Valeriu Stoica, fost președinte PNL: „Victoria stângii la următoarele alegeri prezidențiale devine...

Valeriu Stoica, fost președinte PNL: „Victoria stângii la următoarele alegeri prezidențiale devine destul de probabilă”. Ce greșeli crede a făcut partidul

0
DISTRIBUIȚI

valeriu stoica

Valeriu Stoica, fost președinte al PNL între anii 2001 și 2002, a declarat, la Timișoara, că singura șansă ca partidul să câștige următoarele alegeri prezidențiale este ca toate formațiunile de dreapta să se alieze. În caz contrar, “victoria stângii la următoarele alegeri prezidențiale devine destul de probabilă”.

Valeriu Stoica a fost ministru al Justiției în trei guverne și a condus Partidul Național Liberal timp de un an. Aflat ieri într-o vizită la Timișoara, Stoica a precizat că speră ca viitorul lider al partidului să poată să-l relanseze.

“Am sperat că în iunie, congresul care va alege noua conducere a partidului va reuși să găsească o soluție de natură să permită relansarea partidului. Sunt, însă, în momentul de față, foarte puține opțiuni. E cunoscut că eu mi-am exprimat preferința pentru Cătălin Predoiu, el s-a retras din cursă. În măsura în care a constatat că nu există susținere suficientă, mi se pare că gestul lui este firesc. Din acest moment, nu mai am nicio preferință, speranța mea este că indiferent cine va câștiga, va fi în măsură să recupereze electoratul liberal”, a afirmat Valeriu Stoica.

Fostul lider al PNL a mai precizat că, în prezent, dreapta este într-o situație “precară” pentru că sunt mai multe partide care divizează electoratul de dreapta și a propus ca toate acestea să se alieze.

“Toate aceste formațiuni, în loc să fie în competiție cu stânga, se află în competiție între ele. În aceste condiții, victoria stângii la următoarele alegeri prezidențiale devine destul de probabilă. Singura șansă pentru PNL este să găsească o formulă prin care să reunească toate aceste partide de dreapta, astfel încât și la prezidențiale în 2019, și la parlamentare în 2020 să recupereze terenul pierdut.


O Românie are nevoie în momentul de față nu doar de un partid de stânga, ci și de un partid puternic de dreapta. Congresul din iunie ar fi trebuit să fie o speranță, nu mi-am pierdut-o, dar ea a devenit mai firavă”, crede Valeriu Stoica.

Întrebat dacă crede că PNL are nevoie, în acest moment, de un lider puternic, Stoica a precizat că partidul are nevoie mai ales de o echipă puternică și credibilă. “PNL are nevoie de o echipă condusă de un președinte credibil nu doar în interiorul partidului. PNL trebuie să se concentreze în continuare pe efortul de a recâștiga electoratul liberal. Să nu uităm că în anul 2014, în decembrie, după victoria la prezidențiale, PNL era creditat cu peste 40% în sondajele de opinie. Acum are mai puțin de 20%”, consideră fostul lider al PNL.

Întrebat ce părere are despre unificarea PDL-ului cu PNL-ul, Valeriu Stoica a precizat că această uniune a făcut posibilă câștigarea alegerilor prezidențiale în anul 2014.

“Alta este explicația declinului, nu fuziunea cu PDL, ci lipsa reformelor interne. În loc să aibă un congres imediat după alegerile prezidențiale din 2014, PNL a preferat să recurgă la formule provizorii, care nu au fost credibile pentru electorat, iar consecința a fost că s-a prăbușit PNL în încrederea electorală. Aceasta este cauza adevărată, fuziunea dintre cele două partide a fost o decizie politică bună, fără acea decizie, nu câștiga dreapta alegerile prezidențiale”, a afirmat Valeriu Stoica.

Fostul lider al PNL a mai precizat că Klaus Iohannis poate să ofere un sprijin partidului, chiar dacă nu este unul direct, dar și că Dacian Cioloș, dacă s-ar fi înscris în PNL în anul 2016, “astăzi putea să fie președinte” al partidului.

“Klaus Iohannis trebuie să rămână neutru, potrivit Constituției, dar chiar dacă nu poate sprijini direct PNL-ul, prin gesturi nu neapărat de angajare directă, poate să ofere un sprijin. Doar că nu e vorba doar de sprijinirea PNL-ului, e vorba de refacerea unui puternic partid de dreapta care să recâștige tot electoratul de dreapta, asta e adevărata misiune pentru perioada următoare. (…) Dacian cioloș poate să vină în PNL, dar nu asta e problema. Problema e că trebuia să facă acest pas încă din anul 2016, înainte de a i se termina mandatul. Acum nici PNL, nici USR nu mai sunt hotărâte să-l primească. Atunci, în anul 2016, dacă făcea acest pas, putea să fie astăzi președintele PNL. În politică, sunt momente propice, sunt momente potrivite, nu trebuie să le ratezi”, a conchis Valeriu Stoica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.