TIFF 2017, recunoaștere pentru tineri artiști bănățeni. Ce spune directorul festivalului despre...

TIFF 2017, recunoaștere pentru tineri artiști bănățeni. Ce spune directorul festivalului despre o posibilă colaborare cu Timișoara 2021

0
DISTRIBUIȚI

Recent, la Cluj-Napoca a avut loc cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), eveniment fondat în anul 2002 și care s-a diversificat de la an la an incluzând, alături de filme de referință ale cinematografiei mondiale, o gamă tot mai largă de secțiuni menite să promoveze cea de-a șaptea artă și să promoveze tinere talente din România și Republica Moldova.

Timp de zece zile cât a durat TIFF.16, în cinematografele clujene, mai multe instituții culturale, castele, biserici sau piețe, publicul a avut parte de un bogat program care a inclus nu mai puțin de 225 de filme reprezentative ale cinematografiei internaționale, printre care mai multe proiecții speciale, o retrospectivă Jean Pierre Melville, filme românești de lungmetraj sau de scurtmetraj, documentare, numeroase concerte, workshop-uri, conferințe și expoziții. Festivalul de la Cluj-Napoca presupune și o competiție, în care au intrat filme din noul val al cinematografiei internaționale, filme de scurt și lungmetraj românesc sau filme fantastice și de groază, cele mai bune producții fiind selectate de jurii din care au făcut parte nume prestigioase în lumea cinematografică și teatrală, și premiate la gala de închidere a festivalului.

Un arădean și un timișorean, tinere speranțe ale filmului românesc

O secțiune specială a festivalului este „10 pentru film”, care își propune să promoveze figuri noi în filmul românesc, vizați fiind actori care s-au remarcat în teatru dar nu au avut până acum șansa de a se afirma în lumea cinematografică. Un juriu din care au făcut parte mai mulți profesioniști, printre care și regizorul și producătorul Tudor Giurgiu, inițiatorul TIFF și președintele festivalului, a selectat și în acest an zece dintre cei mai talentați actori din întreaga țară, printre care se numără un arădean și un timișorean.

Eduard Trifa a absolvit liceul „Sabin Drăgoi” din Arad și a studiat apoi actoria la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, terminându-și studiile anul trecut. Încă din facultate, a fost remarcat de dramaturgul Radu Macrinici și regizorul Horia Suru, care l-au distribuit în spectacolul „Columbinus”, pus în scenă la teatrul municipal din Baia Mare. „Acest spectacol mi-a oferit și posibilitatea ca, la terminarea studiilor, să fiu angajat la teatrul din Baia Mare, unde am jucat în mai multe piese. Am fost remarcat de criticul de teatru Cristina Rusiecki, care m-a propus pentru această secțiune a festivalului”, spune tânărul actor. „Aș opta în viitor spre o carieră cinematografică, dar nu aș renunța la teatru” a adăugat el.

Timișoreanul Richard Hladik a absolvit cursurile facultății de muzică, secția Artele Spectacolului, Actorie în limba germană, la Universitatea de Vest Timișoara, iar din 2012 este angajat al teatrului german timișorean, unde a putut fi văzut în mai multe spectacole de succes. Încă de pe băncile școlii s-a bucurat de atenția regizorului Szabo K. István, care i-a și încredințat un rol principal și l-a învățat să aibă încredere în el însuși. A fost recomandat la „10 pentru film” de publicistul și coordonatorul proiectului, Ileana Cecanu și este extrem de mulțumit de experiența dobândită în zilele petrecute la Cluj. „Împreună cu ceilalți actori selectați, am filmat un videoclip pentru o piesă muzicală și timp de două zile, în echipe de cîte doi, am filmat cinci scurtmetraje pentru care au fost scrise scenarii speciale. Eduard Trifa și cu mine am fost protagoniștii unui scurtmetraj filmat la morga unui spital, este povestea începutului unei povești de dragoste între doi tineri, o nebunie frumoasă pe care cei doi o trăiesc” a destăinuit, pentru PRESSALERT.Ro, actorul timișorean.

Chiar în timp ce se afla la Cluj, Richard Hladik a primit deja un mail de la un agent de casting din Germania, căruia i-a fost recomandat de cineva care l-a văzut la TIFF. „E primul pas, TIFF m-a ajutat, deja a auzit cineva de mine. Chiar dacă aș face film, n-aș părăsi însă scena”.

Alain Delon, invitat de onoare la TIFF.16

La ediția din acest an, momentul de cea mai mare senzație a fost însă prezența lui Alain Delon, o celebritate a cinematografiei franceze și nu numai, care s-a aflat pentru prima oară în România. Alain Delon a devenit idolul mi multor generații de cinefili și nu numai, începând din a doua jumătate a secolului trecut până astăzi, tineri cineaști mărturisind, chiar la această gală, că au fost marcați în alegerea carierei lor de filme precum “Rocco și frații săi sau „Samuraiul”. Invitat special la festival, Alain Delon, actorul care s-a evidențiat într-o perioadă de mare glorie a cinematografiei, care a dat cei mai mulți “monștri sacri” ai ecranului. Mulți dintre aceștia i-au fost parteneri iar cei mai mari regizori ai acelor ani l-au dorit în filme devenite antologice, în care a întruchipat, de regulă, personaje ale căror destine, marcate de singurătate, de o candoare și onestitate strivite de duritatea vieții, sunt emblematice pentru omul tuturor veacurilor.

TIFF.16 l-a răsplătit acum cu premiul pentru întreaga sa carieră, care a început cu 60 de ani în urmă și care însumează în jur de o sută de filme. Alain Delon a fost așteptat la proiecția filmului „Pour la peau d’un flic” (Afacerea Pigot), proiectat în onoarea sa, primul în care a fost producător, regizor și interpret, de aproximativ 3.500 de admiratori și mai ales admiratoare, care l-au întâmpinat cu albume cu poze, declarații de dragoste și flori.

Dincolo de ecran

A fost foarte impresionat de felul în care a fost primit în Piața Unirii: „Nu sunt președintele republicii, nu sunt generalul de Gaulle” avea să spună Alain Delon puținilor jurnaliști care au avut privilegiul să-l întâlnească la un ceas de taifas.


Spontan și tranșant, cu mult umor și, mai presus de orice, fără ifose de “vedetă”, Alain Delon a răspuns întrebărilor acestora, punctând câteva momente decisive din viața sa. A început să facă actorie fără să știe nimic despre această meserie dar a urmat sfatul regizorului Yves Allégret, care l-a distribuit în primul său film, “Când se amestecă femeia”, turnat în 1857: „Să fii ceea ce ești, să privești cum privești, zâmbește cum zâmbești, să fii tu însuți”. Iar Alain Delon este omul care recunoaște, franc: „am făcut toată viața ce am vrut, cu cine am vrut, unde am vrut și când am vrut”. Printre primii săi “maître” a fost și Jean Gabin, care, “când iubea era minunat, când ura era detestabil. Pe mine m-a iubit”.

Actrița de origine română Elvire Popesco și Simone Signoret au fost, la rândul lor, femei importante în cariera sa, de Jean-Paul Belmondo îl leagă o prietenie de 50 de ani, iar pe Jean-Pierre Melville îl consideră unul din cei mai mari regizori, dintre numele celebre cu care a lucrat. Femeia, cu diferite chipuri și înfățișări – căci femeia ideală nu există – a fost însă cel mai important lucru din viața sa, care l-a motivat în tot ceea ce a făcut. „Femeia e dragostea, poate începe de la o primă privire, un șoc, poate fi o zi, o săptămână, un an, apoi viața continuă. Cred că mă voi îndrăgosti și de o româncă” a glumit Alain Delon. A jucat roluri de polițiști sau bandiți în care, de cele mai multe ori trebuia să moară, pentru că aceasta era cererea publicului. N-a mai fost interesat de cinema în ultimii ani pentru că “autori, scriitori, regizori, scenografi, nu mai sunt, nu mai am cu cine lucra. Acum nu se mai scriu scenarii pentru actori, ci pentru bani. Nu mai merg nici la Cannes de când a devenit un festival de publicitate și s-a americanizat. Prefer să trăiesc cu amintirile mele”.

L-a fel de sceptic s-a arătat și în privința Europei. „Europa are un viitor foarte rău cu politicienii care nu sunt în stare să oprească tot ceea ce se întâmplă”. În această toamnă va mai turna însă un film și își va scrie memoriile pentru copiii lui, născuți după ce actorul era trecut de prima tinerețe, ca să știe tot ce a făcut în cinematografie. „Întreaga mea viață am avut șansa să fac ceea ce consider că este cea mai frumoasă meserie din lume” a mărturisit Alain Delon la gala de închidere a festivalului, unde actrița Oana Pellea i-a înmânat premiul. Pe lângă numeroasele premii decernate la festival, printre laureații acestei ediții s-au numărat Violeta Andrei și Tora Vasilescu, distinsă cu premiul de excelență.

Cea de-a șasea ediție a TIFF s-a desfășurat în anul 2007 în paralel, la Cluj și la Sibiu, oraș care deținea în acel an titlul de capitală culturală europeană. Întrebat dacă are în vedere un eveniment similar în anul 2021, la Timișoara, președintele festivalului, Tudor Giurgiu, a declarat, pentru PRESSALERT.ro, că ia în calcul acest lucru și va lua legătura cu Simona Neumannn, directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Foto: mediafax.ro, libertatea.ro, tiff.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.