Poienile cu narcise sălbatice, mici colțuri de rai în mijlocul naturii. Vezi...

Poienile cu narcise sălbatice, mici colțuri de rai în mijlocul naturii. Vezi câte există în România FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Luna mai este cea în care, pe sute de hectare de poieni înfloresc narcisele, oferind turiștilor un covor floral care se întinde cât vezi cu ochii și seamănă cu un paradis natural aproape ireal, o adevărată minune a naturii. Astfel de poieni se află în mai multe locuri din țară și sunt rezervații naturale, în care florile cu miros îmbătător sunt ocrotite de lege și nu pot fi culese decât în anumite zile, fiind doar o încântare a ochilor.

Legenda florii

Numele florii vine de la frumosul Narcis din mitologia greacă, îndrăgostit de propriul său chip, care a murit înecat într-o fântână în apa căreia i se oglindea fața pe care încerca să o prindă, fără a reuși. Legenda spune că, după ce a fost îngropat, aceste flori au răsărit pe mormântul său. În mai multe locuri din țară, aceste flori se bucură de sărbători speciale, care adună o mulțime de vizitatori.

Pe lângă celebra rezervație de narcise sălbatice Dumbrava Vadului din județul Brașov, unică în Europa, care se întinde pe câteva sute de hectare, în România există peste 20 de astfel de poieni, multe declarate rezervații floristice, dintre care câteva se află în județele din vestul țării.

Sărbătoarea narciselor la Zervești

O astfel de poiană a narciselor sălbatice se află și în Banat, în comuna cărășeană Zervești, primul sat după Caransebeș pe drumul către Muntele Mic, cunoscută sub numele de „Fâneața cu narcise”. Din anul 2000, a fost declarată arie protejată, chiar dacă florile din poieni s-au rărit vizibil din cauza arborilor și a pâlcurilor de verdeață crescute aici.

Florile, din specia Narcissus stellaris, se întind pe o suprafață de aproximativ 40 de hectare albind poienile, și pot fi admirate în toată splendoarea lor până la sfârșitul lunii mai. De mai bine de jumătate de secol, există aici tradiția organizării unei sărbători câmpenești în cinstea narciselor, care, pe la mijlocul lunii, aduce primii turiști în această zonă a Banatului Montan.

Rezervația naturală de la Bătești

Pajiștea cu narcise din satul timișean Bătești din zona Făgetului, este o arie protejată care ocupă în jur de 20 de hectare și a fost declarată rezervație naturală pentru specia protejată Narcissus poeticus. Florile se usucă doar într-o singură zi dacă sunt tăiate iar în alte regiuni ale țării, această specie nu prinde rădăcini. Tot aici crește și Iris sibirica, o specie protejată de stânjenei.

Narcisele din Cîmpia Crișurilor

În partea de nord a județului Arad, în Câmpia Crișurilor, nu departe de orașul Ineu, se află, în mijlocul unei păduri, rezervația naturală Poiana cu narcise Rovina. Chiar dacă suprafața ei nu depășește o mie de metri, din 1995 a fost declarată arie botanică protejată de interes național, pentru ocrotirea speciei Narcissus stellaris care crește aici.


Floarea provine din nordul Africii, din Europa centrală și din regiunile mediteraneene și s-a aclimatizat perfect în câmpia de vest a Țării Crișurilor.

Narcise aduse de un olandez la poalele Retezatului

Chiar la poalele Munților Retezat, într-o poiană de aproximativ 20 de hectare aflată între comuna hunedoreană Sălașu de Sus și satul aparținător Nucșoara, miile de narcise sălbatice care înfloresc aici sunt, la rândul lor, prilej de festival, când turiștii au voie să culeagă un mic buchet din înmiresmatele flori.

Și această poiană, în care înfloresc narcise aduse de un călător olandez în anul 1900, este declarată monument al naturii, căci acestea s-au adaptat microclimatului din zonă și au fost îngrijite de localnici, înmulțindu-se cu timpul pe câmpul aflat la ieșirea din sat. Poiana, în care înfloresc acum mii de narcise, este considerată, pe lângă minunatul peisaj al zonei, o podoabă a satului, și se spune că bătrânii le culegeau ca plante medicinale.

Surse foto: expressdebanat.ro, opiniatimisoarei.ro, provinciacrisana.bloggratuit.ro, turismland.ro, romaniaturstica.ro, cjtimis.ro, hunedoaralibera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.