Medici ginecologi din întreaga țară discută la Timișoara de „cancerul care nu...

Medici ginecologi din întreaga țară discută la Timișoara de „cancerul care nu ucide”: „Foarte multe paciente își pun singure diagnosticul”

0
DISTRIBUIȚI

Apoximativ 300 de medici ginecologi din România participă, în perioada 26 – 28 mai, la cea de-a treia ediție a conferinței medicale FemHelp, la Timișoara. În cadrul evenimentului se discută despre chirurgia ginecologică, medicina fetală, infertilitate, dar și despre endometrioză, o afecțiune gravă considerată „cancerul care nu ucide”.

Medicul Voicu Simedrea, specializat în chirurgie ginecologică și endometrioză, organizatorul FemHelp, spune că în România sunt aproximativ 500.000 de femei care suferă de endometrioză.

„Eu sunt convins că am o multitudine de paciente care din punct de vedere social și educațional sunt peste medie.


Și, în consecință, au acces la informație și au foamea aceasta de informare. Dar asta nu înseamnă că la marea masă a pacientelor informația a penetrat. Sunt în jur de 400.000 – 500.000 de paciente cu endometrioză în România, în diverse stadii, și problema este că am foarte multepaciente care și-au pus singure diagnosticul, cu toate că medicii susțineau că nu au diagnosticul acesta. Problema este că încă avem o întârziere foarte mare în diagnostic”, declară Voicu Simedrea.

Medicul timișorean mai spune că în România nu sunt centre acreditate în care această afecțiune ginecologică să poată fi tratată.

„La noi, pacientul are acces imediat la medicul specialist, care ar trebui măcar să ridice suspiciunea de diagnostic, să trimită cazul. Dar unde să-l trimită? Că noi nu avem niște centre acreditate și atunci pacientul nu știe unde să se ducă. Eu cred că pacientele vor fi de la an la an mult mai bine informate”, este de părere Voicu Simedrea.

Potrivit specialiștilor, cele mai comune simptome asociate endometriozei sunt dureri în timpul sau înainte de menstruaţie, dureri în timpul sau după contactul sexual, infertilitate, oboseală accentuată, tulburări gastro intestinale, leziuni endometriozice grave, afectând celelalte organe.

În cadrul conferinței medicale FemHelp vor avea loc și operații de endometrioză, cursuri de medicină fetală și un curs de ecografie mamară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.