Una dintre țările preferate de bănățeni ca destinație turistică, promovată la Timișoara....

Una dintre țările preferate de bănățeni ca destinație turistică, promovată la Timișoara. Vezi ce peisaje de vis oferă FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-806328173">

Reprezentanți ai Organizației Turistice din Ulcinj s-au aflat, în această săptămână, la Timișoara, pentru a prezenta oferta de excepție a orașului considerat perla litoralului din Muntenegru.

Cel mai sudic oraș muntenegrean de pe coasta Mării Adriatice se află la 700 de kilometri de Timișoara, pentru bănățeni drumul cel mai scurt fiind prin Belgrad, cu autocarul sau mașina, ori cu avionul, până la Podgorica.

Un dar al naturii

Deși până acum a fost mai puțin promovat decât stațiunea Budva, deja foarte cunoscută în Banatul românesc, oferta orașului Ulcinj este una diferită, datorită peisajului extrem de divers cu care a fost dăruit de natură, și nu mai puțin atractivă.

Localitatea este așezată într-o zonă muntoasă iar marea, de un albastru ireal, este mărginită de o plajă lungă de 12 kilometri, acoperită cu un nisip fin și auriu. În apa mării se varsă râul Bojana, cu ape străvezii cu nuanțe de un verde-albăstrui, formând insula Ada Bojana, tot aici se află lacul Șas, bogat în pește iar vegetația specifică zonelor umede este extrem de prielnică pentru a adăposti peste 240 de specii de păsări.

Printre frumusețile naturale care merită văzute se numără o seculară livadă de măslini cu peste 80.000 de copaci, golful Valdanos, o întinsă pădure de stejari și izvoarele termale cu apă sulfuroasă, căutate de mulți pentru tratarea mai multor afecțiuni, printre care sterilitatea, astmul și rematismul. Nu mai puțin celebre sunt plajele de nudiști, separate sau mixte, frecventate până nu demult mai ales de turiști din vestul Europei.

Viața de noapte este la rândul ei intensă, bazarurile din oraș, deschise marțea și vinerea, oferă turiștilor obiecte artizanale și minunate costume populare iar folclorul specific zonei este fermecător. Oferta culinară abundă, la rândul ei, în specialități de pește și fructe de mare, pescuite din Marea Adriatică.

Fascinația unui colț din Balcani

Extrem de atractiv este și orașul vechi, căci istoria localității începe cu peste două milenii în urmă și se evidențiază prin suprapunerea mai multor straturi de cultură, de la iliri, romani și bizantini, până la slavi, otomani, venețieni, Habsburgi și muntenegreni, care au dat naștere unei extrem de originale diversități etnice și confesionale, cu particularități de-a dreptul fascinante pentru ținutul Balcanilor, cu totul diferite de restul Europei.

Zidurile vechii cetăți, care se întinde pe aproximativ trei hectare, se ridică direct din mare și multe clădiri vechi de secole, din diferite epoci, atrag turiștii dornici să cunoască trecutul orașului. De istoria acestuia se leagă și numeroase legende, dintra care cea mai cunoscută este cea a lui Lika Ceni, un faimos pirat condamnat la moarte de către sultan, care și-a salvat viața și a devenit chiar căpitan după ce a reușit să captureze un alt pirat de temut, Lambros Grecul, pe care nimeni altcineva nu reușise să-l găsească. Potrivit unai alte legende, la sfârșitul secolului al XVI-lea cunoscutul scriitor spaniol Miguel de Cervantes ar fi fost prizonier la Ulcinj timp de cinci ani iar numele eroinei din celebrul roman “Don Quijote de la Mancha”, Dulcinea, ar fi fost dat după cel al orașului Ulcinj.

Cu toate că orașul are doar aproximativ 25.000 de locuitori, în timpul sezonului care începe în luna mai și se termină în octombrie, sunt cazați până la 120.000 de turiști pe noapte, orașul având anual în jur de două milioane de vizitatori. Ofertele de cazare sunt variate, de la hoteluri de lux, la cele ale orașului precum Hotel Mediteran, care deține și o sală de congrese, vile și apartamente particulare, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele, de la 7 până la 70 de euro, mult mai convenabile decât în alte stațiuni.

Stațiunea balneară este atractivă și în timpul iernii, atât pentru ornitologii veniți să studieze habitatul coloniilor de păsări, cât și pentru sportivii care găsesc aici condiții optime de antrenament.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.