Doctorul Virgil Musta: „ Facebook-ul, rețelele de socializare, au influențat nevaccinarea, dar...

Doctorul Virgil Musta: „ Facebook-ul, rețelele de socializare, au influențat nevaccinarea, dar principala vină este lipsa de educație sanitară a populației” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

vaccin

Banatu-i fruncea și atunci când vine vorba de unele evenimente negative, după cum a ținut să specifice și doctorul Virgil Musta, totodată purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, invitat la PRESSALERT LIVE. Vestul țării a fost în topul epidemiilor de rujeolă, cele mai multe fiind întâlnite în Timiș, Arad și Caraș-Severin.

Opt copii și-au pierdut viața și au existat 1059 de cazuri de îmbolnăviri. „Unul dintre motivele pentru care Timișul e pe primul loc la mortalitatea acestei boli se datorează dezvoltării. Poate pare paradoxal. Boala nu are tratament. Rata de transmitere este de 90%. Din 10 persoane care iau contact, nouă o fac. Dacă persoanele nu sunt vaccinate, este singura metodă de a preveni boala, într-un grup de populație mai mult de 20% nu sunt vaccinați, riscul să se producă este mare. În Timiș rata de vaccinare a fost 54% în 2015, a crescut la 60% în 2016 și de abia acum a început să crească la 70%. Organizația Mondială a Sănătății a constatat că rata de deces prin rujeolă este foarte mare iar ca target rata de vaccinare ar trebui să fie 95%. Prin această măsură trebuiau să se prevină 4 milioane de decese anual. Facebook-ul, rețelele de socializare, au influențat nevaccinarea, dar principala vină este lipsa de educație sanitară a populației”, a menționat Virgil Musta, doctor al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Invitatul PRESSALERT LIVE a încercat să explice cât mai pe înțelesul tuturor ceea ce trebuie făcut pentru a preveni astfel de cazuri.


„Omul trebuie să aibă încredere în sistemul de sănătate. Înainte, când venea medicul și spunea că trebuie luat vaccin, se vaccinau copiii. Marea problemă este declanașarea unei epidemii de poliomielită cu sechele și complicații mult mai mare decât rujeolă. La ora actuală există o alertă internațională împotriva poliomelitei. E supraveghere pentru că există cazuri în Ucraina. Există mișcare de populație între Europa și Ucraina. Dacă găsește populația descoperită pot fi consecințe mult mai grave precum în cazul rujeolei”, a atras atenția doctorul Virgil Musta.

În ceea ce-i privește pe cei opt copii care și-au pierdut viața, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” a specificat că „erau cauze medicale extrem de grave de la naștere, iar vaccinarea copiilor nu era posibilă. Cineva a transmis virusul și era complet descoperit. Au fost și alții pe care, cred eu, i-a salvat cineva divin. Ca act medical am făcut la fel pentru toți copiii. Unii au suferit acestei agresiuni date de virus, alții nu au putut. E ca într-un război”.

Virgil Musta crede că atunci când lucrurile pot scăpat de sub control trebuie să intervină statul, cum s-a produs și în țări din vestul Europei. „Cred că trebuie ceva de la mijloc, adică responsabilitați părinții care nu vaccinează. Trebuie să intervină niște reguli, legi, pe care dacă nu le respecți, să fii sancționat. În Italia s-au luat măsuri drastice. Nu mai ai voie la școală și plătești și amendă. S-au luat măsuri și în Franța, în Belgia nu te lasă să intrii în colectivitatea școlară. La noi, în județ, epidemia a atins vârful. Sunt alte județe care nu au ajuns în vârful epidemiei și s-ar putea fi problemele mai mari”, a explicat medicul Virgil Musta, prezent în studioul HDV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.