Povești din trafic

Povești din trafic

0
DISTRIBUIȚI

Săraca banda a doua. Nimeni nu vrea sa meargă pe ea, pentru ca avansează prea încet. Însă nerăbdătorii, șmecherii, cum probabil ca se cataloghează ei, sau nesimțiții, cum îi cataloghez eu, merg pe cealaltă banda până la capăt, apoi forțează acel viraj la dreapta, blocând temporar circulația, și de aici motivul pentru care banda menționată inițial avansează lent. Un cerc vicios pentru care nu exista destui polițiști în lumea asta.

Povestea se repetă de nenumărate ori în fiecare zi, în multe intersecții din Timișoara. Recent, edilul-șef a dezvăluit că, după studierea imaginilor de pe camerele de supraveghere montate în cadrul noului sistem de management al traficului, într-un interval de doar două săptămâni s-au înregistrat nu mai puțin de 50.000 de cazuri de trecere pe culoarea roșie a semafoarelor.


Înclin să cred că nesimțirea prea multor șoferi este cauza traficului de nesuportat din oraș, în multe momente ale zilei, însă n-ar fi corect să dăm vina doar pe ei. Deși o merită.

Odată cu mai sus menționatul sistem de management al traficului, Timișoara a fost împânzită de semafoare, dar rezultatele încă se lasă așteptate. Avem un oraș deloc optimizat pentru numărul mult prea mare de mașini care circulă zilnic, iar pentru asta nu poți să-i condamni pe conducătorii din vremuri recente. Și nici pe cei ai Timișoarei de altă dată, care au construit adecvat vremurilor. Însă există în lume multe orașe ca al nostru, dezvoltate din zidurile unor vechi cetăți, cu străzi înguste și cu cartiere de case transformate în mai sufocante cartiere de blocuri, iar în multe dintre ele s-au găsit soluții. Poate se vor găsi și aici.

O eficientizare a mijloacelor de transport în comun și condiții mai bune pentru bicicliști sună, în teorie, ca niște posibile soluții. Dar cum convingi lumea să lase mașina acasă când vine spre centru? Și dacă până la urmă reușești, oare „nesimțirea bandei a doua” se va muta pe pista de biciclete și în tramvaie? Nu știu, dar aș fi curios să aflu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.