COLONIE „Il Calcio” de Timișoara. Tot mai mulți bănățeni aleg să se...

COLONIE „Il Calcio” de Timișoara. Tot mai mulți bănățeni aleg să se transfere în fotbalul italian, fie și în eșaloanele inferioare

2
DISTRIBUIȚI
Marius Marin a plecat de la Timișoara la Sassuolo

În ultimii ani tot mai mulți tineri români visează să-și înceapă cariera sportivă în Italia. Mirajul fotbalului din ”Cizmă” nu-i ocolește nici pe timișoreni. Deian Boldor și Marius Marin se numără printre cei care speră să calce pe urmele lui Paul Codrea ori Cosmin Contra. Interesant e că, pe lângă juniori, ”migrează” în eșaloanele inferioare italiene și jucători cu experiență.

În prezent se poate alcătui ușor un lot complet cu fotbaliști din Banat legitimați în Italia. Deian Boldor (22 de ani) evoluează ”cel mai sus” dintre timișoreni, deocamdată însă o face doar sporadic pentru Hellas Verona, în Serie B, acolo unde a fost împrumutat de Bologna. Pe scara performanței e urmat de tinerii Marius Marin și Ionuț Casian Rus. Cei doi sunt la formațiile Primavera ale lui Sassuolo, respectiv Lazio, și au astfel speranța de a prinde jocuri în Serie A.  Un alt puști transferat în ”Cizmă” e Mihael Onișa, care a părăsit-o pe ACS Poli în vara trecută pentru a fi junior la Virtus Entella. La gruparea cu echipă de seniori în eșalonul secund acesta e coleg cu Samuel Zimță din Dr. Tr. Severin. Există însă și alți juniori bănățeni care au ales să evolueze sau chiar au crescut la grupări obscure. Mici ”colonii” cu origini pe Bega există la Virtus Verona (Denis Butucaru, Cornel Bănuț) și Triestina (Gabriel Martin, Cristian Puiu), cluburi cu prima echipă doar la nivelul Serie D (Liga 5).

Nu doar jucătorii tineri timișoreni sunt atrași de ”calcio vero”. Veteranul Janos Szekely, ajuns la 33 de ani, e de aproape două sezoane la USD 1913 Seregno Calcio. Formație pentru care mijlocașul stânga a marcat trei goluri în această ediție de Serie D. Mai mult, tot la acest nivel joacă din iarnă și atacantul Marco Enciu, sătul probabil de sărăcia de la Brăila din B, fostul vârf al lui ACS Poli via Recaș îmbracă tricoul celor de la Lanusei. Grupare la care se află și celebrul ”țepar” Sorin Oproiescu, un călărășean care a ajuns ”globetrotter” cu C.V.-ul în care minte că a evoluat la Poli a lui Iancu. Și mai la baza piramidei fotbalistice din ”Cizmă” regăsim alte nume din Capitala Banatului. Caius Lungu (ex-Voința Sibiu, Fortuna Covaci) e demult om de bază la Colorno Calcio (Eccellenza – L6), în timp ce mai jos, la Atletico Azzurra Colli (Promozione – L7) joacă Flavius Oprea, fost jucător al celor de la Național Sebiș și Șoimii Pâncota. Nu e exclus ca numărul timișorenilor legitimați în Italia să fie mai mare de 12, câți se află în evidența noastră. În trecut cei mai mulți bănățeni jucau în eșaloanele inferioare din Austria și Germania, unde își împărțeau activitatea sportivă cu un job de zi cu zi.

Colegi de clasă în Banat, adversari la Primavera

Fotbalul din Italia, față de cel din România, înseamnă în primul rând mai mult profesionalism, condiții superioare de pregătire și o paletă largă de posibilități. Plecat de la ASU Poli la Sassuolo Primavera, Marius Marin se bucură de progres. ”M-am acomodat foarte bine și nu m-aș întoarce în România. Anul acesta a fost extraordinar pentru mine și mă simt din ce în ce mai bun”, spune timișoreanul în vârstă de 18 ani.


În mod inedit acesta l-a avut ca adversar direct în urmă cu trei săptămâni pe un alt bănățean, cărășeanul Raul Opruț, care evoluează la Chievo Primavera. Cei doi au fost chiar colegi de clasă la LPS Banatul. ”Am vorbit cu el, ne înțelegem chiar bine, ne știm de când eram mici iar la jocul direct am intrat pe teren umăr la umăr”, a precizat Marin.

În această primăvară el a câștigat cu echipa sa cunoscutul turneu de la Viareggio destinat tinerilor. ”Noi acum trebuie să jucăm din ce în ce mai bine pentru că așteptările au crescut. Am bătut PSV, Fiorentina, Inter, Torino și Empoli la acel turneu, unul foarte important. Îmi doresc acum din tot sufletul să debutez în Serie A”, a adăugat Marius Marin. Talentatul mijlocaș al ”verzilor” a fost selecționat în toamnă pentru meciul din elită cu Sampdoria, dar a rămas pe bancă. De asemenea, săptămâna trecută el a fost în lot pentru duelul cu Fiorentina. A rămas rezervă, la fel ca omologul viola, Ianis Hagi. Lista jucătorilor care pot pleca din Banat în ”Cizmă” rămâne de asemenea deschisă. Mai ales că recent, un alt timișorean, Deian Sorescu, a dat probe la Sassuolo și Carpi, urmând să rămână în atenția italienilor cât timp evoluează la ASU Politehnica. În schimb, ”exodul” juniorilor nu a ajutat prea mult cluburile sărace din țară. De cele mai multe ori acestea se plâng că sunt furate de impresari.

Paul Codrea: ”Nu e benefic pentru toți”

Paul Codrea, ”deschizător de drumuri” în Italia pentru timișoreni, nu consideră că plecarea la o vârstă fragedă din țară reprezintă neapărat o idee bună. ”Din păcate eu nu cred că tuturor le e benefic să plece, bineînțeles depinde de fiecare caz în parte. Pentru unii copii ar fi mai bine să rămână în România și să se călească la echipe de seniori. Pentru că dacă merg acolo de tineri, la echipe de juniori și nu ajung să facă pasul către echipa mare atunci practic s-au dus degeaba. Clubul îl va împrumuta în ligile inferioare și atunci se pierd. Nici în România nu se investește foarte mult, juniorul ar trebui să aibă prioritate. Să fie promovat și să joace la echipa mare, apoi să plece, acesta ar fi parcursul indicat. Cu siguranță sunt condițiile superioare în Italia, dar dacă numărăm câți au plecat sunt foarte puțini care au și reușit”, arată Paul Codrea.

Paul Codrea e preocupat cu creșterea juniorilor la Ghiroda

Fostul internațional, cu 133 de meciuri jucate în Serie A și 111 în Serie B pe parcursul unui întreg deceniu, a oferit exemplul Mihai Bălașa. ”Și pentru Deian Boldor ar fi mai benefic să joace în Liga I pentru că nu joacă meci de meci în Serie B. S-a văzut cazul Bălașa, care a venit de la Trapani, echipă de pe ultimele locuri în Serie B, și abia a prins ritmul la Steaua. Mulți merg la echipe mari, cum sunt Lazio, Roma, dar e greu să confirmi acolo. Nu e o garanție a succesului dacă plec ca junior în Italia. E altceva dacă e un transfer direct la echipa mare. Eu nu aș recomanda plecarea în străinătate la o vârstă fragedă… Cu siguranță e o afacere pentru impresari, nu știu cât e pentru părinți și copii”, a concluzionat Codrea. În prezent cel mai de succes român care evoluează în Italia e bucureșteanul Ștefan Radu (Lazio Roma).

137 de jucători români sunt legitimați în Italia conform bazei de date Football Manager, dar cifra reală e mai mult ca sigur superioară

2 COMENTARII

  1. si eu care am crezut ca Viitorul e principalul furnizor a tuturor jucatoriilor romini in lume. asta datorita ochiului deosebit a lui Hagi care ca antrenor se dovedeste superior jucatorului si are o noua viziune asupra fenomenului, lucrul in tandem jucator -antrenor-arbitru la cistigarea oricarui campionat. poate anunta patent, nu alta. un geniu.

  2. De rectificat doar ca Virtus Vecomp evolueaza in serie D (liga 4) si acum face playoff pentru a intra in Lega Pro(serie 3),Cornel joaca pentru primavera Virtus VECOMP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.