Doliu în muzica rock timişoreană: a murit Harry Coradini

Doliu în muzica rock timişoreană: a murit Harry Coradini

0
DISTRIBUIȚI
Solistul trupei Progresiv TM, Harry Coradini, s-a stins din viaţă la vârsta de 73 de ani.

Solistul trupei Progresiv TM, Harry Coradini, s-a stins din viaţă la vârsta de 73 de ani. Vestea a fost confirmată de fostul său coleg de trupă, Ilie Stepan.

Născut pe 20 februarie 1944 la Timişoara, Harald Kölbl (care avea să ia mai târziu numele de scenă Harry Coradini) a fost una dintre vocile emblematice ale rockului românesc. Actor-copil la Teatrul German din Timişoara, Coradini a absolvit liceul german din Timişoara, unde a fost coleg de clasă cu Dumitru Moroşanu. În afară de formaţia Progresiv TM, a activat şi ca membru al formaţiilor Uranus, Clasic XX (care s-au numit mai întâi „Clasicii”, şi a colaborat temporar şi cu formaţiile Mondial, Columna (cu care a fost în Norvegia în 1980) şi Supermarket. A emigrat în 1985 în Germania, dar de pe la începutul anilor 2000 a locuit din nou în România.

Vestea că Harry Coradini s-a stins din viață a fost primită cu tristețe de comunitatea rock.


„Muzica rock din Romania este de astăzi mult, mult mai săracă… a plecat dintre noi Harry Coradini, una dintre cele mai mari voci ale rockului romanesc… vocea etalon a grupului Progresiv TM din anii ’70. Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace, dragul meu Harry!”, a declarat Ilie Stepan. “Harry Coradini (Harald Koelbl), un om pe care l-am văzut și auzit prima oară pe scenă în 1971, cu Clasic XX, la sala CFR din centrul orașului, apoi cu Progresiv TM de cîteva ori, iar după un arc peste timp, în 2001, l-am cunoscut și-am povestit multe… Pentru mine a fost și va rămîne întotdeauna un idol. Încă o legendă s-a stins. Rămîne strălucirea muzicii purtate de vocea lui impresionantă. Odihnește-te în pace, Harry”, spune criticul muzical Mimo Obradov. .“ În urmă cu 40 de ani ,pregăteam banchetul de absolvire a liceului .Am propus împreună cu câţiva colegi , ca PROGRESIV TM să fie invitaţi să cânte. Harry a fost chemat la şcoală să discute detalii cu directoarea adjunctă a liceului. Replica acesteia a fost : ,,Băiete ,dute şi tunde-te, dă-ţi jos barba şi apoi discutăm !” N-a mai cântat nimeni la banchet ! După un an ,eram în armată la Beiuş. Singura sală de concerte din micul oraş bihorean era în unitatea militară. Au âantat sub numele :,,UNIT-PROGRESIV TM-ROSU SI NEGRU „cu Herdina la chitară şi Liviu Tudan la bass. Până prin 2000 nu l-am mai revăzut ! A fost una din cele mai bune voci ale rockului românesc“, spune Marius Giura, directorul festivalului Gărâna Jazz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.