Obiective IMPORTANTE pentru istoria Banatului, protejate și promovate prin proiecte pe bani...

Obiective IMPORTANTE pentru istoria Banatului, protejate și promovate prin proiecte pe bani europeni. Vezi despre ce este vorba FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat, în această săptămână, cu primarii orașelor Anina și Oravița, primele două contracte de finanțare prin Regio – Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 din județul Caraș-Severin, unul pentru restaurarea, conservarea, reabilitarea și punerea în valoare a ansamblului Puțului I Anina, monument de importanță națională, amenajarea și dotarea Puțului I și a mașinii de extracție cu aburi în vederea înființării unui muzeu al mineritului, iar al doilea pentru restaurarea, conservarea și dotarea teatrului „Mihai Eminescu” din Oravița, clădire monument istoric de interes național, și amenajarea peisagistică a parcului din jurul acestuia.

Pe lângă protejarea și conservarea unor obiective de patrimoniu, proiectele includ și promovarea turistică a celor două obiective, prin includerea lor în circuitele turistice naționale și internaționale și atragerea unui număr sporit de vizitatori care să ducă la impulsionarea dezvoltării locale și zonale. Valoarea totală a proiectului de la Anina este de 15.193.230,85 lei din care 14.583.724,97 lei finanțare nerambursabilă iar cea a teatrului din Oravița este de 9.571.251,59 lei, din care 9.281.321,63 lei valoarea finanțării nerambursabile. Proiectul de la Anina are prevăzută o durată de execuție de 33 de luni iar cel de reabilitare a teatrului din Oravița, 41 de luni.

Oraș minier deosebit de prosper odinioară, după ce, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a fost descoperită aici huilă de cea mai bună calitate, Anina are și astăzi un important potențial turistic atât prin împrejurimile sale, cât și prin ansamblul obiectivelor-monument care permit reconstituirea modului în care se făcea pe vremuri exploatarea minieră. La Oravița sunt menționate reprezentații teatrale din anul 1763 iar în 1815 a fost lansată ideea construirii unui teatru. Elita orăvițeană a făcut donații, iar sindicatul minier din Oravița a donat terenul pentru teatrul care a fost construit în stil baroc vienez, după proiectele unui arhitect local care studiase la Viena. Ornamentele interioare, de asemenea de inspirație vieneză, erau în stil rococo iar teatrul a fost considerat o replică mai mică a teatrului vienez din acea vreme. Inaugurarea sa a avut loc în 1817, iar la cea de-a doua reprezentație au fost prezenți împăratul Francisc I al Austriei, însoțit de împărăteasa Augusta Carolina.

Mașina de extracție pe aburi de la puțul I

În 1867, trupa lui Mihai Pascaly, în care Mihai Eminescu era sufleur, a dat reprezentații la Oravița iar acum teatrul îi poartă numele.


De-a lungul anilor, pe scena teatrului din Oravița au avut loc spectacole remarcabile și personalități importante au fost oaspeții acestuia. Teatrul din Oravița este cel mai vechi de pe actualul teritoriu al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.