Președintele CSM, la Timișoara: „Am propus ca ministrul Justiției să nu mai...

Președintele CSM, la Timișoara: „Am propus ca ministrul Justiției să nu mai fie titularul exercitării acțiunii disciplinare”. Cât de nemulțumiți sunt românii de judecători și de procurori

0
DISTRIBUIȚI

dezbatere cat

Curtea de Apel Timișoara a organizat, astăzi, o dezbatere în premieră națională, la care a participat și Mariana Ghena, președintele Consiliului Superior al Magistraturii. În cadrul evenimentului s-a discutat despre “Răspunderea judecătorului – între reglementare și percepția publică”.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a precizat, la Timișoara, că și-ar dori ca ministrul Justiției să nu mai fie “titularul exercitării acțiunii disciplinare”, o propunere legislativă în acest sens fiind făcută de către instituția pe care o conduce.

“În procesul acesta de modificare legislativă, în propunerile pe care noi le-am lansat inițiatorului legislativ, ministrului Justiției, am propus, având în vedere și opiniile colegilor noștri judecători din toată țara, ca ministrul Justiției să nu mai fie titularul exercitării acțiunii disciplinare.


Pentru raționamente pe care le-am expus în nota de fundamentare, pe care am înaintat-o ministrului Justiției. Aș fi încântată și cred că aș face ecoul colegilor mei judecători din toată țara, ca într-adevăr titular al exercitării acțiunii disciplinare să nu mai fie ministrul Justiției, ci să rămână inspectorul-șef, Inspecția Judiciară, prin inspectorul judiciar și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a afirmat Mariana Ghena.

La dezbaterea organizată de către Curtea de Apel Timișoara a participat și secretarul de stat în Ministerul Justiției, Sofia Mariana Moț, care a precizat că “necesitățile judecătorilor și procurorilor din țară sunt în permanență în atenția mea”.

Potrivit unor statistici făcute publice în cadrul dezbaterii de către judecătorul Carmen Pârvulescu, președintele secției de litigii de muncă și asigurări sociale din cadrul Curții de Apel Timișoara, anul trecut, la Inspecția Judiciară au fost înregistrate 6.823 de sesizări, la nivel național, dintre care 218 din oficiu. 4.762 de reclamații au vizat judecători, iar 2.061 procurori. Însă, au fost clasate 5.751 de sesizări și au fost admise doar 51, 40 privind judecători și 11 privind procurori, reprezentând 0,71% din totalul reclamațiilor.

În ceea ce privește acțiunile disciplinare exercitate de către Inspecția Judiciară în 2016, au fost 37 pentru 60 de abateri disciplinare săvârșite de 36 de judecători și 22 de abateri disciplinare săvârșite de 14 procurori. De asemenea, au fost aplicate 12 sancțiuni disciplinare judecătorilor, din care trei cu suspendarea din funcție și două cu excluderea din magistratură, și patru sancțiuni procurorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.