Muzică fabricată în Timişoara: povestea frumoasă a unei inițiative necesare

Muzică fabricată în Timişoara: povestea frumoasă a unei inițiative necesare

0
DISTRIBUIȚI

Chiar dacă oficial conceptul menit să popularizeze preocupările artistice ale muzicienilor locali numit Made in TM s-a născut în toamna anului 2013, ideea „a prins viaţă” încă din 2009. În luna mai a acelui an, sub umbrela „Van Graph K Fé – 4 Years And Counting“, cei de la anonimTM au realizat o primă compilaţie sonoră dedicată sută la sută muzicii fabricate în oraşul nostru pe care s-au regăsit piese de Moebius Strip, Dan Mitrofan & Ponton Unit, Leizaboy, B.A.U. sau DJ Limun Feat. Fratziman. Compilaţia anuală realizată de ei a „prins“ cât se poate de bine în rândul melomanilor, astfel încât în luna septembrie a anului 2013 lucrurile s-au dezvoltat odată cu naşterea conceptului Made in TM.

„La momentul respectiv voiam să ducem mai departe proiectul compilaţiei pe care am realizat-o de mai mulţi ani. Aşa am gândit naşterea Made in TM, sperând să putem co-interesa toţi actorii mişcării muzicale a oraşului să lucreze împreună. Nu neapărat să cânte împreună, ei pot fi şi în continuare în stare de concurenţă, ceea ce este foarte sănătos, dar să se inspire şi să se încurajeze unii pe alţii, încercând să se întreacă în ceea ce ştiu mai bine: să cânte“, a povestit unul din iniţiatorii mişscării, Dudu, cunoscut melomanilor timişoreni din activitatea sa alături de anonimTM.

Anii ’90: liceul și trupa

Made in TM a ieşit „la rampă“ cu un eveniment care a făcut valuri, în cadrul căruia 18 trupe timişorene au cântat la D’Arc pe Mal. Printre muzicienii care au urcat pe scena manifestării s-au numărat o sumedenie de nume cunoscute, dar şi tineri care nu prea au avut şansa de a evolua într-un mod propice în faţa publicului. Dincolo de oamenii de pe scenă, la faţa locului organizatorii au pus la cale o expoziţie ce a cuprins momente „de aur“ ale trupelor care au pus oraşul nostru pe harta muzicală. E vorba de o arhivă în care s-au regăsit coperţi de discuri, înregistrările video ale unor concerte memorabile de-a lungul vremurilor din oraşul nostru şi alte „bunătăţi” de neratat pentru orice meloman care se respectă.
Ideea organizatorilor de a „condensa“ în 30 de minute recitalurile fiecărei trupe a fost de asemenea de bun augur, căci nu trebuie să uităm că trăim într-o epocă „fast-forward“. Acţiunea cu pricina a avut un ecou foarte pozitiv, și nu doar în rândul melomanilor căci, declarativ, câţiva politicieni s-au arătat încântaţi de idee şi chiar au promis că vor sprijini această „mişcare“.

Episodul a fost urmat de acţiunea şăgalnic botezată Crud, în care elevi ai şcolilor timişorene au asistat la repetiţii ale unor trupe consacrate, au cântat împreună cu acestea, au aflat cum se „mănâncă“ scena muzicală.


Finalul a programat un concert cu cinci trupe de liceeni din oraş. „Nu am impus niciun fel de condiţie privitoare la genul muzical prestat. Singura condiţie a fost ca trupele să aibă cel puţin o piesă proprie, căci prin acest proiect intenţionăm să sprijinim şi creativitatea formațiilor. În anii 90 în Timişoara aproape fiecare liceu avea cel puţin o trupă a şcolii. Din păcate, astăzi numărul acestor formaţii este mai mic. Vrem să creem o reţea de sprijinire a tinerelor talente, şi vom organiza pe viitor workshop-uri şi alte acţiuni care să le ofere sprijin tinerilor muzicieni. Şi în cadrul concertului de atunci am avut câteva filmuleţe. Vrem să facem cunoscut faptul că şi în Timişoara există toate elementele necesare unei formaţii: înregistrări de studio, creaţie de videoclip şi visuals, promovare online, imagine şi producţie grafică“, spunea Dudu.

Adaptarea la artist

Anul trecut, creatorii compilaţiei anuale Made in TM, au dat startul campaniei 2016 cu evenimentele care se desfăşoară sub genericul One Take. În cadrul acestei manifestări, zece trupe timişorene au avut ocazia unică de a înregistra în condiţii de studio un single, în cele mai profesionale condiţii de studio, puse la dispoziţie de echipa lui Uţu Pascu şi cei de la Soundcreation. Cele zece nume timişorene care au fost alese pentru această acţiune au fost Haos, Brum, Sebastian Spanache Trio, Melting Dice, Virgula, Sanctuar, Arc Gotic, Umbre Zidite, The Different Class şi The Case. Dacă anul trecut realizatorii acestei compilaţii au prezentat în premieră conceptul „one take“, pentru acest an cei de la Made in TM pregătesc alte surprize.

„Am început să strângem material demo de la trupe care s-au făcut remarcate în ultimul timp, şi am pornit înainte cu Compilaţia MADE in TM 2017. Anul acesta mergem un pas mai departe cu proiectul nostru One Take! Vom alege zece trupe şi zece locaţii în care acestea vor putea sa înregistreze „dintr-o dată” un single Made in TM. După ce anul trecut One Take s-a înregistrat în subsolul magazinului U-Man de pe strada A. Pacha, anul acesta ne-am gândit să avem mai multe locaţii pentru că sprijinim iniţiativele independente pe orizontală, de aceea este important ca barurile, cafenelele, cluburile şi, de ce nu, birourile, magazinele sau manufacturile oraşului, care sunt parte importantă a vieţii şi spiritului timişorean, să se implice şi ele în sprijinirea artiştilor. Alegem locaţii diferite pentru fiecare trupă pentru că şi ele sunt foarte diferite, iar culisa ar trebui să sublinieze caracterul fiecăruia, reprezintă publicul fiecăruia, pentru care aceste locaţii depun un efort considerabil care ar trebui apreciat. One Take este ca de obicei la Made in TM, un proiect «win-win», din care toată lumea câştigă: trupele, locaţiile, studiourile, mişcarea în general“, a explicat Dudu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.