Garanții aberante cerute medicilor de părinții care nu vor să-și vaccineze copiii....

Garanții aberante cerute medicilor de părinții care nu vor să-și vaccineze copiii. Cum pot fi evitate complicațiile în urma înțepăturii căpușelor VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Refuzul părinților de a-și vaccina copiii aflați în primii ani ai vieții poate determina apariția unor cazuri grave, care periclitează viața celui nevaccinat. Timișul este în topul epidemiilor de rujeolă. Invitat la PRESSALERT LIVE, doctorul Virgil Musta, totodată purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, a fost întrebat despre situațiile în care a fost pus atunci când milita, în fața părinților, pentru vaccinarea copiilor

„Au fost părinți care ne-au întrebat dacă garantezi că vaccinul nu va avea efecte. Nimeni nu poate garanta, pentru că statistica nu arată perfecțiune. Trebuie să comparăm din două rele care e mai puțin rea. Statistica rujeolei spune că doi la mie e mortalitatea, iar în lumea vaccinului nu există așa ceva. Nu pot să fac o scară a motivelor, dar într-o perioadă a fost și lipsa vaccinului”, a fost de părere Virgil Musta. Sigur, nu doar părinții au fost vinovați atunci când un copil nu a fost vaccinat. „Se știe că România în următorii trei ani trebuie să faci 200.000 de vaccinuri. Statul a constatat că dacă a adus atâtea vaccinuri, oamenii nu au vrut să vaccineze. Au venit controlori care s-au gândit că trebuie să tragă pe cineva la răspundere. Când s-a întâmplat epidemia s-a intrat în panică că nu există vaccinuri iar atunci nu puteau fi produse oricum, pentru că sunt câteva companii mondiale. S-a luat din lotul Kazahstanului și s-a adus în România, a fost din nou o nebunie, teorii conspiraționale. De aceea avem nevoie de un sistem eficient, care să știe exact ce trebuie să facă, să reziste presiunilor în interesul sănătății omului”, a specificat Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.

Întrebat despre importanța mediciilor de familie în ceea ce privește vaccinarea copiilor, invitatul PRESSALERT LIVE a menționat că: „sunt foarte importanți, ei trebuie să cheme copilul, să îl vaccineze, dacă au vaccin. Înainte se făcea prin intermediul medicinii școlare, care s-a desființat însă.


Ei nu au vizibilitatea mea ca să poată vorbi și să convingă lumea dacă este necesar sau nu este. Și ei sunt presați pentru că au o serie de lucruri de făcut iar sitemul nu-i ajută să se facă un management, să aibă o evidență. Când ai 20-30 de consultații pe zi, uiți să dai telefon ca să-l chemi”.

În orice caz, Virgul Musta nu se rezumă doar la implicarea profesională în astfel de cazuri. „Societatea civilă are un rol foarte important. Eu am o asociație prin intermediul căreia încerc să informez părinții, să îi educ ceea ce e bine să facă. Unii înțeleg greșit, fiecare, însă, vor sănătatea copiilor săi. Din păcate lumea este divizată exact din acest motiv. Un om inteligent ascultă și ce zice celălalt. Aici este ca un dialog între surzi. Eu nu am arme de luptă, doar încerc prin puterea mea de convingere. Dacă nu se poate, aici ar trebui să intervină statul, să fie reguli”, a declarat Virgil Musta, aflat în studioul HDV.

Când despre boala Lyme, transmisă de înțepătura căpușelor, doctorul Virgil Musta a explicat cum totul poate fi evitat foarte ușor. „Până acum patru ani când a murit o personalitate din lumea artei și s-a zis că a murit din cauza boalei Lyme, nimeni nu a știut de boală. S-a mediatizat foarte mult cazul și a fost loc rolul negativ al presei. Lumea anxioasă a intrat în panică. Nu mai are încredere în sistemul de sănătate. Ulterior s-au liniștit lucrurile, dar din când în când se fac valuri. Dacă ar fi fost așa de grav, noi nu mai aveam oameni, pentru că mușcături de căpușe există, dar nu toate sunt parazitate de microb. Dacă ești înțepat de o căpușă, dacă scoți căpușa între 24 și 72 de ore, nu faci boala”, a menționat Virgil Musta.

Întrebat despre situația actuală a Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, care a fost în pericol mare, purtătorul de cuvânt al instituției a spus că apele s-au liniștit. Spitalul a fost într-o situație limită. Firesc, conform legii care există la ora actuală, spitalele sunt bugetate pe un istoric. Dacă în ultimii doi ani ai avut un necesar, tot atât primești ulterior. Bolile infecțioase nu sunt predictibile. Exact ceea ce s-a întâmplat în epidemia de rujeolă. Când s-a intervenit, au fost mai multe cazuri și nu am primit banii pe acele cazuri. Au apărut epidemii și în județele limitrofe, nimeni nu ne-a dat bani. Prim-ministrul a înțeles situația. La un moment dat ne-am blocat și atunci a fost bomba cum că se închide spitalul. După intervenție s-a deblocat, am primit bani și am depășit momentul”, a dezvăluit Virgil Musta la PRESSALERT LIVE.

1 COMENTARIU

  1. Medicii sa aiba la indemana prospectul vaccinului, pe care sa-l dea parintilor si sa le spuna si parerea lui profesionala, punand in balanta riscurile si beneficiilor(nu te vaccinezi, ai sansa x la mie sa faci boala si y la mie sa mori sau sa ramai cu sechele grave, te vaccinezi ai sansa de z la mie sa ai cutare efecte secundare). Fiind informat, parintele decide ce-l taie capul.
    De ce o fi asa de complicat nu stiu. Fiecare parca are ceva de ascuns si incearca sa traga spuza pe turta lui fara sa se prinda ceilalti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.