REPORTAJ România câștigă prima manșă a barajului de calificare, disputată la Oradea,...

REPORTAJ România câștigă prima manșă a barajului de calificare, disputată la Oradea, împotriva Austriei condusă de un timișorean

0
DISTRIBUIȚI

Oradea dă în clocot. A fiert, la foc continuu, timp de patru ani, de la ultima prezență a naționalei de handbal feminin în municipiul bihorean și până astăzi, când România a revenit sub cupola sălii „Antonio Alexe”, pentru turul barajului de calificare la Campionatul Mondial din 2017, împotriva Austriei. Deși sunt cotate ca și favorite certe în ochii experților, „tricolorele” au de a face cu o echipă arțăgoasă, pe banca căreia se află — ca să vezi! —, un român, timișoreanul Herbert Müller, care a calificat naționala austriacă în premieră la un campionat mondial, în 2009, iar astăzi va încerca să facă un prim pas pentru a reedita performanța.

Cele 2.000 de locuri ale arenei „Antonio Alexe” sunt infime în fața dorinței nu doar a bihorenilor, ci a românilor veniți de pretutindeni, de a-și purta naționala spre a 23-a prezență consecutivă la întrecerea mondială. Sunt oameni din Reșița, Timișoara, Baia Mare, Zalău, Cluj-Napoca, alături de cei din Oradea, care o salută pe localnica Gabriela Szucs, născută în orașul de pe Crișul Repede, într-o familie de sportivi, tatăl său evoluând în anii ’80 la FC Bihor, în prima divizie de fotbal.

Asemenea unui vulcan, sala erupe la ieșirea României de la cabine, cu 10 minute înainte de final iar Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare a lumii, are parte de un tratament special, toți cei 2000 de oameni scandându-i numele. „Deșteaptă-te, române” este întâmpinat cu un tricolor mare, desfășurat la tribuna a doua.

Cu temele făcute, antrenorul timișorean al Austriei o trimite „de gardă” pe micuța și sprintena Frey, la Neagu. Drăguț, de pe celălalt intermediar, o face uitată în startul meciului pe izolata Neagu și marchează primele două goluri consecutive ale României. Lupta dintre cele două echipe este, în primele peste zece minute, o luptă la distanță între coordonatoarea oaspetelor, Sonja Frey, și Drăguț, care-și dau răspuns după răspuns prin golurile marcate în cele două porți. Echilibrul se menține.

Principalul pericol vine din partea centrului Frey, în formă excepțională. Cinciarul este argintul viu din jocul Austriei și marchează primele patru goluri ale naționalei sale. Mai mult, o pune în valoare pe Huber, pivot, care perforează poarta și obține lovituri de la șapte metri. Apărearea în linie gândită de Ambros nu găsește răspuns în fața efervescenței lui Frey, un pitic în fața celor doi Gulliver din zona centrală, Crina Pintea și Gabriela Perianu.
În minutul 12 vizitatoarele se apropie la 7-6, moment în care Neagu, încă fără gol, ratează de la 7 metri. Cu zece minute înainte de finalul primei reprize România, se distanțează la trei goluri, 12-9. Antrenorul Herbert Müller aruncă pe masa oficialilor cartonașul verde și cere întreruperea temporară a jocului.

Se revine pe parchet. În criză de timp, amenințată de jocul pasiv, Bosch găsește, de nicăieri, o aruncare de la șold ce o învinge pe Dedu. Austria revine apoi și restabilește egalitatea. Este 12-12 iar Frey, o mică bestie pentru defensiva favoritelor publicului, este tot mai volubilă. Mai sunt cinci minute până la mijlocul meciului. Kovacs, intrată pe parcurs, catapultează mingea în vinclu pe o traiectorie inimaginabilă. Este 14-14 și este rândul lui Martin Ambros să ceară time-out. Moment prielnic întrucât la revenire Dedic vede prima eliminare temporară, cu șapte metri transformat de Udriștoiu. Egalitate. Tot Udriștoiu își readuce echipa în avantaj și, pe recuperare, Neagu lunetează poarta austriacă de la mijlocul terenului și marchează primul său gol, stabilind scorul pauzei, 17-16, într-o repriză în care trupa antrenată de Herbert Muller a avut cinci lovituri de la șapte metri.

Pauza nu a fost tocmai un sfetnic bun pentru românce.


Ilie își lasă echipa în patru jucătoare de câmp însă Dedu o învinge pe Frey de la șapte metri. Egalitate din nou, dar doar pentru scurt timp. Veștile bune vin de la Neagu pentru că, grație golului său, „tricolorele” merg din nou la +2. Frey, principala marcatoare a jocului, cu șapte reușite, este eliminată. Regula nescrisă care spune că jucătorul ce obține șapte metri se confirmă din nou. Udriștoiu o dă în bară, România nu profită de omul în plus și este, din nou, egalitate.

Frey rămâne câinele de pază a lui Neagu, însă o scapă după o bună schimbare de direcție, fază la care Elisei marchează al doilea său gol consecutiv și face 21-20 în minutul 38. Perianu, de la linia de nouă metri, menține avantajul de două goluri, 23-21, ajutată de Drăguț, dar mai ales de Dumanska între buturi, cu două intervenții inspirate, pentru un +3 care vine ca o gură de oxigen.

Time-out Austria. Kovac, de o parte, și veterana „Alice”, de la șapte metri, fac 26-23. Cu posibilitatea de a merge la patru goluri diferență, Dumanskăi i se scurge mingea printre degete, oaspetele și oaspetele vin la două goluri. Al optulea șapte metri vine pentru echipa îmbrăcată în alb în minutul 48 la pachet cu eliminarea Gabrielei Szucs. Dumanska își recuperează, apără, pentru ca pe atacul ulterior să se restabilească egalitatea numerică.

Cristina Neagu îi arată timișoreanului Herbert Muller ceea ce acesta a știut, cât de letală este fără om în apropiere și reușește al patrulea său gol, 27-24. Ca un scai în care cel mai înțepător ghimpe este Frey, Austria nu se lasă. Centrul bate pe două picioare, plutește peste apărarea României și își menține echipa la -2. Mai sunt zece minute din turul barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial 2017.

O nouă șansă de a se duce la +4 este irosită pin pasa greșită a lui Perianu. Adversarele profită, 28-26. Golurile lui Pintea și „Alice” trimit gazdele în Țara Minunilor, adică la patru goluri diferență pentru prima dată în meci, când mai sunt șase minute de joc. Sala erupe din nou la golul Cristinei Neagu, 31-26, pentru ca antrenorul Austriei să ceară un nou moment de respiro. „România, România, România”!.

Cu toată apărarea Austriei în spate, Crina Pintea menține diferența de cinci goluri. Austria continuă să respire, pentru că de pe inter stâng Kovacs pătrunde și marchează. Tot Elisei, chirurgicală de la șapte metri, face 33-28 și mai sunt trei minute. Cu mâinile în șold, timișoreanul Herbert Muller a făcut deja sute de metri de la un capăt la celălalt al băncii trupei sale.

Și ce final de minune are „Alice”! Eliminare cu două minute și șapte metri la Bosch, +6! Tobele și aplauzele întrețin atmosfera. Lumea vede din picioare ultimul minut. Frey își confirmă statutul de golgheter al disputei și stabilește scorul final, pentru că, pe ultimul atac, Perianu ratează din pătrundere. Scor final 34-29 la revenirea României la Oradea și a timișoreanului care face performanță în handbalul german și austriac, Herbert Muller, în România.

Publicul pleacă mulțumit. A așteptat destul patru ani iar acum i-a fost injecatată o nouă doză de handbal feminin de calitate iar handbalistele românce au văzut, din nou, că sunt iubite. Herbert Muller este aplaudat la scenă deschisă și se pregătește deja de returul de peste patru zile…

*

Echipele de start:

România: Denisa Dedu — Ardean Elisei, Cristina Neagu, Pricopi, Drăguț (Perianu pe apărare), Pricopi.

Austria: Blazek — Logvin, Bauer, Frey, Goricanec, Engel, Huber

Marcatoare…

România: Ardean Elisei 6 (0/6), Cristina Neagu 6 (2/4), Ana Maria Drăguț 5 (4/1), Perianu 5 (4/1), Udriștoiu 5 (4/1), Pintea 5 (1/4), Dincă 1 (1/0), Ilie 1 (1/0).

Austria: Frey 9 (7/2), Kovacs 6 (2/4), Bosch 4 (2/2), Engel 3 (2/1), Logvin 3 (1/2), Huber 2 (1/1), Dedic 1 (1/0), Goricanec 1 (0/1)

Campionatul Mondial de handbal feminin 2017 va fi găzduit în Germania, în perioada 1-17 decembrie, în șase orașe: Bietingheim-Bissingen, Trieri, Leipzig, Magdeburg, Oldenburg și Hamburg

Sursa foto: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.