Cod galben de caniculă, în Timiș: se vor înregistra și 36 de...

Cod galben de caniculă, în Timiș: se vor înregistra și 36 de grade Celsius. Cu cât au crescut solicitările la Unitatea de Primiri Urgențe

0
DISTRIBUIȚI

Timișoreni, stați pe cât posibil în casă, astăzi. Meteorologii anunță că este cod galben de caniculă în județul Timiș, iar temperaturile maxime vor ajunge și la 36 de grade Celsius, la umbră.

Printre cei care fac cu greu față temperaturilor foarte ridicate se numără persoanele bolnave. Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Timișoara, ne-a declarat că, ieri, numărul solicitărilor a crescut cu 15%.

“Clar este o creștere. În general, au fost oameni care au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru care căldura a avut un rol determinat. Clar au niște boli preexistente pe care căldura le-a accentuat, vorbim de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea, boli neurologice, patologia pulmonară, toate acestea sunt agravate de căldură”, a explicat medicul Mihai Grecu.

Astfel, dacă în urmă cu două zile, medicii de la UPU au acordat îngrijiri medicale unui număr de 205 persoane, ieri au fost înregistrate 224 de solicitări.

Medicii ne recomandă să evităm, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00.


În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

De asemenea, specialiștii recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

În județul Timiș sunt deschise, începând de luni, cinci puncte de prim-ajutor în caz de caniculă, deschise între orele 11.00 – 17.00, unde se va oferi apă și îngrijiri medicale persoanelor care nu se simt bine. Patru dintre puncte funcționează la Timișoara – în incinta clădirii Poșta Mare, în piețele 700, Iosefin și în clădirea Operei, și unul în Lugoj – în incinta clădirii Casa Sindicatelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.