ANALIZĂ Războiul proiectelor: între visurile ambițioase ale primarului Robu și proiectele finanțate...

ANALIZĂ Războiul proiectelor: între visurile ambițioase ale primarului Robu și proiectele finanțate de guvern până acum sunt diferențe semnificative

1
DISTRIBUIȚI

La câteva zile de la învestirea în funcţia de premier, Sorin Grindeanu, a primit, din partea primarului Nicolae Robu, o listă cu proiecte cheie pentru capitala Banatului, pentru care edilul timişorean cerea finanţare, invocând ani întregi în care Timişoara a fost văduvită de fonduri guvernamentale.

Pe lista edilului se numărau centura de sud și centura de vest, racordul la autostrada A1 în zona Sânandrei, spitalul regional, institutul oncologic, o maternitate, un stadion cu 42.000 de locuri, sala polivalentă de 16.000 de locuri, un bazin de înot olimpic, reabilitarea şi modernizarea gării de nord, centrul intermodal de mărfuri, centrul intermodal de pasageri, modernizarea şi extinderea aeroportului, Muzeul Naţional al Revoluţiei din 1989 şi angajamentele bazate pe fonduri guvernamentale din proiectul Timişoara Capitala Culturală Europeană. La aproape şase luni de activitate, guvernul PSD a alocat bani pentru doar câteva obiective de pe lista primarului.

Finanţarea pentru racordul la autostradă a rămas încă la stadiul de proiect, asta pentru că amendamentele făcute de parlamentarii din Timiş au picat la adoptarea bugetului. Aşa cum se ştia încă de pe vremea guvernului tehnocrat, Timişoara nu va primi fonduri pentru construcţia unui spital regional, pentru că autorităţile consideră că spitalul judeţean este deja un spital regional. Câte un miliard de lei au fost alocaţi către Iaşi, Cluj Napoca şi Craiova pentru construcţia unor spitale regionale. Lucrările la Institutul Oncologic au fost finanţate cu 15.000 de lei în 2017, bani pentru întreținerea clădirii neterminate, care nu se știe dacă mai corespunde tehnic pentru a fi finalizate lucrările, fiind abandonată de ani de zile. Conform primarului Nicolae Robu, care a trimis o adresă la Bucureşti, Ministerul Sănătăţii consideră că este sarcina Primăriei Timişoara să construiască o nouă Maternitate, cu bani de la bugetul local. În acest dialog al surzilor, s-a uitat că există un proiect al CJ Timiș de a construi o maternitate lângă Spitalul Județean Timișoara cu fonduri europene.

Deocamdată stadionul cu 42.000 de locuri rămâne un vis, încă trebuie precizat că CJ Timiş a alocat bani pentru realizarea unui studiu privind construcţia unei noi arene, care ar urma să se ridice în locul actualului „Dan Păltinişanu”.


Sala polivalentă cu 16.000 de locuri s-ar putea construi la Giroc, asta deoarece spaţiul pus la dispoziţie de Primăria Timişoara, lângă stadion, nu ar fi adecvat. Deocamdată, însă, specialiştii de la Compania Naţională de Investiţii, care va finanţa obiectivul, nu au luat o decizie. Subiectul locaţiei sălii a născut un război între primarul Robu şi şeful CJ Timiş, Călin Dobra.

În vreme ce extinderea aeroportului condus de pesedistul Dan Idolu se va face cu bani de la bugetul naţional, construirea centrului intermodal de mărfuri, a centrului intermodal de pasageri şi a Muzeului Revoluţiei au rămas tot la stadiul de proiecte pe o foaie. Cât priveşte alocarea de fonduri guvernamentale pentru proiectele aferente Capitală Culturală Europeană, premierul Grindeanu a declarat că aşteaptă propuneri şi cereri din partea administraţiei Timişoarei. Centura de sud, un proiect cheie pentru infrastructura Timişoarei va fi realizată cu o bandă pe sens. Conform şefului CJ Timiş, Călin Dobra, studiile de trafic arată că nu e nevoie de mai mult.

Duelul declaraţiilor

Faptul că guvernul nu a alocat încă bani pentru obiective importante pentru Timişoara l-a determinat pe primarul Robu să atace dur guvernul PSD, dar şi pe şeful acestuia, Sorin Grindeanu, primul premier bănățean din istorie.

„Să-ți fie ruşine, guvern PSD, pentru cei zero lei pentru Timişoara – pardon, 15.000 de lei, în timp ce pentru Iaşi, Cluj şi Craiova dai un miliard numai pentru spitalul regional. Timişoara are spital regional, actualul spital judeţean, construit acum 50 de ani şi total depăşit! Meargă miliardele de lei pentru investiţii de excelenţă la Iaşi, Cluj şi Craiova. Medicii Timişoarei şi cetăţenii vestului nu le merită! Incredibil! Mai votați PSD, stimați timișoreni! Dacă împărtășiți nemulțumirea mea, dați Like și Share. Altfel, postați textul: «Susținem PSD, este foarte bine ce face cu Timișoara, Timișoara trebuie doar să dea la bugetul de stat, nu să și primescă!»”, a scris Robu pe Facebook, mediul său preferat de comunicare.

Prezent recent la Timişoara, unde a venit pentru a vedea în ce stadiu se află lucrurile de construcţie a unei noi aripi la spitalul de copii, proiect pentru care săptămâna trecută guvernul a alocat 7 milioane de lei, premierul a răspuns atacurilor edilului.

„Eu știu ce am de făcut. Eu nu am venit la Timișoara și nu o să vin nici în perioada următoare și nu o să mă vedeți să îi răspund eu, și nu în modul ăsta cred că trebuie să lucrăm. Pe mine mă intersează să facem, indiferent din ce parte a eșichierului politic venim, să facem lucruri pentru orașul nostru, pentru că alegerile sunt de abia peste trei ani și unii ar trebui să o lase mai ușor cu campania asta pe care non-stop. Trebuie să facem lucruri pentru oraș și pentru județ. În același mod discut și cu domnul primar Robu și cu domnul președinte Dobra, pentru că am făcut apel să înțeleagă cu toții că e vremea să lăsăm la o parte politica și să facem administrație”, a declarat Grindeanu.

1 COMENTARIU

  1. Oricat s-ar aventura Robu in vise si idei,din pacate PSD ramane sabotorul Timisoarei atat din CJ ,CL cat si din guvern !Pt PSD scopul este orice numai sa nu se contruiasca in Timisoara!Nici Ceausescu nu a fost atat de refracatar si anti Timisoara ca acest curent al PSD !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.