Mădălin Dumitru despre atacurile cibernetice la nivel mondial: „Hackerii cer răscumpărare într-o...

Mădălin Dumitru despre atacurile cibernetice la nivel mondial: „Hackerii cer răscumpărare într-o monedă care nu poate fi urmărită”. Cât de vulnerabili sunt utilizatorii „normali” ai internetului VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Vulnerabilitatea companiilor, dar și a cetățenilor, în mediul online, este conștientizată cu adevărat de abia acum, după atacurile cibernetice WannaCry, care s-au desfășurat la nivel mondial. De aceeași părere au fost și Mădălin Dumitru, manager Cyber Smart Defence, respectiv Stelian Câmpeanu, directorul executiv ETA2U, invitați în această seară în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE.

„Acum a fost conștientizată problema de toată lumea. Atacul WannaCry, la magnitudinea la care s-a desfășurat a făcut lucrurile foarte vizibile. Victime pot fi de la persoane fizice până la instituții. Să ai niște spitale care nu mai funcționează din aceste cauze depășește cu mult riscurile acceptabile din anume punct de vedere”, a precizat Stelian Câmpeanu.

Spusele directorului executiv ETA2U au fost completate de cele lui Mădălin Dumitru. „Noi ne aflăm în plin război cybernetic. Avertizam de acum 4-5 ani spunând că trebuie să audităm infrastructurile noastre, să le știm vulnerabilitățile. Adică să știi cum stai din punct de vedere al sănătății. La noi, în România, se iau decizii de a face analize cibernetice doar când ți se întâmplă ceva, post criză. După ce vine hoțul, îți sparge casa, doar atunci te gândești să-ți montezi securitate. Tehnologia a pătruns atât de adânc în companiile noastre încât nu mai e un moft, ci o necesitate”, a atenționat Dumitru, care este managerul Cyber Smart Defence.

În ceea ce privește situația internă, Mădălin Dumitru a avut vești bune.


„România are resurse umane în domeniul IT și cibernetic foarte bune. Avem niște oameni foarte deștepți. Noi, ca și companie, ca indivizi, suntem foarte respectați, spre exemplu. Suntem contactați de companii din orice colț al lumii, din Panama până în Noua Zeelandă. Populația își dorește să trăiască într-o țară sigură”, a menționat managerul Cyber Smart Defence.

Cei doi invitați au explicat ce a însemnat atacul cibernetic de proporții din ultimele zile, numit WannaCry. „Cât de bine te protejezi în fața atacurilor face diferența. Ce a fost acum, a fost un atac în trei pași. Când a început nu cred că știa cineva că este atacat, iar atunci când a fost vizibil era deja concretizat. Noi am văzut efectele a ceea ce s-a întâmplat într-un anume timp”, a explicat Stelian Câmpeanu.

Foarte explicit a fost și Mădălin Dumitru. „Atacul este de tip ransomware, unul destul de vechi. Diferența este că înainte, când trimiteai un virus care să cripteze datele, pentru a cere răscumpărare trebuia să mergi la Western Union să ridici banii sau se proceda prin apeluri telefonice. Acum a intervenit bitcoin, singurul element care lipsea în acest lanț. Hackerii sunt plătiți într-o monedă care nu are trasabilitate, s-a închis lanțul. Prin parteneriatul cu ETA2U reușim să facem diferența, este un lider național ca și integrator IT. Ne combinăm perfect. Noi facem zona de audit, penetrare, dăm soluții de remediere iar colegii de la ETA2U vin și implementează echipamente cu consultanți de la hacker reali, apoi îl supunem unor atacuri controlate și raportăm vulnerabilitatea”, a explicat Mădălin Dumitru.

Întrebat despre soluțiile pe care le are un utilizator normal, managerul Cyber Smart Defence a menționat că: „un hacker nu merge să atace un individ. Și-ar pierde timp. El merge la locul unde-i găsește pe toți. Pe ei nu-i interesează cine ești tu, ci câți bani poate produce cu tine, astfel atacă bazele de date ale companiei care pică. E pe sistem «năvod». Sparg sisteme nesecurizate. Utilizatorul ar trebui să nu cumpere de la magazine online care nu au securitate. Ar putea să ceară dovada unui audit de securitate, e ca și cu ITP-ul la mașină. Ar pune mai multă presiune ca și companiile să se asigure”, a fost de părere Mădălin Dumitru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.