ANALIZĂ Reviriment bănățean la ACS Poli. Cum a ajuns Ionuț Popa să...

ANALIZĂ Reviriment bănățean la ACS Poli. Cum a ajuns Ionuț Popa să fie aproape de un miracol la Timișoara în condiții vitrege

0
DISTRIBUIȚI
Cristian Bocșan, unul dintre timișorenii din lotul lui Ionuț Popa. Foto: Gabriel Brezeanu

Văzută la startul sezonului 2016-17 ca o candidată certă la retrogradare, echipa timișoreană din Liga I e aproape de o salvare miraculoasă. Cu probleme financiare, fără vedete și cu o penalizare drastică, ACS Poli a fost ținută de tehnicianul Ionuț Popa în toate competițiile cu un lot dominat de localnici bănățeni și renegați din campionatul trecut.

ACS Poli a început sezonul actual cu -14 puncte în clasament, probleme grave economice și un fond sărac de jucători. Nimeni nu le dădea nicio șansă elevilor lui Ionuț Popa, primiți cu greu la punga cu bani din drepturile TV în locul falimentarei Rapid. În 2017 însă bănățenii au pierdut doar trei meciuri în campionat, s-au calificat în careul de ași al Cupei României și vor juca finala Cupei Ligii cu Dinamo! După ce era văzută ca o figurantă a campionatului, mai degrabă o trupă de B, gruparea de pe ”Dan Păltinișanu” e deja poreclită mai în glumă, mai în serios, ”echipa sezonului” în România.

Contrastul cifrelor

Comparativ cu ediția 2015-16, cifrele sunt uluitoare pentru trupa de pe Bega. ACS Poli a retrogradat ”cu brio” la finele acelui sezon. Deși a avut în componență nume precum Ianis Zicu ori Dorin Goga, jucători plătiți regește, rezultatele au fost dezastruoase. Instabilitatea financiară, schimbările neinspirate de antrenori și un haos general presărat cu scandaluri au fost printre ingrediente. Atunci echipa a realizat doar șapte puncte în play out. Ceea ce a și dus la o situație rușinoasă. O penalizare suplimentară de -8 puncte de care conducerea de atunci nu avea habar. Pentru această ”performanță” au fost folosiți de-a lungul sezonului patru antrenori, 42 de jucători, dintre care 14 străini cu salarii medii de peste 5.000 de euro. În timp ce doar șapte bănățeni au bifat mai mult de zece partide.

Ionuț Popa a preluat cârma echipei când mai erau două runde din campionatul trecut. Ce-i adevărat, antrenorul originar din Pesac a mărit acel număr de bănățeni prin debutul unor juniori, dar o făcea și forțat de împrejurări. Văzut ca un ”utist” până atunci, Popa e gata gata să facă o minune la Timișoara în 2017. Din acel lot acestuia i-au rămas sub comandă jucători dispuși să joace și în B toamna trecută. Pe salarii mult mai mici. ”Proscriși” precum Marius Croitoru și Alexandru Popovici au devenit acum oameni de bază. Lotul a fost completat de asemenea cu autohtoni care poate aveau maximum eșalonul secund ca altă opțiune, așa cum e cazul timișorenilor Bogdan Străuț ori Octavian Drăghici. Folosind până acum doar 30 de nume ACS Poli are, cu cinci meciuri înainte de căderea cortinei, două puncte peste agoniseala din sezonul trecut și în calcule e inclusă bineînțeles penalizarea. Practic echipa a făcut deja acel barem de 15 puncte care a contat doar în ediția trecută. Fără penalizare bănățenii ar fi fost acum practic salvați! Mai mult, Popa a apelat de-a lungul sezonului la doar cinci jucători străini și poate trimite în teren zece bănățeni getbeget.

Ionuț Popa: ”Când ești localnic îți pasă parcă de comunitate”

Toată lumea s-a întrebat care e secretul prin care ACS Poli continuă să obțină punct după punct în această primăvară. Una dintre explicații ar fi atmosfera bună din cadrul lotului. Iar tehnicianul Ionuț Popa are un merit special. ”Este apropiat de noi, ne înțelegem din multe puncte de vedere. Noi am înțeles că e o situație foarte grea la club. A apelat de la început la noi să obținem rezultate mărețe.


Am ajuns în finala Cupei Ligii, în campionat avem șanse mari să salvăm echipa și probabil dacă ajungem și în finala Cupei o să fim echipa sezonului”, a spus Cristian Bocșan. Tânărul fundaș central e și el un localnic, născut și crescut la Timișoara.

Ionuț Popa nu s-a dezmințit în privința umorului său când a fost întrebat de selecția de jucători bănățeni avuți la dispoziție: ”Dacă sunt din zonă am încercat să joc în zonă cu ei”. Devenind serios acesta a adăugat că ”niciodată nu am făcut diferența între jucători străini și români. Întotdeauna am mers pe jucătorul care dă totul. Dacă ești înțeles bine de către jucători atunci lucrurile merg bine. Degeaba le explici și în limba lor dacă ei nu înțeleg ce trebuie să facă. Trebuie să-i faci să înțeleagă ceea ce pot ei să facă. Acesta e marele atu al unui antrenor, în afară de ochi”. Experimentatul tehnician a mai găsit însă o explicație pentru randamentul mai bun al lui ACS Poli cu o componentă bănățeană mai numeroasă. ”Jucătorii profesioniști nu ar trebui să țină cont de aspectul acesta. Dar când ești localnic îți pasă parcă de comunitate. Ți-e și rușine să ieși pe stradă pentru că te cunosc toți. Și vecinii și prietenul e poate din sat sau din orașul tău și atunci ți-e greu să dai drumul unei stări de indiferență”, a adăugat Popa.

Nu e însă doar lapte și miere în lotul lui ACS Poli. Recent antrenorul a avut un conflict cu unul dintre cei patru străini rămași la echipă. Capriciosul brazilian Pedro Henrique a gesticulat nervos după ce a fost schimbat într-un joc cu ASA Tg. Mureș și Ionuț Popa s-a îndreptat amenințător către atacant. ”Trebuie să înțeleagă că antrenorul e cel care decide. Uneori îți ieși din fire, îți dorești foarte mult de la un jucător. Dincolo de celelalte aspecte legate de calitatea lui, inteligența lui, vreau să înțeleagă că e cel mai scump jucător. Dacă îți face și mofturi se supără și colegii… Eu nu accept să existe bisericuțe sau grupuri care se unesc împotriva altcuiva. Dacă în afara terenului nu sunt prieteni, vreau să fie măcar pe teren”, a conchis Ionuț Popa.

Cristian Bocșan, Bogdan Străuț, Adrian Poparadu, Cristi Bărbuț, Alexandru Popovici, Sebastian Mailat, Alin Ignea și Octavian Drăghici sunt timișorenii activi ai lui ACS Poli. Reșițeanul Cristian Scutaru și lugojeanul Alin Șeroni se alătură pe lista cu bănățeni. Există și o serie de ”adoptați”: hunedorenii Andrei Artean și Cosmin Bîrnoi fiind crescuți pe Bega. De-a lungul sezonului au mai fost folosiți de asemenea juniorii localnici Andrei Sântean și Deian Sorescu, care nu mai fac parte din lot, în timp ce reșițeanul Daniel Vădrariu a părăsit echipa în iarnă.

Cifrele lui ACS Poli în ultimele două sezoane de Liga I

                                                                Sezonul: 2015-16   2016-17

Puncte realizate în sezonul regular                         25            28

Puncte realizate în play out                                     7            15*

Jucători folosiți:                                                       42           30*

Jucători bănățeni cu cel puțin zece apariții:            7             9*

Jucători străini:                                                        14             5

*sezon în curs, cifrele pot crește

5 e locul ocupat de ACS Poli în clasamentul play out-ului, poziție salvatoare, cu cinci runde rămase de disputat din acest sezon. Bănățenii au două puncte peste Chiajna, care a urcat pe locul de baraj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.