Domul din Piața Unirii va fi reabilitat printr-un proiect european de 5...

Domul din Piața Unirii va fi reabilitat printr-un proiect european de 5 milioane de euro: „Va completa agenda culturală a Timișoarei în anul 2021”

0
DISTRIBUIȚI
Domul din Piața Uniiri va fi reabilitat cu bani europeni.

Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Timișoara, va fi reabilitat complet în cadrul unui proiect finanțat cu bani europeni. Astăzi, șeful ADR Vest și episcopul romano-catolic de Timișoara au semnat, în interiorul lăcașului de cult, contractul de finanțare al proiectului, care ar trebui finalizat până la sfârșitul anului 2020.

Valoarea proiectului “Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional” este de aproape 22 de milioane de lei, din care 98% reprezintă fonduri nerambursabile.

“Vor fi realizate lucrări ample: va fi refăcută pardoseala din piatră, pardoseala din cărămidă din criptă va fi desfăcută și înlocuită cu una la fel, vor fi lucrări la șarpantele exterioare, fațadele, partea de interior a bisericii, pictura în totalitate, partea artistică care există în momentul de față în catedrala noastră și inclusiv renovarea băncilor, partea electrică, care se va schimba în totalitate, dar și încălzirea interioară. Va fi introdusă încălzirea în pardoseală, care este mult mai rezistentă. Vor fi restaurate vitraliile, statuile. Nu a existat niciodată o astfel de lucrare amplă pe care o dorim prin acest proiect. Se va face o reabilitare totală”, a explicat preotul Nicolae Lauș, directorul Cancelariei Diecezane.

Martin Roos, episcopul romano-catolic de Timișoara, a precizat că Domul din Piața Unirii este important pentru “viața sufletească” a credincioșilor, dar și că lăcașul de cult este vizitat de numeroși turiști, în fiecare an.

“Este catedrala noastră importantă, pentru că aici se sfințesc preoții care slujesc pe teritoriul episcopiei și e creierul, să spunem, unei episcopii.


Lăcașul este destul de important pentru viața sufletească a credincioșilor din acest oraș, din această episcopie. Domul este vizitat permanent, aici se adună oamenii pentru rugăciune, vin mulți turiști, pentru că este un edificiu important din punct de vedere arhitectonic, este important din punct de vedere al artei, chiar și pentru viața culturală din acest oraș este un punct central. De aceea, merită cred să ne îngrijim de el”, a afirmat Martin Roos.

Proiectul prin care Domul Romano-Catolic din Piața Unirii va fi restaurat trebuie implementat pe parcursul a 39 de luni. Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, a declarat că, după ce lucrările vor fi finalizate, lăcașul de cult va completa agenda culturală a Timișoarei în anul 2021, când vom fi Capitală Culturală Europeană.

“Ne bucurăm că am pornit Programul Operațional Regional 2014 – 2020, chiar dacă cu o mică întârzirere. Avem un calup de 19 contracte care sunt deja în pregătire. Acest proiect este unul de reabilitare din cadrul axei 5, o intervenție pe un monument de clasă A. Cred că acest edificiu, care este de o valoare nemăsurabilă pentru comunitate, este un punct de atracție turistică și este un punct care va completa agenda culturală a orașului și a regiunii noastre în anul 2021”, a precizat Sorin Maxim.

Domul din Piața Unirii a fost ridicat în perioada 1736 – 1772, fiind construit în stil baroc. În prezent, în Catedrala Romano-Catolică se oficiază slujba de liturghie în limba română, maghiară sau germană.

După restaurare, se estimează că numărul turiștilor va crește cu 1.000 la finalul primului an după implementarea proiectului, de la 19.800 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori.

Cel mai probabil, lucrările în cadrul proiectului european vor începe la sfârșitul acestui an, iar catedrala va fi închisă doar scurte perioade de timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.