Sute de bătrâni din sate izolate din Banat au beneficiat de consultații...

Sute de bătrâni din sate izolate din Banat au beneficiat de consultații la distanță cu ajutorul telemedicinei. Cine le-a dat o mână de ajutor

0
DISTRIBUIȚI
Consultații la distanță pentru sute de bănățeni.

Sute de persoane vârstnice din mai multe sate izolate din Banat, care sunt nevoite să parcurgă chiar și 100 de kilometri pentru a ajunge la un spital din Timișoara, au primit o mână de ajutor din partea unui ONG. În cadrul unui proiect finanțat de un operator de telefonie mobilă cu suma de 420.000 de lei, a fost dezvoltată o soluție de telemedicină, astfel că bătrânii au beneficiat de consultații gratuite la distanță.

Este vorba de 729 de pacienți din zone rurale dezavantajate din județele Timiș și Caraș-Severin, care nu se pot deplasa la spital din diverse motive.

“În absența soluției de telemedicină, pacienții vizați, în marea lor majoritate persoane în vârstă, ar trebui să parcurgă între 40 și 100 km pentru a ajunge la un spital din Timișoara.


Consultațiile pun accent pe cardiologie și medicină internă, specialități cu risc vital, care înregistrează cea mai ridicată mortalitate în zona de vest a țării. Pentru completarea diversității actului medical, soluția de telemedicină acoperă în plus alte cinci specialități și anume endocrinologie, dermatologie, oftalmologie, pneumologie și ORL”, transmit reprezentanții companiei care au sprijinit proiectul derulat de Fundația Profilaxis din Timișoara.

Proiectul funcționează cu o echipă de medici specialiști, localizată în stația fixă din Timișoara, și o echipă mobilă, care se deplasează în trei puncte de lucru: Ghilad și Sânpetru Mare, din județul Timiș, și Bocșa, din județul Caraș-Severin. Cu ajutorul unor echipamente de investigație portabile și al unei conexiuni la internet, consultația efectuată la fața locului este transmisă în timp real medicului specialist din Timișoara.

În total, cei 729 de pacienți din cele două județe, dintre care unii nu mai fuseseră examinați de un medic de specialitate de cinci sau chiar zece ani, au beneficiat de 1.600 de consultații în șapte specialități medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.