Încep discuțiile în Timișoara după modificarea Legii Sportului. Radu Țoancă: ”Plecăm de...

Încep discuțiile în Timișoara după modificarea Legii Sportului. Radu Țoancă: ”Plecăm de la premisa că Poli rămâne în prima ligă”. Câți bani ar putea împărți cluburile sportive

0
DISTRIBUIȚI
ACS Poli luptă cu UTA BD pentru un loc în Liga I. Foto. Gabriel Brezeanu

Modificările aduse Legii educației fizice și sportului, prin care autoritățile publice locale vor putea susține financiar inclusiv cluburi private generează primele discuții la Timișoara. Directorul SCM, Radu Țoancă, a anunțat că va vorbi mâine cu primarul Nicolae Robu despre finanțarea sportului local în noile condiții. Deși încă sunt foarte multe necunoscute, ACS Poli se află în prima linie când e vorba de echipele vizate de sprijin.

”Nu există o concurență între secții. Dar trebuie să fie o anumită ierarhie. Sporturile care pot aduce plusvaloare. Precum e rugby-ul de cinci ani, unde există și o componentă privată puternică…”, a spus Radu Țoancă astăzi. Prezent la conferința de presă care anunța primele mutări pentru viitorul sezon al echipei de handbal SCM Politehnica, conducătorul clubului sportiv municipal a vorbit și despre ce sumă ar putea primi toate echipele locale în condițiile noi Legi 69/2000.


Poreclită ”Legea Sportului” aceasta permite autorităților publice locale să sprijine echipele și sportivii locali cu până la maximum 5% din bugetul autorizat după ce au apărut blocaje cauzate de conflictul cu Legea finanțelor publice.

Printre echipele timișorene vizate de sprijin ACS Poli ar putea avea un loc special. Totuși, pentru a-și stinge o bună parte din datorii echipa de fotbal, care nu face parte din SCM, trebuie să rămână în prima ligă – unde beneficiază de o sumă consistentă din drepturile TV. ”O să am o discuție cu domnul primar, plecăm de la premisa că Poli este peste UTA și rămâne în prima ligă. Echipa redevine funcțională legal pentru absorbirea de bani publici… cu SCM-ul, cu cele trei secții și zece echipe, și celelalte ONG-uri, care au plecat pe Legea 350 trebuie să vedem cât reprezintă 5% din bugetul Timișoarei. Legea e simplistă, varianta minimalistă susține că 5% se referă strict la veniturile proprii, atunci ar fi vorba de 4,5 milioane euro. Este și o variantă mare, procentul reprezintă întregul buget al orașului, atunci ar fi vorba de 15 milioane euro. Varianta de mijloc e 10 milioane”, a declarat Radu Țoancă.

Necunoscuta e CJ Timiș. Și acolo se pot acorda între 3 și 5 milioane de euro. Nu știu care e strategia lor față de cluburile care au avut probleme… Trebuie ca cele două entități, CJT și Consiliul local, să se pună de acord (…) Dacă Poli scapă e un miracol sportiv. În SCM am reparat un an care a început gripat. Am câștigat campionatul la rugby seniori și la juniori. Am promovat și cu fetele de la SCM. Veți mai vedea surprize în zona handbalului fete și în zona baschetului”, a conchis Țoancă.

ACS Poli va juca barajul pentru menținere/promovare în Liga I cu UTA Bătrâna Doamnă în dublă manșă, prima partidă va fi în weekend iar mâine se va anunța ordinea partidelor (acasă/deplasare).

300 milioane de euro e bugetul total al Timișoarei pentru anul 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.