Robotul controlat cu puterea minții sau dispozitivul care-i ajută pe nevăzători să...

Robotul controlat cu puterea minții sau dispozitivul care-i ajută pe nevăzători să evite obstacole, printre proiectele elevilor timișoreni premiate la o competiție internațională

0
DISTRIBUIȚI

Performanță remarcabilă obținută de cei 50 de copii și tineri din România, pasionați de programare, care au participat, în data de 17 iunie, la competiția CoderDojo Coolest Project Awards 2017, organizată la Dublin, Irlanda. În total, peste 1.400 de copii, înscriși în cluburi CoderDojo din 17 țări, au participat la competiție, iar delegația României s-a întors acasă cu 40% din premii. Țara noastră a fost reprezentată de copii și tineri din Timișoara, Dumbrăvița, Giroc, Cluj-Napoca, Oradea, Salonta și Târgu-Mureș, care au prezentat proiecte în domeniul IT de-a dreptul interesante: de la jocuri inedite până la diferite dispozitive care ne ajută în viața de zi cu zi.

În cadrul unor astfel de cluburi CoderDojo, liceeni, studenți, angajați sau antreprenori din domeniul IT învață gratuit copii și tineri cu vârste între 7 și 17 ani despre tehnologii diverse, cum să creeze jocuri, aplicații pentru telefoane mobile, pagini web, programe și soluții web, implementări din zona hardware și robotică. Astfel, activitatea de la CoderDojo îi transformă pe copii din simpli utilizatori de tehnologie în creatori din zona digitală.

Radu Ticiu, președintele Asociației Banat IT și coordonatorul CoderDojo-urilor din zona metropolitană Timișoara, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că orașul nostru participă pentru a patra oară la competiția de programare desfășurată la Dublin.

“Este o competiție și o întâlnire a tinerilor și copiilor activi în rețeaua CoderDojo-urilor globală. Ne-am întors cu o foarte mare parte din premii, undeva la 40% din premii au fost încărcate în avioanele care au venit spre România. Creștem constant în ceea ce privește performanțele obținute de copii. Practic, îi expunem unui mediu global, văd care sunt evoluțiile globale și sper că ajung să-și dea seama că pot să facă de acasă, în România, să practice o meserie care le place. Vorbim de oameni extrem de bine plătiți în această zonă a IT-ului, de care e mare nevoie. Noi lucrăm cu copii care sunt mânați de entuziam, de curiozitate, de dorința de a inova și mai puțin de dorința de a găsi un loc călduț de muncă. Asta îi ajută să fie mult mai creativi și dornici să investească timp și energie ca să învețe. În foarte multe cazuri, copiii de clasa a X-a care învață în mod regulat programare la CoderDojo concurează de la egal la egal cu studenții de anii doi, trei, și de multe ori le cam suflă premiile la competițiile la care se întâlnesc”, a explicat Radu Ticiu.

Printre premiații la competiția CoderDojo Coolest Projects Awards 2017 se numără Laura Chirilă și Sergiu Micorici, din Timișoara, care au câștigat categoria “Hardware”, subcategoria peste 14 ani, cu proiectul “MindRobot”. Și anume, un robot care poate fi controlat cu puterea minții.

“Proiectul meu este un robot controlat cu ajutorul unui senzor care captează undele cerebrale, iar apoi un program le transformă în mișcări ale robotului. Pe scurt, este un robot controlat cu puterea minții. De asemenea, acesta mai are și o cameră care transmite un live stream către calculator a ceea ce vede robotul și un senzor care ajută robotul să evite obstacolele din calea sa.


În viitor, aș vrea să implementez acest senzor pe un scaun pentru oamenii cu dizabilități, pentru a-i ajuta să se miște mai ușor”, a explicat Laura Chirilă, de 14 ani, înscrisă la Școala Gimnazială Nr. 7 din Timișoara.

De asemenea, Mircea Șerbănescu, David Babescu și Dariana Dorin, din Timișoara, au câștigat categoria Hardware, subcategoria sub 14 ani, cu proiectul “Blind Helper”. Este vorba, de fapt, de un dispozitiv care-i ajută pe oamenii nevăzători să evite obstacolele, dar și care le spune cât este ora.

“Este un controler și tu poți să-i dai comandă să facă ce vrei tu. El folosește un senzor pe laser și cu cât te apropii mai tare de el, cu atât dispozitivul va bâzâi mai tare. Pe lângă senzorul cu laser, mai are doi senzori ultrasonici. Dacă mă apropii de un obiect cu picioarele, datorită celor doi senzori amplasați pe picioare, dispozitivul va bâzâi, dar cu altă frecvență. Cealaltă parte a proiectului are un senzor de proximitate, o placă care vorbește și un ceas. Dacă eu îmi pun mâna în fața senzorului de proximitate, atunci placa îi va spune purtătorului cât este ceasul. Ne-am dorit să creăm un dispozitiv care-i ajută pe oamenii care nu văd să ocolească obstacole și să meargă mai ușor, iar cu partea care spune cât e ceasul am vrut să o folosim ca un ajutor, să le spunem oamenilor care nu văd cât este ceasul, pentru că ei n-au de unde să știe, doar dacă întreabă pe altcineva”, a detaliat Mircea Șerbănescu, de 12 ani, înscris la Școala Gimnazială Nr. 6 din Timișoara.

Zona Metropolitană Timișoara are cea mai densă rețea de cluburi CoderDojo din Europa. Rețeaua a fost creată în anul 2013 și a ajuns la 17 astfel de cluburi. 13 funcționează în Timișoara, iar patru în Dumbrăvița, Moșnița, Giroc și Săcălaz. Aici, circa 350 de copii participă săptămânal la diferite activități, învățând despre programare de la 60 de mentori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.