Două orașe din vestul țării se “regenerează” cu bani europeni: unde vor...

Două orașe din vestul țării se “regenerează” cu bani europeni: unde vor fi realizate trasee pentru biciclete, un skatepark și fântână arteziană

0
DISTRIBUIȚI

skatepark

Două orașe din vestul țării primesc aproximativ cinci milioane de euro pentru regenerare urbană. Totul în cadrul unor proiecte finanțate cu bani europeni, la finalul cărora se vor realiza trasee pentru biciclete, o fântână arteziană sau un skatepark.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest anunță că alte două proiecte au primit finanțare prin intermediul Regio-Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Este vorba de orașele Orăștie și Uricani, din județul Hunedoara, care au la îndemână peste cinci milioane de euro pentru regenerare urbană.

Proiectul orașului Orăștie se numește “Amenajare de spații verzi publice cu acces nelimitat în zona urbană degradată „Stadion Mecanica” și va fi implementat pe parcursul a 38 de luni. În cadrul acestuia, o suprafață importantă de terenuri degradate și neutilizate din zona Stadionului Mecanica din oraș vor fi modernizate.

Concret, va fi amenajată o suprafață de peste 35.000 mp de spații verzi noi, se vor moderniza 1,21 km de stradă urbană și se vor crea facilități pentru recreere. Și anume, un teren multifuncțional pentru sport, un loc de joacă pentru copii, o zonă de fitness, un skatepark, o scenă pentru activități culturale și o fântână arteziană.


Valoarea totală a proiectului este de 14,2 milioane de lei dintre care 98% este finanțare nerambursabilă.

Cel de-al doilea oraș din județul Hunedoara care primește bani de la Uniunea Europeană pentru regenerare urbană este Uricani. Proiectul orașului va fi implementat pe parcursul a 28 de luni și vizează reconversia şi refuncţionalizarea unei suprafeţe din oraşul Uricani de peste 20.000 mp, care este degradată.

La final, întreaga suprafață va fi transformată într-o zonă cu spațiu verde, pentru promenadă și agrement cu zone pentru activități sportive, trasee pentru bicicletă și locuri de joacă pentru copii. Valoarea totală a proiectului este de 11,3 milioane de lei, din care 98% este finanțare nerambursabilă.

Cele două proiecte din județul Hunedoara vor fi implementate cu fonduri europene nerambursabile acordate prin Regio-POR 2014 – 2020, axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, apelul de proiecte pentru prioritatea de investiții 5.2 – Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industrial dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

Primul apel de proiecte lansat în cadrul priorității de investiții 5.2, în mai anul trecut și închis la sfârșitul lunii noiembrie 2016, a fost de tip competitiv și a avut o alocare de aproape 11 milioane euro. În data de 15 aprilie 2017 a fost lansat al doilea apel de proiecte de tip competitiv, care este deschis până la data de 15 octombrie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.