Mădălin Dumitru: „Studiile arată că o companie atacată cibernetic se închide după...

Mădălin Dumitru: „Studiile arată că o companie atacată cibernetic se închide după o perioadă de maxim cinci ani. De ce îndeamnă Stelian Câmpeanu la SOLIDARITATE împotriva atacurilor hackerilor VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Atacul cibernetic WannaCry a produs pagube numeroase în conturile companiilor atacate, la fel cum orice atac cibernetic, în funcţie de intensitatea sa, o face. Mădălin Dumitru, manager Cyber Smart Defence, a explicat, aseară, la emisiunea PRESSALERT LIVE, că pierderile sunt greu de estimat.

Este foarte greu să cuantifici pierderile. Atunci când o companie mare pierde sau i se fură informaţie este foarte greu să cuantifici. Informaţia, dacă nu ar fi avut loc atacul cibernetic, nu ştii cât ai fi putut produce cu ea. Există studii care arată că o companie, de la un atac cibernetic, între 1 şi 5 ani se închide compania. Este greu să spui o valoare absolută, pagube exacte”, a explicat Mădălin Dumitru la PRESSALERT LIVE.

Alături manager-ul Cyber Smart Defence, în studioul HDV s-a aflat Stelian Câmpeanu, directorul executiv al ETA2U. „Apropo de chestia aceasta, un prieten mă întreba că ce poate fura de la mine? Acum există un caz, chiar dacă nu îţi fură, îţi poate strica şi cere nişte bani. Doar securitatea fizică, de perimetru, nu va mai fi destul”, a menţionat Stelian Câmpeanu.

Procentul celor care sunt vulnerabili în faţa atacurilor cibernetice este unul imens. „Statistic vorbind, din 250 de situaţii de audituri am găsit doar trei unde nu aveau breşe grave de securitate. Vorbim de firme din toată lumea. În rest au existat vulnerabilităţi grave, critice. După auditul de securitate, colegii de la ETA2U implementează infrastructuri securizate.


Simulăm atacuri reale, distructive, dar cu scopul de a remedia problemele. Preţul se face în funcţie de efort”, a specificat Mădălin Dumitru în studioul HDV.

Printre cele mai recente lucruri pe care le propune ETA2U este LoRaWan . Am acoperit Timișoara cu o reţea capabilă să colecteze date de la senzori. Dacă şi telefoanele mobile sunt capabile să trimită date în teren, una dintre caracteristice reţelei LoRa este că e gratuită în spectrul public. Depinde de spectrul radio în care se desfășoară lucrurile. Lora, în sine, nu e o chestie atât de spectaculoasă. Este un mod de comunicare şi va fi suportul internetului lucrurilor, interconectate, prin care colectăm date din teren. Avem senzori de mediu care măsoară nivelul de la diferite gaze, senzori de temperatură, de localizare, senzori care pot să citească date despre anumite echipamente”, a explicat Stelian Câmpeanu, directorul executiv ETA2U.

Întrebat dacă până acum a fost solicitat să ajute instituţii ale statului, Mădălin Dumitru a spus că: „am ajutat instituţii ale statului, în primul rând că suntem români şi avem mândria noastră. Suntem dispuşi să ajutăm ori de câte ori suntem solicitaţi”. Şi în acest domenniu, crede Stelian Câmpeanu, este nevoie de solidaritate internă, atunci când vine vorba de achiziţionare de produse care să asigure securitatea cibernetică.„Nu neapărat să cumpere doar că e firmă românească. Nu vorbesc despre o vânzare tranzacţională de produse, ci despre o soluţie. Se dovedeşte că noi, românii, suntem buni, suntem capabili să facem de lucruri bune. Austriecii preferă să lucreze cu firme de la ei. Acele firme româneşti care sunt bune, care au lucruri inovative, trebuiesc sprijinite. Dacă nu o facem noi, cine să aşteptăm să o facă?”, a concluzionat Stelian Câmpeanu la PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.