Sănătate gustoasă: cireșele și căpșunile, fructe aflate acum în plin sezon, vin...

Sănătate gustoasă: cireșele și căpșunile, fructe aflate acum în plin sezon, vin cu o mulțime de beneficii

0
DISTRIBUIȚI

Micuţele fructe aromate sunt extrem de sănătoase şi merită consumate cât mai des cu putinţă, simple sau în diverse combinaţii. Chiar dacă prețurile sunt piperate, mai ales la cireșe, la începutul verii, acum costul începe să coboare la un nivel accesibil oricărui buzunar.

Pe lista cu elemente miraculoase pentru organism conţinute de cireşe găsim şi minerale, vitaminele C şi A, melatonină sau minerale. Însă, cireşele sunt şi aliaţi de nădejde în lupta cu kilogramele în plus, graţie faptului că au un conţinut de 75% de apă şi doar 62 de calorii pentru suta de grame. Pigmentul care dă culoarea cireşelor, denumit antocianic reglează nivelul colesterolului din sânge, reduce riscul apariţiei bolilor de inimă şi a diabetului, iar lista cu beneficii nu se opreşte aici. Acelaşi pigment ajută la reducerea inflamaţiilor şi a durerilor şi previne instalarea unor boli precum demenţa sau Alzheimer. Mineralele prezente în cirsele precum cuprul, manganul, zincul, fierul sau potasiul susţin transportul substanţelor nutritive către organele vitale şi ajută la menţinerea unui ritm cardiac optim. Vitamina A ajută la menţinerea frumuseţii şi a sănăţii pielii, graţie conţinutului de betacaroten.

Cireşele conţin și un număr crescut de antioxidanţi, elemente care le fac extrem de benefice în lupta cu cancerul, în condiţiile în care sunt consumate în cantităţi mari, pe termen lung. Antoxidanţii luptă cu radicalii liberi, protejând celulele de acţiunea nocivă a acestora. Micuţele fructe sunt o sursă bună de melatonină, care ne ajută să adormim mai bine şi să dormim mai profund. Tot cireşele ajută şi la reducerea durerilor provocate de artrită şi gută.

Căpșunile, sursă de fibre

Sunt extrem de bogate în vitamine precum C, E, B1, B2, B6, K şi PP şi nu numai! Pe lista cu elemente necesare funcţionării optime a organismului prezente în căpşuni se numără ş acidul folic, fierul, magneziul, fibrele sau calciul.


Pe scurt, ne apără de bolile bătrâneţii, ne ajută la menţinerea siluetei, ne apără de cancer şi sunt aliaţi de nădejde pentru femeile însărcinate. Graţie conţinutului ridicat de fibre, căpşunile ne ajută să avem o digestie sănătoasă, prevenind constipaţia, care pe termen lung poate avea consecinţe grave. Fructele de primăvară conţin doar 28 de calorii per suta de grame, devenind astfel alianţi de nădejde în menţinerea greutăţii corporale sau în diete. Mai mult, căpşunile conţin şi o substanţă numită antocianină, care stimulează organismul să ardă depozitele de grăsime existente.

Nelipsite de pe mesele românilor în orice primăvară, căpşunile sunt și surse excelente de vitamina C, 100 de grame de cireşe conţinând 50% din necesarul zilnic de vitamina C, cunoscută pentru stimularea iminităţii, dar şi pentru proprietăţile antioxidante. Aceeaşi vitamina C ajută şi la menţinerea tinereţii, deoarece produce colagen, care este benefic pentru menţinerea elasticităţii pielii. Astfel, căpşunile devin adevăraţi aliaţi în lupta împotriva ridurilor. Delicioasele fructe ajută, însă, în lupta cu mai multe boli. Antioxidanţii precum luteina şi zeaxantină ajută ne feresc de cancer cancer şi ajută la prevenirea şi apariţia cataractei, o boală specifică persoanelor în vârstă, care necesită operaţie pentru a fi tratată.

Consumul de căpşuni este o metodă eficientă de a reduce şi nivelul lipidelor din sânge. Prezenţa acestora în cantităţi mari conduce la formarea de plăci la nivelul arterelor şi poate duce la boli grave. Popularele fructe au şi un conţinut ridicat de potasiu, 134 de miligrame per suta de grame. Pe lângă faptul că asta le face diuretice excelente, potasiul ajută şi la menţinerea presiunii sanguine la un nivel oprtim. Practic, putem spune că în lupta pentru menţinerea unui inimi sănătoase, căpşunile sunt arme esenţiale.

Căpşunile nu ar trebui să lipsească nici din meniul femeilor însărcinate. Graţie conţinutului ridicat de acid folic, acestea ajută la menţinerea sănătăţii sarcinii, dar şi la formarea craniului şi a măduvei spinării fătului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.