Clădirea care găzduiește ISJ Timiș, salvată de la demolare. Ce se va...

Clădirea care găzduiește ISJ Timiș, salvată de la demolare. Ce se va întâmpla cu fostul Liceu de Artă și ce funcții vor avea clădirile VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Aflat aseară în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, a precizat că, acum, din punctul său de vedere, patrimoniul Timișoarei nu mai este atât de amenințat ca în anii precedenți, chiar dacă a admis abuzurile încă existente.

„Se întâmplă tot felul de abuzuri asupra patrimoniului Timișoara, dar pe care încercăm să le îndreptăm. Sunt clădiri în oraș care au arătat rău, dar care încep să arate bine cu corecțiile necesare. Cât se poate omenește chiar se face”, a fost de părere Sorin Vlad Predescu, invitat la PRESSALERT LIVE.

Întrebat despre proiectul care prevedea demolarea fostului Liceu de Artă din centrul orașului, directorul Direcției Județene pentru Cultură a precizat că: „acel proiect nu a mai ajuns, ci a ajuns un altul, care a venit în comisia zonală, după ce a sosit în mai multe comisii succesiv. Am pus condiția ca cel puțin clădirea Inspectoratului Școlar Județean să fie păstrată. Acest proiect prevede o construcție destul de reușită din punct de vedere al materialului și al volumelor, o construcție interesantă pentru zona respectivă. Există tot felul de argumente, inclusiv din punct de vedere urbanistic. Comisia zonală, formată din specialiști, discută pe marginea variantelor care vin. Spre exemplu, pe volumetrie au venit aproape 180 de variante, cum se vede din fiecare unghi acea clădire.


Există una care prevede nedemolarea Liceului de Artă, dar asta ar însemna ca tot spațiul să se dezvolte pe verticală și să avem niște turnuri. Ni s-a părut mai puțin acceptabilă”, a dezvăluit Sorin Vlad Predescu la PRESSALERT LIVE. „Este vorba de un echilibru care trebuie ținut, de aceea în zona de patrimoniu deciziile se iau în comisii, într-un fel de decizie colectivă”, a completat directorul Direcției Județene pentru Cultură.

Cât despre viitoarele destinații ale clădirilor fostului Liceu de Artă și cea a Inspectoratului Școlar Județean, invitatul PRESSALERT LIVE a menționat că „funcțiunile prevăzute sunt un hotel destul de mic, spații comerciale la parter și cred că ceva locuințe, dar destinațiile se mai pot schimba. Am insistat pentru păstrarea Inspectoratului Școlar Judean pe care au promis că-l vor schimba într-un centru cultural”. Chestionat pe baza păstrării clădirii inspectoratului și a demolării celeilalte aflate în discuție, Sorin Vlad Predescu s-a justificat spunând că: „studiul istoric spune că acea clădire e patrimonială de valoare medie iar Liceul de Artă de valoare scăzută. Vor avea loc consultări publice, dar prima dată trebuie să treacă de comisie”.

Aspectele noi ale clădirilor vor fi în trend cu specificul. „Se vor folosi materiale destul de nobile, cărămidă aparentă, păstrând specificul Timișoarei care este un oraș al cărămizii. Va exista consultare publică, iar mai apoi se va lua o decizie. Condiția a fost ca acele clădiri să nu fie mai înalte decât primăria”, a conchis Sorin Vlad Predescu la PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.