, astăzi, Flavius Ilioni-Loga, coordonatorul local al AIDRom Timișoara.

Flavius Ilioni-Loga spune că, la sfârșitul anului trecut, în județul Timiș erau peste 3.000 de cetățeni străini cu permis de ședere, plus 200 de refugiați.

La evenimentul de închidere al proiectului, organizat astăzi la Timișoara, a fost prezentă și Elena Timofticiuc, manager de proiecte AIDRom, care spune că a observat o schimbare de mentalitate în rândul celor care ajung în România și obținut statutul de refugiat.

“La nivel național, avem undeva la 20.000 de migranți, dar pe Timiș sunt 3.100, nu e un număr foarte mare. Pentru noi, problema mare este modul în care putem să integrăm acești oameni. Integrarea este un lucru foarte complex. Acum e o mare schimbare în ceea ce privește mentalitatea. Dacă până acum șase luni dorința generală era plec în Germania, după ce îmi capăt statutul de refugiat, acum deja încep să întrebe ce pot face eu la voi în țară. E o mare schimbare de mentalitate. Prima schimbare s-a văzut în cursurile de limba română, care sunt mult mai des cerute și mult mai luate în serios, dar și la programul de integrare complex”, a precizat Elena Timofticiuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.