Sorin Predescu: „Directorul Muzeului Banatului nu cunoaște legea”. Ce spune șeful Direcției...

Sorin Predescu: „Directorul Muzeului Banatului nu cunoaște legea”. Ce spune șeful Direcției Județene pentru Cultură despre lucrările de pe Popa Șapcă VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură, aflat în această seară în studioul HDV, la PRESSALERT LIVE, a vorbit despre problemele apărute la lucrările efectuate pe șantierul de pe strada Popa Șapcă, acolo unde vestigii arheologice au fost acoperite de beton.

„Șantierul va dura până anul viitor în orice variantă, așa este investiția făcută. Este o problemă de parcurs, dar există un termen de finalizare al șantierului, nu s-a oprit circulația din cauza celor apărute pe parcurs. Ce spune muzeul e fals. Autorizația de supraveghere nu este dată de Direcția Județeană de Cultură Timiș, ci de Comisia Națională de Arheologie, toate autorizațiile vin de acolo. Este o naivitate impardonabilă din partea muzeului, care știe care sunt procedurile. Când a început șantierul s-a făcut o solicitare de supraveghere arheologică, Comisia Națională a dat autorizația de supraveghere, cerută de arheologii de la Universitatea de Vest. În urmă cu o lună s-a reconsiderat poziția și a trecut într-o cerință care se numește cercetare preventivă, iar practic șantierul trebuia să se oprească”, a ținut să lămurească lucrurile Sorin Vlad Predescu.

Invitatul PRESSALERT LIVE a comentat și spusele directorului Muzeului Banatului, Claudiu Ilaș, despre care a spus că nu cunoaște legea. „Singurul emitent de autorizații de arheologie e Comisia Națională. Discuția cu muzeul nu mă interesează foarte tare, e dreptul lor să atace. Spun un lucru simplu, verificabil, cum că autorizațiile sunt emise de Comisia Națională de Arheologie.


Asta înseamnă necunoașterea legii. Domnul Ilaș nu cunoaște legea. Pe de altă parte, la solicitarea muzeului, noi am dat amenda de 10.000 de lei firmei care efectua lucrări nestopate iar poliția a făcut dosar penal”, a declarat Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Județene.

Întrebat despre motivele pentru care a fost atacat gratuit, Sorin Vlad Predescu a menționat că: „într-adevăr, dacă țineți minte, anul trecut am făcut control la muzeu, din care nu a ieșit foarte bine. A contestat amenzile, a pierdut în instanță și le va plăti. Definitivă e cea cu nerespectarea condițiilor de păstrare în muzeu iar amenda e vreo 10.000 de lei și trebuie să fie pronunțată încă o amendă, tot de 10.000 de lei. S-ar putea să-i deranjeze că există și altcineva care face arheologie în Timișoara. Nu știu care sunt motivele lor. Sincer, nici nu e foarte interesant”, a specificat invitatul PRESSALERT LIVE.

Cât despre clădirile cu termopane din zona centrală Sorin Vlad Predescu a spus că lucrurile se îmbunătățesc. „Sunt două variante legate de termopane. Sunt unele puse de mult, pentru că Primăria Timișoara a greșit la un moment dat, dar de această permisivitate au beneficiat și proprietarii de clădiri istorice. Majoritatea din zonă centrală au avut astfel de intervenție, dar acum sunt în proiect și se revine la obiceiurile originale. Acum îl obligăm pe cel care face proiectul să vină cu tâmplăria identică cu cea originală. Am avut cazuri pe Eugeniu de Savoya, unde s-a pus termopane în timpul reabilitării fațadei, unde am dat amendă iar acum suntem în proces. Majoritatea clădirile au deja proiecte și sunt în diferite faze”, a declarat Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.