Croaziere regulate cu vaporașul în Clisura Dunării, între România și Serbia. Ce...

Croaziere regulate cu vaporașul în Clisura Dunării, între România și Serbia. Ce traseu vor urma turiștii FOTO

0
DISTRIBUIȚI
vaporas dunare
Croaziere pe Dunăre, din acest weekend.

Turiștii din Banat, și nu numai, pot ajunge în Serbia și cu vaporul, din această vară. Din acest weekend, se realizează croaziere regulate cu Nava Baziaș 1 pe Dunăre, pe ruta Moldova Nouă – Baba Kaja – Cetatea Golubăț. Vaporașul a fost achiziționat de Consiliul Județean Caraș-Severin și are o capacitate de 50 de locuri. Turiștii care aleg să se plimbe pe Dunăre cu nava au parte de priveliști de vis, putând fi admirați cai sălbatici aflați pe insula Ostrov sau stânca Babacaia.

Experiență inedită pentru turiștii care ajung la Moldova Nouă, din județul Caraș-Severin. În acest weekend se realizează primele curse regulate cu nava Baziaș 1. Prețul unui bilet este de 40 de lei, iar o călătorie durează aproape două ore și jumătate.

„Din acest weekend începem croazierele regulate cu vaporașul Baziaș 1 pe Dunăre. În afiș sunt toate datele necesare pentru cei care doresc să petreacă două ore minunate în zona unde Dunărea ne arată cele mai frumoase peisaje. Puterea de a promova Clisura Dunării din Banat si Moldova Nouă stă în noi toți”, a anunțat Adrian Torma, primarul orașului Moldova Nouă, pe contul său de Facebook.

Mihai Almăjan, administratorul navei, ne-a declarat că sunt programate curse regulate în fiecare sâmbătă și duminică, pentru ora 13.00 și ora 16.00, dar grupurile organizate pot solicita curse și în timpul săptămânii. De asemenea, nava poate fi închiriată în schimbul sumei de 550 lei pe oră.

“Se pleacă de la Portul Moldova Veche și se face turul Ostrovului. De obicei, se merge prima dată pe partea românească și se întoarce pe partea sârbească, în funcție de cum simt marinarii că este vremea. Urmează Podul de Fier – stânca Babacaia – Cetatea Golubăț. Retur pe partea cealaltă a Ostrovului, unde este posibil să fie văzuți caii sălbăticiți. Nu putem acosta pe insulă, deocamdată, sperăm ca Primăria Moldova Nouă să achiziționeze un ponton mai solid, să putem acosta și acolo. Atunci se poate face și o oprire de 30 de minute și turiștii să viziteze insula Ostrov. Mai avem varianta către Baziaș – Delta Nerei, dar mai puțin am avut turiști interesați pentru zona respectivă”, a explicat Mihai Almăjan.

Administratorul navei Baziaș 1 spune că, în această vară, vor fi organizate și curse către Serbia, la Veliko Gradiște, costul biletului fiind de aproximativ 50 de lei. Turiștii se pot și caza în Serbia, urmând să se întoarcă tot cu vaporașul după o zi, două, în funcție de preferințe.

“Vor urma curse către Veliko Gradiște, urmează să stabilim niște zile în care putem să mergem și să existe interes. În vreo săptămână, două, vom putea realiza și curse spre Serbia, încă lucrăm la documente. Biletul va fi aproximativ 50 de lei, pentru că avem în plus și taxele lor portuare, care nu sunt mici.


70 de euro costă șase ore de stat acolo, plus căpitănia. Ajungem la 100 de euro o singură traversare”, a precizat Mihai Almăjan.

500 de turiști s-au plimbat cu vaporul anul trecut

Nava Baziaș 1 a fost cumpărată, în anul 2015, de către Consiliul Județean Caraș-Severin în cadrul unui proiect transfrontalier implementat în parteneriat cu Primăria Kladovo, Serbia, și Consiliul Local Pojejena, în valoare de un milion de euro.

În septembrie 2015, la finalizarea proiectului a fost realizată o singură cursă cu vaporașul pe Dunăre. După ce au fost refăcute autorizațiile, la sfârșitul lunii august 2016, au mai fost efectuate curse timp de trei săptămâni, perioadă în care s-au plimbat cu nava Baziaș 1 aproximativ 500 de turiști. Prima cursă din acest an a fost efectuată în data de 18 mai. Și anume, un grup de tineri din Croația s-au plimbat pe Dunăre cu vaporașul.

Turiștii care ajung în Clisura Dunării din Banat, cel mai spectaculos defileu al fluviului, nu au cum să se plictisească. Printre cele mai importante obiective turistice se numără insula Ostrov, unde poate fi vizitată Movila lui Attila – locul unde legenda spune că este înmormântat marele Attila. Aici se află și 80 de cai sălbatici.

Impresionant este și apusul de soare care poate fi admirat de pe faleza Dunării din Moldova Nouă, stânca Babacaia, Cetatea Ladislau, Peștera Gaura cu Muscă sau parcul eolien din apropierea comunei Coronini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.