Mitropolitul Banatului, mesaj pentru ministrul Agriculturii: “Să deschideți punga pentru irigațiile...

Mitropolitul Banatului, mesaj pentru ministrul Agriculturii: “Să deschideți punga pentru irigațiile din agricultură. Nu putem aștepta să vină ploaia”

1
DISTRIBUIȚI
ministrul agriculturii
S-a deschis expoziția Banat Agralim.

Cea mai mare expoziție de agricultură din vestul țării a început, astăzi, în campusul Universității de Agronomie din Timișoara. La deschiderea oficială a evenimentului Banat Agralim a participat și ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a fost rugat de mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, să nu uite să deschidă “punga pentru irigațiile din agricultură”, pentru că nu se mai poate realiza “agricultură primară, medievală”.

“Vă dau un sfat duhovnicesc: când vă veți întoarce la București, scrieți acolo că ministerul pe care-l conduceți se numește Ministerul Pâinii Românești, pentru că ministerul pe care-l conduceți dă pâine acestui neam românesc de la o margine și până la alta. Vă rog să faceți tot ce este posibil pentru modernizarea și sprijinirea fermierilor și să deschideți punga pentru irigațiile din agricultură. Nu vom putea concura cu ceea ce înseamnă producție europeană în alte părți fără irigații. De aceea, eu zic că pentru aportul atât de important pe care-l aduce agricultura PIB-ului României, de acolo se poate rupe un pic pentru a începe și a merge irigațiile pentru culturile mari, pentru că nu mai putem în situația de astăzi să așteptăm să vină ploaia. Dumnezeu ne dă, dar în traistă nu ne bagă. Nu mai vorbim de o agricultură primară, medievală, ci de o știință a agriculturii”, a spus mitropolitul Banatului.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a ținut să precizeze că există bani în programul Guvernului de a reabilita “cele două milioane de hectare de irigații din România”.

“Avem un obiectiv extrem de important pentru agricultura din țară: sistemul de irigații reabilitat. În Parlamentul României a fost aprobat un act normativ care asigură apa gratuită la fermieri. Cu alte cuvinte, în partea de sud a țării, aducem Dunărea de camp. Apoi, vom începe să lucrăm gradat, atent, metodic, dar rapid, pentru a pune sistemul de irigații în funcțiune. La această dată putem iriga în românia aproximativ 400.000 de hectare și spuneam că beneficiază fermierii de apă gratuit la stațiile de punere sub presiune”, a declarat ministrul Petre Daea.

Expoziția de agricultură Banat Agralim este organizată în perioada 26 – 28 mai de către Universitatea de Agronomie din Timișoara în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.


La eveniment participă peste 150 de expozanți. Expoziția este structurată pe șase sectoare: agricultură, horticultură și silvicultură, creșterea animalelor, industrie alimentară și ambalaje, cinegetică și cercetare-inovare-extensie universitară-finanțare.

Timișorenii pot participa, în cele trei zile ale expoziției, și la demonstrații “în câmp” cu mașini și utilaje agricole sau workshop-uri cu tematică specifică. De asemenea, se vor organiza concursuri de echitație și dresaj canin, iar mici meșteșugari își vor expune produsele tradiționale.

“Doresc să le mulțumesc firmelor expozante care au venit și să le felicit că și anul acesta sunt alături de noi. Ne-am străduit să aducem împreună știința, practica și arta de a face agricultură inteligentă. Sperăm că în aceste trei zile expozanții, peste 150 la număr, vor demonstra acest lucru”, a afirmat Florica Chiriță, directorul executiv al CCIA Timiș.

1 COMENTARIU

  1. Era o vreme cand prin rugăciune se închidea cerul si apoi se deschidea ca sa ploua de vrednici slujitori ai Lui Dumnezeu sf Ilie! Acum se cer bani de la guvern…!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.