TIMIȘOARA UITATĂ Vasile Cocheci, inginerul născut în Oltenia care a marcat istoria...

TIMIȘOARA UITATĂ Vasile Cocheci, inginerul născut în Oltenia care a marcat istoria Facultății de Chimie Industrială din Timișoara. Câte invenții are în „palmares”

0
DISTRIBUIȚI

Vasile Cocheci, inginerul chimist care avea să aibă o însemnată contribuție la amenajarea facultății de chimie industrială din Timișoara, impunându-se ca o ilustră personalitate a științei românești, s-a născut la 24 octombrie 1922 în comuna gorjeană Bâlteni, dar a trăit de mic copil în Timișoara.

Din 1933 până în 1941 a făcut studiile liceale la liceul “C.D. Loga” din Timișoara, fiind unul din străluciții absolvenți ai acestuia, iar între anii 1941 și 1946 a urmat cursurile Facultății de Chimie Industrială din București, pe care a absolvit-o cu mențiunea “Magna cum laude”.

Școală de cercetare în domeniul chimiei la Timișoara

Imediat după absolvire a devenit asistent la catedra de chimie fizică și analitică a Politehnicii timișorene, doar un an mai târziu fiind deja promovat șef de lucrări. O dată cu înființarea Facultății de Chimie Industrială din Timișoara, a fost numit conferențiar al nou-înființatei facultăți, la disciplina de tehnologie chimică generală, unde a predat un curs de metalurgie generală, iar din 1963 a devenit profesor titular și șef de catedră, ocupând timp de mai mulți ani și funcția de secretar științific în consiliul științific al facultății. A fost redactor responsabil al Buletinului științific și tehnic al Institutului Politehnic și membru în conducerea “Revue Roumaine de Chimie”, decan al facultății și prorector, conducător științific pentru lucrări de doctorat. În lunga sa carieră didactică, Vasile Cocheci, un veritabil deschizător de drumuri în domeniul chimiei și întemeietorul unei școli de cercetare la Timișoara, a organizat și amenajat șapte laboratoare de chimie și fizică, printre care și un laborator de chimia și tehnologia apelor, în care astăzi se pot efectua peste 30 de lucrări practice cu caracter microindustrial, aparatura fiind executată în cea mai mare măsură în atelierul mecanic al catedrei, din resurse locale.

Contribuții la protecția calității apelor și a mediului

În urma strădaniilor sale, la facultatea de chimie industrială din Timișoara a funcționat, pentru prima dată în România, o grupă specializată în domeniul protecției calității apelor și epurării apelor reziduale, inginerul Cocheci fiind un adevărat promotor al conceptului de protecția calității apelor, și, implicit, a mediului.


A condus cursuri postuniversitare în domeniu, despre tehnici și tehnologii moderne în combaterea poluării apelor, având o contribuție remarcabilă în domeniul potabilizării apelor și a valorificării deșeurilor și a unor resurse naturale. Tot Vasile Cocheci a fost cel care a realizat și a dat în funcțiune prima hală pilot din învățământul superior chimic pe platforma Azur, iar în 1976, hala pilot de la platforma Uzinelor Textile Timișoara. I-a revenit, de asemenea, un deosebit merit la întemeierea învățământului de mediu și a școlii de cercetare în acest domeniu.

Vasile Cocheci este autorul a peste 400 de lucrări științifice și didactice de referință, comunicări științifice, elaborate împreună cu colaboratorii săi și publicate în prestigioase reviste din țară și străinătate sau prezentate la diverse congrese și simpozioane, a participat la numeroase schimburi de experiență, iar munca sa de cercetare s-a soldat cu 27 de invenții și patru inovații.
Pentru activitatea sa a obținut o gradație de merit, diplome de onoare și numeroase premii la saloanele de inventică, din 1990 a fost numit profesor consultant la facultatea de chimie industrială din Timișoara, iar din 9 martie 1991 a devenit membru corespondent al Academiei Române.

S-a stins din viață la 8 iunie 1996, la vârsta de 74 de ani. A rămas pentru posteritate întemeietorul școlii de chimia și tehnologia apei și unul din întemeietorii domeniului mediului din România, atât în plan didactic cât și în domeniul cercetării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.