CSU Universitatea de Vest se alătură formațiilor timișorene promovate în elită. Problema...

CSU Universitatea de Vest se alătură formațiilor timișorene promovate în elită. Problema arenelor a devenit CRITICĂ pe Bega: ”Soluții nu sunt”

0
DISTRIBUIȚI
CSU Universitatea de Vest Timișoara a ratat promovarea la Bacău. Foto: Facebook
CSU Universitatea de Vest Timișoara. Foto: Facebook

Clubul de volei CSU UVT a acceptat invitația FR Volei de a evolua în Divizia A1 în urma retragerii echipei din Caransebeș. Timișoara va avea astfel în sezonul competițional următor un număr record de echipe pe prima scenă după Revoluție. Situația infrastructurii destinate sportului în Capitala Banatului e însă precară iar soluțiile pe termen scurt sunt inexistente.

Timișoara a ajuns la șapte echipe de primă ligă la seniori în ceea ce privește sporturile practicate în sală. Deși a terminat pe locul 3 turneul de promovare în A1, CSU Univ. de Vest a primit un ”wildcard” după retragerea celor de la Banatul C-sebeș. O veste în mod normal grozavă e privită însă și cu îngrijorare. Pe lângă faptul că echipa pregătită de Sorin Grădinaru și Sorin Schiesz va avea parte de o misiune dificilă în elită, aceasta va trebui să împartă sala ”Olimpia” cu încă șase grupări. Tot în această vară au promovat în eltă BC Timba (baschet masculin), SCM Timișoara (baschet feminin) și UVT Agroland (volei feminin). Grupări care s-au alăturat celor de la BC SCM Timișoara, SCM Poli și Informatica Timișoara, care aveau deja statutul de prim divizionare.

Sală nu, stadion nu

Marea problemă a echipelor sportive din oraș va rămâne, se pare, și pentru anii următori, infrastructura. Deși au început să apară performanțe, iar la rugby acestea sunt la cel mai înalt nivel, problema arenelor e departe de rezolvare. Practic, din toamnă, șapte grupări se vor bate pe poziții de antrenament la ”Olimpia”, unde vor trebui să-și desfășoare și jocurile oficiale.

Ieri, directorul clubului sportiv municipal, implicat și la campioana Saracens SCM a răspuns la câteva întrebări legate de situația fără precedent în care se află Timișoara. ”Vrem să întabulăm după 27 de ani terenul de rugby, și acolo suntem pe procedură, sperăm ca stadionul să poată să fie cosmetizat, pentru ca din toamnă să-l putem omologa.


Sala Constantin Jude intră în renovări la vară pentru a putea să jucăm. Dincolo, nu s-a avansat deloc, mă refer la sala Polivalentă, unde e un proces cu fosta firmă (n.r. Maratti) …”, a spus Radu Țoancă. De precizat că echipei campioane la rugby i s-a promis din partea autorităților și un stadion nou, ultima dată în zona Ciarda Roșie, în spatele micuței arene pe care evoluează Ripensia. Evident aici nu a pornit nicio lucrare. În iarnă Saracens Timișoara a suferit umilința de a pierde un meci european la masa verde, cu Stade Francais, pentru că nu s-a putut juca pe înghețatul ”Dan Păltinișanu”. Un stadion bătrân care devine pe zi ce trece o ruină.

Între timp însă conducătorii promit noi performanțe. Se dorește promovarea în campionatul viiitor și cu ultima echipă înființată în cadrul SCM-ului, cea de handbal feminin. Cu o sală nouă, dar nefinalizată, cea de pe strada Aurel Pănescu Podeanu, unde nici nu s-a făcut încă licitație pentru un nou contractor, și cu un proiect grandios la marginea orașului, deocamdată blocat din cauze ”politice” – vorbim aici de Polivalenta de 16.000 de locuri (investiție CNI), Timișoara suferă teribil. ”Nu putem să stăm la nivel de sport în noroc. Poți să stai incremenit în proiect. Ce era să facem? Am avut două generații la CSS Bega la baschet feminin. Și am intrat cu un buget derizoriu să promovăm… Să stăm să așteptăm construirea de săli”, a conchis Țoancă. ”Soluții peste vară nu sunt. Probabil o parte din echipe își vor găsi locuri de antrenament în comune periurbane. În Dumbrăvița, în Giroc”, a mai precizat directorul SCM Timișoara.

Sala ”Constantin Jude” sau ”Olimpia” se va afla la a nenumărata renovare în vară pentru a suporta următorul sezon. În imaginea de mai jos se vede o pată apărută subit la începutul primăverii pe tavan chiar la intrarea în sală. Ea a fost la acea vreme acoperită de ”omul bun la toate” de la arenă. Nu e o problemă unică, în sala de conferințe inaugurată cu ocazia Eurobasket-ului feminin din 2015 a început să se scurgă apă la scurt timp după încheierea competiției iar această zonă a fost în cele din urmă închisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.