Timișoara, provocare pentru turiști. Vezi cu ce probleme se confruntă cei care...

Timișoara, provocare pentru turiști. Vezi cu ce probleme se confruntă cei care vin să descopere orașul de pe malurile Begăi

2
DISTRIBUIȚI

Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană în anul 2021, însă, deocamdată, în anul 2017, nu este în totalitate pregătită pentru a le oferi turiştilor o experienţă de neuitat.

O spune chiar unul din cei mai cunoscuţi ghizi turistici din urbea de pe Bega, Ludovic Satmari, care are ani de experienţă în meseria sa. Cât de bun profesionist este Satmari? 90% din turiștii cărora le-a dezvăluit frumusețile Timișoarei i-au dat calificativul „excelent” pe celebrul site de profil TripAdvisor. În ceea ce privește problemele pe care le întâmpină turiștii care ajung în capitala Banatului, Satmari este de părere că acestea sunt cauzate în mare parte de indiferența autorităților.

„Probleme sunt multe. Avem probleme de bază, de simplă funcționare, de simpla existență a unor facilități. De exemplu, la gară turiștii nu au loc unde să își lase bagaje. Asta ar trebui să fie o dotare de bază a gării. (…) La Timișoara e de neconceput să nu existe spațiu pentru bagaje la gară. Am semnalat și problema cu taxiurile «dubioase» care parchează pe locurile din gară. Iese turistul din gară şi dă cu nasul de ele. Acolo parcarea este interzisă, dar nu le zice nimeni nimic. Ajunge omul în oraș și prima lui experiență poate fi una neplăcută, cu un taximetrist care nu se știe cât o să îi ia pentru o cursă”, a spus ghidul.

Lipsa de atenție a autorităților pentru pietoni și bicicliști este o altă problemă care-i afectează și pe turiști. „Autoritățile noastre nu înțeleg importanța pietonilor în oraș. Se desființează treceri de pietoni, cum este cea de la Mărăști. Desființând acea trecere de pietoni, comisia de circulație a dat mesajul că pietonii nu există în Timișoara. Ei bine, turiștii sunt pietoni. Niciun turist nu va închiria o mașină dacă nu vrea să iasă afară din Timișoara. (…) Nu sunt deloc încurajați nici bicicliștii.


Asta este chiar o problemă constatată de ani de zile la Info centrul turistic. Sunt turiști care sunt foarte supărați că nu pot să folosească bicicletele din transportul în comun, pentru ei este o bună modalitate de a petrece jumătate de zi în oraș plimbându-se prin parcuri. Nu ni se spune nici măcar de ce nu se poate. Am simțit o totală lipsă de bună-voință”, a mărturisit Satmari.  Bicicletele VeloTM pot fi folosite doar de posesorii de carduri RATT.

„La o întâlnire de acum două luni, viceprimarul Dan Diaconu a promis că va rezolva problema cu locurile de îmbarcare și debarcare pentru autocare și a rezolvat-o. (…)  Poliţia Locală nu ia măsuri. În Timișoara se parchează peste tot. Vezi mașini parcate în intersecții, pe spațiul verde, nu le face nimeni nimic. Sâmbătă am avut un grup de turiști din Taiwan, ei mereu vizitează Memorialul Revoluției. Autocarul nu a putut să intre acolo din cauza mașinilor parcate pe colț”, a mai spus Satmari.

Ce fac autoritățile

Viceprimarul Dan Diaconu susține că administrația locală ia măsuri pentru ca turiștii să aibă parte de vacanțe de neuitat în Timișoara. „În urma întâlnirii cu operatorii de turism am stabilit un set de măsuri pe termen scurt, constând în identificarea, marcarea și amenajarea unor locuri de îmbarcare/debarcare pentru autocarele de turism. Măsura a fost implementată, locurile speciale de îmbarcare și debarcare fiind marcate special în zona Parcul Central, Bv. Brătianu, respectiv Puncte Cardinale. Staționarea este permisă în limita a 15 minute exclusiv pentru această operațiune. Restul autovehiculelor se supun regulilor semnalizate prin indicatorul staționarea interzisă. Am stabilit și două spații de parcare a autocarelor de turism în zona Strada Ștrandului, respectiv zona Stadion, hărțile marcate cu aceste două parcări fiind transmise către Infocentrul Turistic”, a declarat Diaconu.

Acesta a spus şi că soluţia pentru deblocarea închirierii de biciclete pentru turişti va fi prezentată în cadrul ședinței Consiliului Consultativ pe probleme de turism din data de 22 mai.

Proiecte europene

Investițiile în spațiul public, creșterea atractivității orașului, dar și intervenții de mai mică amploare, dar necesare pentru rezolvarea unor probleme obținute din dezbaterile cu operatorii de turism (stațiile de îmbarcare/debarcare și parcare, sistemul Velo, funcționarea toaletelor publice etc.) sunt parte din preocupările din ultimele luni, dar și anterioare momentului câștigării titlului de capitală culturală, conform viceprimarului.

„Multe dintre proiectele depuse spre finanțare europeană sau națională au și o componența care se adresează turismului (de exemplu Muzeul Cetății). A fost creat Consiliul Consultativ în domeniul turismului, ca platformă de dialog constant cu actorii din domeniu, iar primăria și partenerii săi au început să lucreze la o propunere de proiect cu finanțare europeană pentru scrierea unei strategii în domeniul turismului, pe termen lung, care să includă anul 2021, dar și anii ulterior desfășurării evenimentelor din cadrul Capitalei. Prin același proiect se urmărește definirea brandului turistic al orașului și alcătuirea unui set de materiale turistice bine închegate”, a adăugat Diaconu.

 

 

2 COMENTARII

  1. Ar mai fi:mizeria de pe strazi, cersetorii si prostituatele la fiecare iesire din oras, dar da, trecerea de pietoni din strada Marasti e mult mai importanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.