Școala unde elevii fug de absențe: bursele și un loc de muncă...

Școala unde elevii fug de absențe: bursele și un loc de muncă garantat la finalul cursurilor au făcut din proiectul școlii duale un succes FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Deși pare greu de crezut, într-o școală din Timișoara elevii fug de absențe. La clasele profesionale după model german de la Colegiul “Ferdinand”, copiii sunt mai prezenți la ore chiar și decât cei de la liceu. Motivul? Dacă chiulesc, pierd bursa lunară.

180 de elevi, majoritatea provenind din sate din județul Timiș, sunt înscriși în cele trei clase profesionale realizate după model german la Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I” din Timișoara. Copiii primesc o bursă lunară de 400 lei, 200 de lei de la stat și 200 lei de la companiile partenere, dacă nu fac absențe și nu au media scăzută la purtare. Iar profesorii sunt uimiți de cum s-au schimbat elevii.

“Nu am vrut să merg la liceu pentru că nu știu dacă iau BAC-ul. Așa că am ales școala profesională, mai bine ies cu o meserie”, povestește cu maturitate Adina Todoruț. Are 16 ani, este din satul Gottlob, județul Timiș, iar din toamna anului trecut a venit la Timișoara. A aflat de clasele profesionale de tip dual, de bursa de 400 de lei pe care o poate primi lunar, iar la îndrumarea părinților, s-a înscris la Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I”, în clasa a IX-a. A ales o specializare despre care nu știa mare lucru: operator mașini cu comandă numerică. Însă, în această vară, își va petrece cinci săptămâni într-o companie, pentru a face practică.

Adina beneficiază și de cazare gratuită în internatul școlii, la fel ca toți copiii înscriși în clasele profesionale ale unității de învățământ. “Cei 400 de lei sunt foarte folositori, cu 300 de lei îmi plătesc mâncarea la cantină pe o lună. Absențe am foarte puține, iar notele sunt bune. Acești bani te mai motivează să înveți în plus”, ne spune Adina Todoruț.

Florin Marian Rus este șeful clasei de-a IX-a în care învață și Adina. Băiatul se laudă că nu are nici măcar o absență nemotivată în acest semestru. “Dacă nu mă credeți, puteți să vă uitați în catalog”, spune cu satisfacție Florin. Băiatul recunoaște că părinții au fost cei care au decis să-l înscrie la această clasă, dar povestește că “e bine, după ce termin școala profesională, mă pot angaja și să mă înscriu și la Seral”.

Mai mulți elevi la profesională decât la liceu

Primele clase profesionale după model german din județul Timiș au fost realizate, în anul 2012, la Colegiul Tehnic Energetic din Timișoara. Era cea de-a doua școală din România unde a fost implementat acest sistem, după Brașov. Luminița Filip, directorul unității de învățământ, își amintește că o multinațională din Germania, cu fabrici în Timișoara, a ales Colegiul Tehnic Energetic pentru inițierea acestui program și în județul nostru.

“În 2012 a fost mai greu, deoarece copiii veneau după clasa a IX-a, era învățământul profesional din clasa a X-a, se făceau doi ani. E greu să iei un copil după ce a intrat la liceu să-l aduci la școala profesională. Toți părinții văd în copii genii, cu diplomă, deși nu iau toți BAC-ul, știm cu toții care e promovabilitatea la Bacalaureat, la liceele tehnologice. Am început cu o singură clasă de 17 elevi, electricieni, au terminat doisprezece. Din cei doisprezece, toți au fost angajați”, spune Luminița Filip.

În prezent, în cadrul unității de învățământ funcționează trei clase profesionale de tip dual, pentru meseriile eletrician, electromecanic și operator mașini cu comandă numerică, fiind înscriși în clasa a IX-a, a X-a și a XI-a 180 de elevi. Practic, școala a încheiat parteneriate cu nouă companii, care-i sprijină pe elevi prin oferirea unei burse lunare de 200 de lei, pe lângă cei 200 lei primiți de la stat, pe perioada întregului an. De asemenea, elevii se pregătesc practic în companii și au prioritate la angajare după absolvire.

Datorită celor două burse, clasele profesionale ale Colegiului Tehnic Energetic au devenit mai atractive decât cele de la liceu. “În cele trei clase profesionale avem un număr de 180 de elevi, în timp ce la liceu sunt 150 de elevi. Pe lângă bursa de 400 de lei oferită lunar, cazarea la noi în cămin este gratuită, pentru a-i stimula”, explică Luminița Filip.

Potrivit directorului unității de învățământ, în acest învățământ profesional dual se semnează trei contracte. Un contract de colaborare în care semnatari sunt școala, primăria și agenții economici, un contract de practică pe care elevul împreună cu tutorele îl semnează cu agentul economic și un contract de bursă. Pentru a primi bursa de 400 de lei, elevii trebuie să îndeplinească și câteva condiții: să nu facă multe absențe și să nu aibă media scăzută la purtare.

“Ca să primească acea bursă, e stipulat în contract că elevii nu trebuie să aibă absențe. Dacă fac mai mult de 15 absențe nemotivate pe lună, li se taie bursa. De asemenea, trebuie să nu aibă media scăzută la purtare. Nu credeți cum s-au schimbat acești copii. Ei sunt copii de la sat, pentru ei, cei 400 de lei contează. Sunt mai prezenți la școală ca ceilalți de liceu. Dacă ne uităm într-un catalog de școală profesională și într-unul de liceu, se văd diferențe, nu fac absențe să nu piardă acea bursă”, ne-a declarat Luminița Filip.

După ce termină școala profesională, majoritatea absolvenților sunt angajați în companiile partenere. Însă nicio firmă nu-i obligă să facă acest lucru, chiar dacă le-a oferit elevilor o bursă de 200 de lei în fiecare lună, timp de trei ani.

Dacă în acest an școlar au fost formate trei clase profesionale la Colegiul Tehnic Energetic din Timișoara, în viitorul an școlar vor fi alcătuite doar două. “Aceste clase le facem la solicitarea agenților economici. Sunt și agenți economici care, dacă au pornit în acest an cu cinci elevi în clasa a IX-a, nu mai îmi iau anul viitor încă cinci, ci așteaptă să termine școala primii și apoi poate mai iau încă o generație. Avem parteneriate încheiate cu nouă companii, nu sunt doar firme germane. În școală fac materiile tehnice cu ingineri și avem și maistru de practică. Iar în companii, există un tutore de practică. În clasa a IX-a au mai puțină practică, e multă teorie și doar cinci săptămâni de practică, vara.


Iar în clasa XI-a au doar practică și laboratoare”, afirmă Luminița Filip, directorul unității de învățământ.

21 de absențe, cel mai mare chiulangiu

Cristian Coste este inginer electro și predă de 23 de ani. Dascălul ne povestește că a observat că mentalitatea părinților s-a schimbat, în ultimii ani, în sensul că încep să vadă școala profesională cu ochi buni.

“Simțim după reacția părinților că începe să nu mai fie atât de hulită școala profesională. Până la urmă, părintele decide unde își înscrie copilul. Dar părinții au început să vadă că o meserie e ceva și e cerere mare pe piață în toată Europa, nu doar la noi, e o cerere fantastică de forță de muncă. Eu zic că școala profesională în sistem dual o să prindă bine”, este de părere Cristian Coste.

Profesorul care le predă elevilor de la clasele profesionale de la Colegiul Tehnic Energetic spune că elevii sunt motivați să fie serioși datorită bursei de 400 de lei, iar cei de la liceu au mai multe absențe decât ei.

“După ce văd ce condiții au în fabrică, se schimbă. Mulți nu au curățenie acasă ca în industria asta. Și când văd și ce spectacol e acolo, se lucrează la cel mai înalt nivel în companii. Ei pot să plece să lucreze în orice colț al lumii, pentru că tehnologia este la fel, poate chiar mai bună la noi. E clar, sunt mai motivați, se și vede pe catalog. Cel mai mare chiulangiu are 21 de absențe nemotivate pe semestru, și avea înainte 160-200. 21 de absențe ăștia de la zi le fac într-o săptămână. După clasa a IX-a, când încep să meargă la fabrică, e altceva, când văd ce e acolo, se schimbă fantastic, se maturizează văzând cu ochii”, povestește Cristian Coste.

Școala duală, tot mai căutată

În acest an școlar, aproximativ 2.000 de elevi din județul Timiș sunt înscriși în 80 de clase profesionale. Unitățile de învățământ din județ au încheiat zeci de contracte cu companii care sunt dispuse să primească elevi în practică sau să-i susțină financiar pe perioada studiilor.

Pentru anul școlar următor, vor funcționa după model dual patru clase profesionale în județul Timiș: două la Colegiul Tehnic Energetic, una la Colegiul Tehnic “Emanuil Ungureanu” din Timișoara, pentru meseria comerciant, și una la Colegiul Tehnic “Valeriu Braniște” din Lugoj, în domeniul textile.

Marcel Brancu, inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic în cadrul Inspectoratului Școlar Timiș, spune că în luna martie a acestui an a fost aprobată metodologia de organizare și funcționare a învățământului dual.

“Este o diferență între învățământul dual și învățământul profesional, de trei ani, care din punct de vedere al elevului și al curriculei sunt la fel, dar din punct de vedere al formării claselor diferă. Acum există obligativitatea firmei de a da bursă egală cu bursa dată de minister, dacă mergi pe învățământ dual. Aceste clase de învățământ profesional se formează la solicitarea agenților economici, iar acum există un contract pe care-l semnează agentul economic, școala și primăria pe raza căreia se găsește clasa formată de învățământ dual, pentru ca fiecare să știe ce are de făcut. În învățământul profesional de trei ani, nu există un asemenea tip de contract, doar un contract între școală și partenerul economic”, a explicat Marcel Brancu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.