Rujeola, cod roșu de prostie. Vezi procentul alarmant al vaccinării în Timiș...

Rujeola, cod roșu de prostie. Vezi procentul alarmant al vaccinării în Timiș și situația halucinantă de la DSP

0
DISTRIBUIȚI

vaccin

Deși România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, iar județul Timiș se află în topul național al îmbolnăvirilor, în farmacia direcției de sănătate publică nu există nici măcar o doză de vaccin. 24 de persoane, majoritatea copii, dintre care opt din Timiș, au murit în ultimele luni.

Situație fără precedent în România. În toamna anului trecut, Ministerul Sănătății anunța că în țara noastră este epidemie de rujeolă. De vină ar fi, potrivit reprezentanților ministerului, părinții care refuză să-și vaccineze copiii împotriva pojarului. În ultimele opt luni, în județul Timiș au fost înregistrate aproape 1.000 de cazuri confirmate cu rujeolă.

Rujeola nu mai este considerată o simplă boală a copilăriei. Ci una care ucide. „Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor”, trăgea un semnal de alarmă, în septembrie 2016, Ministerul Sănătății, când a fost anunțat că în România este epidemie de rujeolă. Trei copii își pierduseră viața din cauza pojarului, iar reprezentanții ministerului spuneau că „au murit inutil și fără sens”. Micuții aveau sub un an, deci nu puteau fi vaccinați, și au intrat în contact cu copii mai mari, care nu erau imunizați, de la care au luat boala.

Până în prezent, numărul deceselor a ajuns la 24, la nivel național. Alarmant este faptul că județele din vestul țării, Caraș-Severin, Timiș și Arad, se află pe primele locuri în topul național la cazurilor confirmate cu rujeolă. 53% dintre persoanele diagnosticate cu pojar din România sunt din vestul țării. Și anume, 2.752 de cazuri dintr-un total de 5.119.

Opt victime în Timiș

Rujeola a făcut ultima victimă la sfârșitul lunii aprilie. O fetiță de aproape zece ani, dintr-o comună din județul Timiș, a murit la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara, în urma unei bronhopneumonii. Copila avea și mai multe afecțiuni, iar după două săptămâni în care medicii au făcut eforturi uriașe pentru a-i salva viața, a decedat. Este cea de-a opta persoană din județul Timiș care a murit din cauza rujeolei.

Medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, singurul de altfel din această regiune, ne-a declarat că, în prezent, sunt internați 25 de copii cu rujeolă în unitatea medicală. Niciunul nu este vaccinat, iar o parte sunt cu complicații. Deci, viața le este pusă în pericol. De altfel, medicul timișorean le dă dreptate reprezentanților ministerului și spune că epidemia a izbucnit pentru că tot mai puțini copii sunt vaccinați.

„Numărul persoanelor internate cu rujeolă este în scădere. Acum sunt 24, dar am avut și 34 de copii internați în același timp. Îmbolnăvirile sunt datorită faptului că nu s-a făcut vaccinarea. Majoritatea îmbolnăvirilor sunt la copii nevaccinați. Dacă au apărut cazuri de rujeolă aici, de exemplu, s-au extins în județele de lângă, când o să apară în alte județe, se extind în cele din jur, pentru că cuprind copiii nevaccinați.


A fost un focar de unde a pornit și a prins o masă foarte mare de persoane nevaccinate. În toată epidemia, aproape toți copiii pe care i-am avut internați au fost nevaccinați. Am avut câteva cazuri care au fost vaccinate, dar acei copii au făcut niște forme ușoare, așa se numește – boală ușoară. Unii a fost vaccinați prea târziu, când au auzit că este epidemie, și au luat boala”, ne-a explicat Virgil Musta.

În județul Timiș, rata de vaccinare este de doar 60%. Asta deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca până în 2020, un procent de 95% din populație să fie vaccinată.

Nicio doză de vaccin în farmacia DSP Timiș

Deși suntem în plină epidemie de rujeolă, în farmacia Direcției de Sănătate Publică Timiș nu există nici măcar o doză de vaccin care-i protejează pe micuți de această boală. Reprezentanții instituției speră să primească, pentru acest an, peste 25.000 de doze de vaccin ROR.

„Din iulie 2016, de la apariția primelor cazuri de rujeolă, și până la sfârșitul lui februarie 2017, au fost vaccinați 12.509 copii din județul Timiș. Necesarul pentru anul 2017, pe care noi l-am raportat Ministerul Sănătății, este de 25.600 de doze ROR. În momentul de față, la noi în farmacie nu mai este nicio doză, dar în teritoriu, la medicii vaccinatori, mai sunt 198 de doze. Ministrul Sănătății a anunțat că vor veni în această săptămână noi doze de vaccin, noi le așteptăm și le vom repartiza medicilor vaccinatori, care au restanțieri și copii care trebuie vaccinați la timp, pentru că au îndeplinit vârsta”, ne-a spus Dana Șpac, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că în această săptămână vor fi disponibile 10.000 de doze de vaccin ROR, urmând ca alte 110.000 de doze să ajungă în România la mijlocul lunii mai. Ministrul a dat asigurări că vor fi cumpărate doar vaccinuri care sunt autorizate în Europa, pentru că siguranța copiilor este cea mai importantă.

„Vaccinurile care se vând pe piaţa românescă sunt vaccinuri aprobate la nivel european. Eu am găsit ROR produs de o companie europeană, dar făcut în India. Acest vaccin avea o componentă care nu este permisă pe piaţa europeană. Şi atunci, deşi sunt în plină epidemie, pentru mine contează  foarte mult ca siguranţa copiilor români să fie identică cu siguranţa de care beneficiază orice copil european. Nu facem experienţe, aducem doar vaccinuri care sunt autorizate, care nu au componentă care este interzisă pe piaţa românescă. Cu toate că sunt multe vaccinuri care sunt dovedite că sunt bune şi nu dau reacţii adverse, eu respect legislaţia europeană şi nu voi face niciun rabat de la acest lucru. Practic, copiii români nu vor beneficia decât de vaccinuri care sunt autorizate în Europa”, a declarat Florian Bodog.

Cu toate acestea, nu puțini sunt părinții care se tem de eventuale reacții adverse și refuză să-și imunizeze copiii. „Vaccinurile cauzează autism sau deces”, „conțin substanțe toxice, cum ar fi mercur”, sunt cele mai cunoscute explicații ale celor care promovează anti-vaccinarea în România.

Cifre alarmante

Potrivit informațiilor făcute publice de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 28 aprilie era  5119. Au fost înregistrate și 24 de decese, dintre care opt în județul Timiș, cinci în Arad, cinci în Dolj, trei în Caraș-Severin, unul în Călărași, unul în Satu Mare și unul în București).  Cazuri de rujeolă sunt confirmate în 38 de județe, 96% dintre persoane fiind nevaccinate.

Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații care pot pune viața pacientului în pericol. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.