Primii artişti anunţaţi pentru ediţia din acest an a festivalului Plai: Bombino...

Primii artişti anunţaţi pentru ediţia din acest an a festivalului Plai: Bombino și Mokoomba VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Formaţia Mokoomba va susţine un concert în cadrul festivalului Plai

Organizatorii Festivalului PLAI au anunţat primele nume care vor urca pe scena world music de la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, în 8 – 10 septembrie, artiști de origine africană a căror compoziții sunt inspirate de frământările sociale, ca răspuns ferm pentru opresiune și cu rol de eliberare și de mobilizare a comunităților pentru o viață mai bună.

Primul artist anunțat pentru Festivalul PLAI 2017 este Bombino.

După rebeliunea tuaregă din 2007, guvernul din Niger a interzis folosirea chitărilor temându-se de puterea acestora de a răspândi revolte.  În acel an, Omar Moctar și-a părăsit orașul natal, Agadiz, și împreună cu prietenii și familia a fugit în Burkina Faso unde a solicitat refugiu. În urma unor sesiuni alături de alți chitariști tuaregi, Omar a primit porecla de “Bombino”, adică “cel mic”. Timpul petrecut de Bombino în exil a fost documentat de Ron Wyman în cadrul peliculei “Agadez, the Music and the Rebellion” și l-a propulsat pe acesta în lumina reflectoarelor. Un an mai târziu, Bombino a lansat primul său album “Agadez”, care a urcat pe prima poziție a iTunes World Chart și l-a inspirit pe Dan Auerbach de la The Black Keys’s să-i producă cel de-al doilea album, “Nomad”. Piesele de pe acest album au depășit milioane de vizualizări pe Youtube, lucru puțin obișnuit pentru un artist de world music fără susținerea unei case de discuri majore. Cel mai recent album al său, “Azel”. a fost produs de Dave Longstreth de la Applehead Studio New York și este o combinație fascinantă de muzică pur tradițională tuaregă și un blues electric cât se poate de contemporan.


Muzica lui Bombino este crudă, melodică și incredibil de fluidă, poate transporta orice ascultător în mijlocul deșertului Sahara.

Cea de-a 2-a formație vine tocmai din Zimbabwe și este un roller coaster de energie.

Mokoomba prezintă lumii un amestec electrifiant de afro-fusion și ritmuri tradiționale de Tonga, care se îmbină cu vocea excepțională a vocalistului Mathias Muzaza.
Piesele Mokoomba sunt un tribut pentru sudul africii și evidențiază problemele sociale din Zimbabwe într-un context al speranței și al depășirii granițelor. Ascunse de ritmurile energice, mesajele transmise de Mookomba, nume care se traduce prin “respect profund pentru rău”, prezintă viața grea a comunităților ce au fost mutate din zonele de baștină pentru crearea barajului Kariba, de pe râul Zambezi, și sunt, în același timp, un răspuns la dezordinea socială din Zimbabwe și la dictatura lui Mugabe. În Aprilie 2017 , Mookomba a fost trupa aleasă de Songlines pentru coperta revistei. The Guardian i-a inclus în „Future sounds: the best pop and rock of 2017”, iar ultimul lor album, “Luyando” a fost considerat de Wanderlust unul dintre cele „29 de albume de ascultat in 2017”.

O surpriză pentru publicul PLAI din 2017 va fi Octopus Tarot Labyrinth, o trupă de teatru din Ungaria care prezintă un spectacol inedit, creat pentru a oferi o experiență unică și magică.

Cei care vin la PLAI vor intra într-o zonă interactivă de comunicare, prin intermediul teatrului și al unui labirint din bambus și textil de 625mp, cu alei înguste. Vizitatorii labirintului vor urma o călătorie a propriei descoperiri, având o serie de întâlniri cu echipa de actori care va interacționa cu publicul și va oferi îndrumare. Cei care intră în labirint au de ales între 24 de cărți, care au peste 1000 de ani vechime și care reprezintă simboluri pentru rolurile din viață. Octopus Tarot Labyrinth este prezent cu acest spectacol pentru prima data în România, la Timișoara, și va avea în cadrul PLAI trei reprezentații.

Abonamentul PLAI poate fi cumpărat cu suma de 78 de lei, în perioada 16 iunie – 16 august 2017, prin Eventim, librăriile Cărtureşti sau AMBASADA.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul evenimentului www.plai.ro.

Festivalul PLAI este organizat de voluntarii Centrului Cultural PLAI din Timişoara, în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.